致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
唔好"我唔知,我睇唔到啦"呀叻哥
做咩扮睇唔到
動畫黨太串到連登地鳴
臨尾大戰咪隨住艾倫死左一齊消失左本來都廢是回你
洗唔洗谷撚住咁兩個鐘後又衝出黎
咁最尾果條一定係你生出黎架啦
你個比喻好有問題
假設Zelensky粒核彈係正常戰術核彈
對返應該係小規模地鳴
阿明班人係支持㗎喎
佢哋都已經幫過手滅咗瑪雷大部分軍隊

但係艾倫個地鳴係滅咗成個俄羅斯滅埋其他唔關事嘅國家,包括onion coupon 祖國,即刻係等於Zelensky 一次過射幾十粒Tsar bomb落全部前蘇聯國家咁

咁樣烏克蘭國內有人隊死澤仔都唔出奇
因為係講緊一個未必係自己親身發生過嘅故事
同樣嘅嘢 比喻 現實世界今時今日一樣都仲發生緊
就好似大陸仲日日提住南京大菩薩
周不時就想向日本予取予求

上面係咁講到烏俄咁
當烏克蘭真係畀俄羅斯圍到剩返最後一城
又當埋烏克蘭真係有核武喇
係咪要射?
如果我係烏克蘭人射係道理
但個情況真係滅地球8成面積呢?
香港 喺呢個po所有支持地鳴嘅人
我相信冇一個走得甩 又係咪真係咁口響講得出支持2個字?
當年全世界係有好多國家迫害帕島
當有半個地球都有份 咁仲有3成人呢?
點解佢哋就要受率連?
聖母隊就係諗到好多人真係無辜
就算係馬來都有份好人壞人(未必真係大奸大惡 只係立場相反)
甚至乎站喺對立面係有來納老母呢啲本來就係自己族嘅人

善惡係分不清 創狗都係將自己嘅理想主義畫出嚟啫
仔細諗下香港有幾多大中華膠係當年有份親身畀大陸迫害批鬥先走難落嚟香港
親身受過苦嘅都姑且對中國有過期望 聖母隊一樣如是
何況話事權喺一個可能完全未受過同樣經歷嘅創狗
可以話佢哋/創狗on9 偽善 亦都可以話佢哋唔符所謂嘅邏輯常理
但就係有咁嘅人存在緊 人性本來就唔可以完全用邏輯常理嚟一概而論
艾倫做既野唔係針對敵人,只係純粹既大屠殺
係出左島之後個3年,帕拉迪島發展得咁快都係因為有東洋人幫手,但艾倫就乜都唔理咩人都殺
阿爾敏佢地想救世就係因為知道島外既人都只不過係人,有好人 亦都有壞人
而島內既人就唔同,認為島外既人全部都係想佢地死既人,根本就同一開始既萊納佢地無分別 只係立場相反
明知爛尾故仲走去睇?傻嘅咩
都係特別日子推薦下人哋睇巨人啫
洗唔洗問人有冇打冷震咁撚臭串
頭3個season都係神作 一步步將個世界觀 價值觀同埋頭2個season既伏筆昇華
係最後個season吹得大得滯出啲bugs eg.死老母 預知過去未來 搞到收唔到尾
呢個突入的設定真係on9
因為未來的我令到巨人食老母 從而令過去的我仇恨巨人
可以兩個都係真。最尾最尾個一下跟原本10前結局,所以愈後愈多弱智野
要張一個向左行咗180嘅故仔,360轉番原本條路
你自己都識講 係你接受唔到
其實邏輯上係無問題
如果有問題就唔會有咁多爭論 直接會話係錯
純粹係你覺得合唔合理
至少有一個人肯正面回覆下 欣賞
“如果我係烏克蘭人射係道理”
呢個就係我想表達嘅人性
當然啦
支持佢射都只係代入咗如果我係烏佬/帕島佬
比着我都會射咁解
如果立場唔同 去返原本一個香港人身份
咁我就未必支持 射還射唔好射撚到我
係立場嘅分別

係 人性唔可以100%用邏輯常理來一概而論
我理解到一個人為咗完全唔認識嘅人犧牲
又或者為咗認識嘅人犧牲
但呢type就特別少少
為咗唔認識但想殺死自己嘅人犧牲
有聽過嘅 耶蘇囉
但係我唔記得104期幾時成班變左耶蘇
瑪雷果邊嘅就唔計 本身立場唔同
係指柯尼,兵長,阿爾敏果堆
條友思路係好奇怪但又固執堅信自己講既例子係岩一路都冇人想哂氣糾正佢個例子冇人陪佢癲佢就以為人地唔敢回應佢d歪理
不過冇用,佢鑽撚哂牛角尖走唔返出黎,亦都冇人跟到佢d奇怪思路由得佢自己高潮啦
正面回應
下面當你講得通點解會”想”阻止佢
但係講緊個password得澤連斯基知
粒掣都係得佢㩒得到
同有能力發動地鳴嘅只有艾撚一樣
以當時個情況寧願可能阻止完之後自己比人屠
都唔比艾撚完全咁消滅敵人
佢哋係直頭勸唔掂 就隊死咗唯一射到粒核彈嘅人
真係唔出奇?
好心你乜都駁唔到就收皮啦屌你老母
人哋覆到啲建設性啲嘅嘢就走來狐假虎威
我鍾意巨人
但講真 mappa真係畫得差過上一手好多….
係啦係啦我駁唔到都唔知收左你幾多次皮,見你思路咁奇怪都唔想再同你玩泥漿摔角由鳩你算上面巴打夠覆左你個傻閪例子啦,就算係呀明果d都贊成小型地鳴滅左聯合軍,只係唔贊成滅哂全球所有人,正面答完你又加條件落你個垃圾例子度,又乜鳩得澤連有password又盛,根本沒完沒了,你咁樣不如直接講返巨人入面既情況啦,所以話你真係好撚奇怪
你繼續自己高潮啦
又乜鳩阻止完人之後比人屠,你唔係要跟哂巨人入面個condition咩,又咩password又盛,咁你跟足呀嘛,滅哂聯合軍嚇到佢地幾十年都唔敢郁你呢度唔跟?同埋乜鳩password得艾倫一個用到姐,最worse情況始祖力量根據呀明韓吉果d計劃係可以傳落去呀嘛,一直都會有地鳴加持喎,呢d又唔跟足?或者滅左8成之後島外島內勢均力敵喎,呢d又唔跟足?
你真係好撚鳩
唔洗好嬲好嬲啦
Block柒咗你乜撚都睇唔到呀
收皮啦屌你老母
正面回應啦柒頭又高潮?
認同你既認同

1 屌佢咁多爛尾,其實係因為主角權同艾倫嘅衝突實在轉變得太快
上面係咁嘈佢哋會唔會阻止壓力滅世依個根本唔係問題一早就成立咗
話佢寫得差係話主角團無端端咁短時間會同艾倫嘅關係由一世嘅好朋友變到用盡一切方法包括殺番自己嘅族人同埋戰友都要殺艾倫變咗好似變態佬追殺咁
依個轉接真係接受唔到

所以上面係咁嘈話人睇唔明接唔接受個結果嘅人,根本腦殘睇唔明人哋屌乜

2 成個巨人嘅故事框架都設計得好完美,不過作者始終都係人入邊真係有太多嘢可以挑剔
但我覺得冇需要因為呢啲嘢而話佢垃圾同埋盲粉都唔需要將全個作品所有嘢都要讚

3 愛情線真係完全唔得
你要話始祖有斯德哥爾摩猴群 但係成個故事嘅始祖好似都係報過局,你將自己嘅斯德哥爾摩猴群排除
但係如果要咁解釋斯德哥爾摩猴群就唔係靠咁樣可以醫番好 成個故事變咗係個局嚟玩鳩所有主角同埋人物
如果佢係想令米嘅動機嚟喚醒自己
咁根本佢一開始就唔係斯德哥爾摩猴群啦
佢講咗十尻幾次唔會再入嚟然後次次都死死氣入翻嚟解blk 睇你comment 好固執地堅持自己個垃圾引例 再留翻個懶係蕭灑嘅回覆 “我唔會再入依個post! 你哋神作黨慢慢玩” 跟住又偷偷mon post

做人做到咁犯賤
第1點其實好易理解
就好似你有個朋友,係好好既朋友,佢要變成一個大規模既無差別殺人犯,你會唔會想阻止佢
阿爾敏係贊成淨係攻擊敵人,但艾倫就唔理,要無差別全部人都殺

由瑪雷篇上返船個刻成班人已經開始問緊艾倫到底知唔知自己做緊咩,由呢一刻開始已經開始對立緊,但仲有得返轉頭,直到地鳴發動左之後,係飛機上去緊終末巨人個段,甚至最後打緊個陣,都仲想用一個唔殺艾倫既方法去阻止呢件事,係飛機上艾倫同佢地講話溝通已經無用,兵長係法爾可身上都話“其實從一開始就無餘力去保住艾倫”,然後先同Mikasa講話殺左艾倫
其實從頭到最後一刻都唔係想殺左艾倫,只係想阻止佢咁樣錯落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞