致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
其實個結局有咩問題?你不如講下你理想係點
米卡沙比王之巨人控制都唔係bug
都係個句你想明咪明唔想咪完美神作,講多哂時間
我覺得由講對抗巨人 升華到國家戰爭 成件事好睇好多喎個格局又大左 意義都重左
我次次都同人講睇到調查兵團去海邊就夠
所以艾撚先會話自己同萊納一樣 無可奈何
果個位完,cut 埋前面講瑪雷人放逐巨人,同埋王族血統果d 就perfect
成個故事就可以簡化成對抗未知既恐怖,最後成攻重獲自由既故事
無啦啦硬加d 野想整大個世界觀真係畫蛇添足
#85佢講嘅嘢同我諗法差唔多,我冇佢咁好心機打內容
果兩封 給二千年前/後的你 既信入面既內容係講左啲咩 利申去到入馬萊就冇睇
呢個位我都有一排覺得係bug, 但之後睇過有人解讀,同埋睇埋動畫個運鏡順序,似乎艾倫係臨到最後先拉三笠入路,先有係路入面生活4年既經歷,艾倫係路入面最後同三笠講叫佢扔左條頸巾,三笠返返現實之後講左句話佢做唔到,之後就決定殺艾倫,呢度應該係順序發生,所以唔存在三笠比人洗左腦突然記返起解係有人咁解,至於接唔接受就睇人啦,我就覺得解得通冇大問題就ok
佢只係想睇人類打怪獸 又何必強迫人去接受怪獸係人造人變嘅背後
呢套係反戰作品
唔係比你d中二現實厭世廢柴用黎打飛機既作品
其實係咪整定,只不過係你有個上帝視覺睇到故事發展,先覺得冇得選擇係整定,即係咁講,整定你今日晏晝係食A餐架啦,因為你中意食A餐,就算比你預知自己會揀A餐你都係食A餐架啦,咁又係咪整定

睇唔到未來既人唔會有係咪整定呢個諗法
On9純粹第四季係講世界觀姐
佢地係馬萊打交果段都算係巨人裡面畫得最柒嘅一場交
條友反社會
根本艾主席先係人設崩壞
條友一直都係衝動廢鳩,獲獲都係mikasa執手尾
第一次打巨人已經被殺,成日俾人捉
更加唔會講啲咩一護一個眼神一個表情就埋下好多伏筆呢啲咁滑稽嘅說話

唔知你打緊邊啲稻草人
但事實係巨人的確好多表情眼神說話嘅伏線喎

Ymir 識睇馬萊字罐頭果時萊納個表情
梟同艾倫老豆講mikasa
艾倫對住個細路講對唔住
漫畫裡面一早畫左艾倫同呀哥瀏覽記憶果時嘅剪影
艾倫老豆食左牆裡王族果時啲奇怪表情同句子

仲有好多 呢啲唔計? 呢啲滑稽?
我就知道巨人神作粉眼中巨人係完美,所以我一開始形容詞都係第4季好kam

咩蟲呀食老母呀,唔生仔解決下一代呀,進擊巨人係名黎呀,米卡沙比王巨撚呀,自由之翼但原來創狗想表達自由撚都係弱智呀,呢啲全部都唔係bug,只係kam
其實你真係貨真價實嘅巨人粉嚟
個個巨人post必定有你身影
巨人 一生推!
真心想知話巨人垃圾糞作嘅師兄有咩其他作品推介? 想見識下

自問都睇過唔少漫畫
長篇作品嚟計劇情鋪排伏筆比得上巨人嘅真係覺得唔多

我自己比較深刻嘅長篇都係得
噬謊者 鋼鍊
其實艾倫又唔算廢嘅 只係佢唔算有咩特別嘅才能 特別係佢身邊有Mikasa咁大對比 教官評價咁多個104期個陣講過 有一樣野艾倫比其他人強 就係意志力 正常人經歷咁多挫敗 一早放棄咗 所以艾倫到最後先崩潰都算係咁
雖然我都好多謝Mappa執巨人返嚟做
Mappa s4 part1part2畫得差真係冇得坳架喎
工期完全唔夠 3d巨人 主角團畫到比漫畫更走樣
Agree to disagree 啦好唔好 套野根本垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞