致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
講得太好
佢老尾
上一秒苦大仇深殺自己同胞
下一秒條撚樣走去媾女
條女仲要係殺撚左成隊調查兵團既女巨人

好撚癲
依家完咗咁耐再講返
真係着撚晒
無人駁
冇舖排冇部署就和解
令到讀者理解唔到
咪就係作者廢囉小朋友
你勁撚柒 衝出黎認頭
駁唔到
咁都叫無舖排,重睇啦小朋友
比隻巨人食自己老母個問題係邊
推動艾撚成長嘅其中一樣野就係對巨人嘅仇恨,巨人食左老母丫嘛,佢要驅逐所有巨人,咁最尾係佢自己控制巨人食老母,咁依家知問題係邊未阿?洗唔洗畫埋條腸比你睇?
好中point,成班傻鳩神作黨啞撚左
你就白睇啦 艾撚明知朋友有機會死都要地鳴阿仲第一位 笑撚死人
喺個濕鳩火堆傾兩句就叫有鋪排
笑撚死人咩

不如你解釋吓點解你會認為佢係有足夠鋪排啦

淨係識叫人小朋友,扮晒老屎窟
次次柒左就叫人重睇慣用招數
要 所以個推論係咩 認真問?

NAH.

by rushing to the and fucked up the ending
懶鳩到你用下個腦都唔肯
一開始艾撚嘅角色係點樣塑造?
對巨人嘅仇恨
對未知嘅探索
對自由嘅渴望
結果結局
老母係艾撚自己有份控制去食嘅
探索完外面世界係接受唔到嘅
最尾終於可以自由啦,發動地嗚,但後面自己又接受唔到自己嘅所做所為
當初塑造艾撚嘅三個要素
無一樣係可以支持到個佢係結局嘅行為,咁個問題係邊明未?
難怪創狗話話自己嘅內在係艾撚,都係一個笑話
笑撚死
神作黨兜唔到咪唯有人身攻擊
屈人係小朋友
再叫人重睇囉
講得幾好
不過可以預知到未來其實即係命定論同自由意志似乎有衝突
唯一解釋就係佢預知未來但係無打算改變任何嘢
咁樣算勉強自圓其說到
師兄識貨
仲追唔追好
好耐以前想追翻 其實都係睇過幾期
所以你係答緊我
當你係烏克蘭人
當俄佬就快攻陷成個烏克蘭嘅時候
澤連斯基決定射核彈
跟住你會隊死佢
因為你信對家會經歷重大教訓而反思,會改
明曬
好老實講 咁反人性嘅行為你都表明你會撐
咁我都吹你唔脹

再同你講下正常人嘅觀點
正常只有自己同自己珍視嘅嘢安全先會有餘力去幫助/可憐其他人
而呢度唔係不突止 可憐嘅對象仲係現時嚴重威脅自己同珍視嘅事物安全嘅敵人
唔好同我講咩大屠殺啦 咁世界聯軍來屠帕島就ok?
咁樣又justify到?呢個只不過係立場嘅問題炸
屠殺 家陣你班人有投降咩?打完啦咩?

你話信對家會比艾撚屠屠下就反思,會改
咁憑乜嘢去信對家會改先?
根據喺邊度?你阿爾敏前幾季諗嘢係咁諗㗎咩?
講緊對家係你呀爺個呀爺果輩殺咗佢哋啲人
然後去到今時今日佢哋都仲殺緊你啲人
對佢哋嚟講 佢哋殺你啲人夠算係比你嘅重大教訓啦
咁結果呢?你艾撚地鳴喎
仲會唔會信你果套 然後比艾撚屠屠下就反思
Logic failed喎師傅
你真係好弱智
唔好啦 浪費時間
文章對《進擊的巨人》的讚賞主要集中在其深層次的主題和情節發展上,尤其是對「愛」、「自由」和「選擇」的哲學探索。不過,有幾個角度可以用來反駁或討論文章中的觀點:

1. **結局爭議**:雖然作者透過艾倫的行動探討了消除仇恨和歧視的極端手段,但這種手段本身也引起了不少批評。許多讀者和評論家認為,透過大屠殺來達成和平是一種倫理上的矛盾,且可能過於悲觀或者極端。這反映出故事可能在處理複雜議題時過於偏激,未能提供一個更合理或人性化的解決方案。

2. **人物動機的可信度**:文章讚賞艾倫作為一個由愛驅動的角色,但在故事後期,艾倫的轉變從一位追求自由的英雄變成願意犧牲無辜生命的反英雄,這種轉變在一些觀眾和讀者中看來可能顯得突兀或不合邏輯。這可能導致人物的情感深度和動機受到質疑,影響故事的整體說服力。

3. **故事的寓意與現實世界的關聯**:文章指出故事具有警世效用,但這種極端的故事設定和結局是否能夠真正對現實世界中的仇恨和歧視問題提供深刻的見解或可行的解決策則是另一個問題。在現實中,對抗仇恨和歧視需要更複雜和持續的社會努力,而不是單一的、激進的解決方案。

4. **情感和道德的交織**:MIKASA的決定終結艾倫的生命被描繪為一種解放,但這同時也提出了情感和道德決策之間的衝突。將一個如此重大的決定簡化為愛的勝利可能未能充分體現面臨嚴峻道德抉擇時的人類複雜性。

這些觀點提供了對文章中讚揚之處的不同視角,呈現出故事可能存在的深度和多樣性,但也展示了其可能的局限和爭議性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞