致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
艾倫佢兩父子咪就係睇到未來 睇曬成個劇本知道自己一定要跟劇本走
通常覺得垃圾 會屌結局嘅都係冇朋友 冇拍過拖 憤世嫉俗嘅毒撚

我係咪可以咁講
唔使對號入座到咁既樣啊,未免太玻璃心
只要人同人之間有差別同埋自由 人類就會有鬥爭

所以係死局嚟
第三季下半都悶,你係咪忽撚咗
嗰陣睇左第一季 覺得好正就去左追漫畫
點知啲畫風 真係屌那星我連啲人都認唔到邊個打邊個
如果想追翻動畫 可以邊到有得睇
巴哈動畫瘋有齊全部
單係依個post 都已經係一個戰爭啦
價值觀 睇法嘅衝突要打起上黎有幾難
但睇完個結局 我又睇唔出最後同樣都要打仗係關因為當日殺唔盡牆外人事
都經歷過一段長時間嘅和平日子
可能巨唔巨人歷史已經唔再係佢地討論範圍 而係因為其他原因打仗
咁你都唔使對號入座喎
悶悶地,無左s1 s2 打巨人果種緊張
就算係返艾連鄉下打巨人,都無s1 s2 打得咁緊湊
仲要係打幾下就停低講下經咁
netflix 齊哂呀
其實我覺得當時啲人覺得爛尾係因為覺得始祖選擇嘅係米卡莎呢樣嘢冇乜鋪陳

當全部人以為始祖係揀咗艾倫,可能因為佢反社會又好、想靠艾倫爭取自由又好

當時個主題都係圍繞住一個宏觀嘅角度講緊人性、種族、族內鬥爭之類

但突然間就同你講「係愛呀,讀者們」

一下子變咗啲咁微觀嘅嘢(仲要真係淨係針對米卡莎對艾倫嘅愛)

所以當下覺得佢爛尾真係完全唔出奇

再加埋個「窩不知道」,真係同火水救火冇乜分別

但其實重新再睇一次成套巨人
始終都係覺得佢係神作,至少佢137話之前創作出嚟嘅內容已經可以上神枱

同埋無論係對神作黨定爛尾黨嚟講
諫山創已經係極成功咁令自己嘅作品永遠留喺讀心入面
佢套野就係講佢地本身就想食a餐,而唔係見到未來自己會食a餐,先揀a餐
駁唔到就話人用錯例子
現實係有核武唔一定要用係啱呀
點解依家唔用要打2年幾?
因為55波緊唔係一定要用嘅時候囉
而我個例子其實講到明係比俄佬打到仆街
用來類比返巨人當時個情形 get唔get到?
姐係就快冚島隡㗎啦
咁樣個例子係錯響邊個位?

我要代入個世界觀ok
姐係我係烏佬 我呀爺個呀爺曾經有份打柒俄佬
所以依家烏克蘭比俄佬打柒
就快消國 老婆仔女比人魚肉
我仲可以理性思考 冤冤相報何時了
甚至乎勸唔掂澤連斯基
直頭要隊死佢都要阻止佢射核彈
就算我唔知阻止完自己同啲老婆仔女會唔會死
咁樣合理?合乎人性?
你真係會嘅?

“再講如果艾撚想滅世 mikasa會斬到佢頭?”
唔get你想表達啲乜
呢個問題同艾撚班朋友隊死艾撚有啲咩關係

Sor閣下真係太過低質 溝通唔到
呢個post應該都唔會再入 你哋enjoy
所以都係 d 老生常談 唔會畫得出咩大道理
Disney+先係得幾集,netflix有齊全套不過ova落咗架
你真係白睇
艾撚好明顯放朋友第一,盲嘅都睇得出,除咗你
阿爾敏係全劇就人類共存議題思考最多,深信人類應該互相溝通互相了解,所以先否定滅世嘅一個
你返去睇天笠鼠車車啦不如
Mappa 做嗰啲動畫都紅到傻一個就係佢,一個就係咒術迴戰
但咒術冇進巨咁多思考,可能仲未出哂掛
巴哈 Netflix
免費就YouTube搵ani-one睇
咪玩 Mappa接嚟做嗰陣 巨人人氣已經過晒巔峰
你見一堆人話瑪萊篇悶/睇到看海就夠

想覆埋咒術 渋谷事變已經係最後嘅高光篇章了
唔理邏輯嘅都可以追落去 反正都係打打打
木棉花先啱撈亂咗
同意
我覺得看海果個位係一個好好既位去完結
第一二集阿爾敏已經講牆外既世界有海,之後超大巨人攻城搞到艾連家破人亡,立志要驅逐所有巨人
去到看海其實已經完成哂兩個既立志

夾硬擴建世界觀想講埋反戰,同埋王既意志呢d 神怪野就畫蛇添足
所以先至唔想再睇s4
點解要阻止艾倫
成班出生入死嘅同伴最後一齊殺一得一齊征戰多年嘅好兄弟
然後走去敵國安穩生活
之後仲扮哂嘢咩悼念艾倫
勁嘔心
神作wor……
學大陸人話,你三觀不正
等於睇抗日神劇話個漢奸係英雄,仲要原諒
艾倫=烈士
佢班朋友=-0-0
仲要出賣手足……

創狗一手好牌玩爛。講到尾都係覺得佢有社會人格障礙。編輯部把關不力。
月刊都出到呢啲低能爛尾劇情,唔怪得咁遲先動話化完呢套[神作]
你啱睇寶石之國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞