致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
其實看海艾倫已經講緊海對面就係敵人啦
仲有艾倫細個以為城牆外嘅海呀 火山呀就係自由
點知唔係 只係一個更大嘅牢籠 點樣完成立志法
第3季已經講緊佢老豆同瑪萊人嘅恩怨㗎喇喎
你講到係第4季先憑空變出嚟咁
反個尾我覺得ok 連瑪萊篇呢個文戲高潮都反
救世小隊真係on9,
威懾策略唔成功,重要比人入島侵略緊,自己啲隊友、家人比島外啲仆街害到咁慘,完全冇可能和解。
屌佢轉個頭因為唔想「殺」人類,而調轉槍頭「殺」島內人,甚至係同期感情深厚嘅隊友,睇搶飛船果到真係爆撚晒粗之後重要一撚啲內疚都冇,阿爾敏重要溝女,都on撚鳩柯尼唔忍心殺法爾可,屌佢轉頭可以一槍爆隊友頭
對自己友勁狼死,對島外人就聖母心態,真係黑人問號
其實我唔係針對緊巨人呢套嘢講嗰番說話
純粹係分享 講下點解有人大感觸 有人會無感覺
唔使後咁
可能因為我係最近先煲,一集駁一集咁睇,唔係你地以前咁每個星期去等
所以變左瑪雷果串野對我黎講似係突然爆出黎咁
因為一路睇s1 s2 就係對抗近乎無敵既巨人
去到s3 好慢咁unfold 背景既時候就覺得好悶同埋變左調,完全無興趣再睇落去
對我黎講,望海就已經完左
個sosad冇負面意思
中間漫畫嗰到講大道理,漫畫追緊已經分左兩批人
一啲話好一啲話悶。最後原來就係做鳩低艾撚
求艾2敏即刻成為小醜行為,背刺狗
完全唔知你講咩
好睇過鬼滅
咁s1王道熱血打巨人
S2都變咗調做政治諜戰元素啦
巨人就係好睇在季季講嘅議題都會變
純粹係呢個議題你唔啱睇啫
第4季講嘅放低仇恨 走出森林我願稱為神章
YouTube有1-4季
大結局個兩季就黃viu
S2 政治諜戰得黎主線仍然係打巨人呀
主角群 / 調查兵團面對既敵人仍然係巨人而唔係其他野
netflix 齊哂四季 (第四季分左三part)
成套都奇尻怪怪
去到望到海就棄左 到底神係邊
因為你既定巨人一定係壞
主角團殺晒佢地就係完滿結局
你睇特攝拉打 超人 啲反派都唔係全部都天生壞架啦
佢哋都有原因要同主角對立
更何況無腦巨人都一係班被逼害 同艾倫同族嘅人
敵人咪由巨人變咗逼害同族嘅瑪萊人
好難理解咩
唔難理解,但唔覺得有幾神
尤其係無啦啦潛建王族血統同埋咩座標呢d 懶係野既terms 出黎
黃藍都可以和解啦
依個世界無永遠既敵人架小朋友
你問下上面果班
我都係睇到望海就棄
人會變 月會圓
你話最後無啦啦變條蟲出嚟我都認同你
但係王血座標之力呢d設定由s1-s2已經用一大篇幅講解來由
唔明你點覺得係無啦啦
呢套係撚狗嘅作品,作者都講明
到今日都仲亂打飛機自己腦補
其實個結局有咩問題?你不如講下你理想係點
點解一班戰犯可以咩事都冇
萊納 女巨 殺過咁多人
點解可以仲咁fd
咪就係
作者成個安排脈絡根本唔合理
強行BBQ大結局

求其圍住火堆傾一晚計
就完全冰釋前嫌
大戰後仲可以圍埋有講有笑

根本就出晒戲 解釋唔到

呢個位置真係太失敗
救世小隊真係on9,
威懾策略唔成功,重要比人入島侵略緊,自己啲隊友、家人比島外啲仆街害到咁慘,完全冇可能和解。
屌佢轉個頭因為唔想「殺」人類,而調轉槍頭「殺」島內人,甚至係同期感情深厚嘅隊友,睇搶飛船果到真係爆撚晒粗之後重要一撚啲內疚都冇,阿爾敏重要溝女,都on撚鳩柯尼唔忍心殺法爾可,屌佢轉頭可以一槍爆隊友頭
對自己友勁狼死,對島外人就聖母心態,真係黑人問號

調轉咁講 果班艾倫黨嘅咪一樣係咁做
其實就算係地嗚個計劃 都唔會踩得死曬所有牆外人
佢要做只係大家同一個起點上再賽跑
其實個情況係冇變 牆外人一樣係咁撚憎牆內人
所有事要好單純咁用左膠大愛去區分 咁就簡單好多啦
兩個牆外細路自己都係受逼迫果一群 但都甘願為個國家而戰唔可笑咩
點解極端惡就冇問題 極端大愛就一定係黑人問號
王血好似係去到s3 艾連同希絲俾人綁架先講,呢段係我覺得頭三季最無謂既一段戲黎,因為根本可以cut 左佢令頭三季淨係focus 打巨人呢件事
而座標就好似係s3 咁發現艾連可以控制到其他巨人先講,呢個就更加係無意義咁夾硬砌個字眼出黎咁

anyway,我都係果句,s1 s2 就係神既,打鬥好撚爽
之後開始講經就唔岩我口味

呢個post 既然係「致睇過/錯過《進巨》的你」,我睇過,亦唔覺得錯過左咁解
唔使再覆我,因為我應該點都唔會開s4 黎睇,對我黎講望海已經係結局黎
座標之力喺s2 37話怒吼已經帶咗出
因為艾倫接觸到佢老豆前妻(王血) 先解放到座標之力

咁真係唔使講
我覺得巨人吸引我嘅主因係文戲為先 打戲為副
打戲睇得爽都夠啦 多謝wit唔欣賞巨人嘅內涵都冇計
因為再講都冇乜意思
啲人會懶唏噓咁同你講艾倫一開始就係咁
將啲角色用幾話扭曲晒根本就係用嚟嘔心讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞