致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
我都認得佢 有巨人post就會有佢嘅出現 我希望將來有個好似Mikasa咁嘅人出現 斬斷佢俾巨人嘅束縛
所以艾倫話自己只係意外得到能力嘅蠢才
睇到好心痛
其實我一直都覺得後段巨人嘅核心人物係兩個細路
啲日本人一直個觀念都係覺得細路係改變世界嘅主角
巨人後段好多位都睇到兩邊人對大家都唔係理解 所以有好多固有睇法
兩邊都從未接觸過大家 但就由兩個細路開始去慢慢改變
其實都係舊調重彈嘅野 大家互相理解 可能條路會有所不同
高開低走
結局唔算差
但冇乜驚喜 主要靠情懷支撐
個人認為未去到神作咁勁

最大嘅啟發
同連登仔價值觀match,窮人生仔正
老實講 依到對應返成套作品個標題 特別係講到進擊的巨人係不同時代都追逐自由 不斷戰鬥 帶到套野嘅核心 自由 真係好震撼喎
套野有幾神取決於神作黨嘅腦補有幾神
根本Final先係將作品昇華嘅地方 個種對人同世界嘅掙扎 其實係比面對無思想嘅巨人更加絕望
我就係覺得咁樣點題好on9
都係果句,各花入各眼,我就覺得s1 s2 就神,s3 起真係麻麻地
點解一班戰犯可以咩事都冇
萊納 女巨 殺過咁多人
點解可以仲咁fd
我唔評論艾撚失唔失敗先
因為佢將自己放第一位 朋友第二
以結果來講佢係做到自己嘅目標

依家係問緊你救世軍反打艾撚呢件事有冇問題
用俄烏做例子已經證明咗係唔符合人性
再以東京喰種做例子
結局走向其實好相似 兩班人由敵對 去到走埋一齊對抗一個巨大嘅威脅 最後解決仇恨嘅問題
兩班人原本敵對 會走埋一齊單單係有共同目標
喰種方係救金木 人類就想阻止金木繼續破壞
只係目標相同先會合作到
而喺巨人入面
問題就在於對艾撚班朋友來講
阻止艾撚係冇一個好強,合理嘅動機
如果話係對敵人嘅同情就更加荒謬
講緊果個moment係全面戰爭唔係你死就我亡
講緊就算去到尾 全部人冇晒巨人之力
阿爾敏班人比對手用槍指住
其實殺唔殺你真係冇人知
上埋你個島屌晒啲女人都仲得
講緊阿爾敏班人冇同艾撚夾過 冇上帝視覺
然而就因為同情心 放棄思考 選擇咗真善美
相信之前打撚過幾次入島,將巨人帶到帕島,甚至將你老母變巨人嘅敵人會回頭是岸
咁樣仲有冇邏輯?
其實係
所以個尾咪咁撚嬲囉
班人本身就好老友
咪就係
作者成個安排脈絡根本唔合理
強行BBQ大結局

求其圍住火堆傾一晚計
就完全冰釋前嫌
大戰後仲可以圍埋有講有笑

根本就出晒戲 解釋唔到

呢個位置真係太失敗
同意
不過無謂嘈 只會世界大戰

由5人幫追殺艾倫開始已經on9
俾人抽擊咗成個人生 無端端又同我講為咗世界全部人嘅大愛走去追殺一個幫自己嘅英雄
不過未算爛到睇唔落去
只係一路都好bug

同埋後尾加頁我都唔覺得有解釋左啲乜
只係等如小學作文後面加多句原來一切都是夢咁
咁點解又追殺艾倫
女巨殺個啲人唔係人?
完全唔係BBQ結局

只係作者唔想BBQ結局
特登攞大愛嚟扮做主題

點知搞到啲人物關係奇奇怪怪

成班馬來人等到嗰陣時殺人唔眨眼
最尾大結局變咗和平大使,真係屌出聲
左膠
以色列滅成個加沙就要阻止 哈馬斯綁架強姦幾個蟻民就放生
由中學睇到出嚟做嘢
當初動畫第一季完之後就追漫畫
睇到漫畫萊納自爆巨人嗰到
再到團長帶住班新仔壯烈赴死
阿爾敏犧牲自己去打超巨
一路追漫畫先feel到幾震撼

呢排再重睇一次動畫真係好感觸
前期血腥恐怖但又熱血
後期現實殘酷

點都好
巨人都係呢個世代數一數二嘅偉大佳作

宜家呢十年好難搵到第二套咁精彩嘅長篇漫畫

btw 冰海戰記都好偉大
依家咪就係話緊個作者點會寫到主角權同阿倫有咁嘅感情都會走去追殺佢哋咁戇鳩

依家唔係同你討論,佢劇情合唔合理

因為根本冇得合理,進擊的巨人就係睇咗未來
你點講都好都會話係劇本已經定咗
所以你哋覺得合理嘅一定會可以講成係合理
算吧啦巴打你見佢哋都唔夠膽覆你現實嘅比喻就知佢哋根本解釋唔到
小心啲,依度好多人會咬鳩我
認同, 我睇完後覺得巨人雖然好睇但有明顯嘅瑕疵

如你所講
1 結尾艾倫嘅滅世動機太兒戲 戰友如果阻止滅世都應該鋪墊多d

下面呢兩點係另外嘅感覺
2 睇到進巨有穿越/影響時空能力時 心入面有好多疑問 同時亦覺得九大巨人嘅能力設計麻麻
3 始祖嘅愛情線麻麻 鋪墊同描寫唔夠 話晒始終係導致一切衝突嘅發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞