致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
開頭以為係約定的夢幻島個類
去到知道海對面係人個時真係mindblowing
約定夢幻島都係外面有人
補多句
頂你個肺係咁撚真善美嘅話
前面你阿爾敏仲會唔會懷疑阿妮係內鬼呀?
又或者咁問
打貝爾托特/萊納果陣又咁重手?
雷槍n連發往死裏打 你老味又唔真善美啦咩?
打到重傷咪算囉 唔洗下下想殺人咁款啦
打巨人又咁重手?打條蟲又點睇?
好嘞唔撚講啲非人生物嘞 一陣又話有分別
咁不如講下救世軍對法爾可同對自己友吖?
上面有位巴打講 我引用一下
點解打自己友就殺得落手
頂你個肺對果2件瑪雷細路就真善美?
搞撚笑呀家陣?
嗱 如果想講咩人會變月會圓就建議收皮
我呢度就係想話你知
根本由頭到腳主角團班友同真善美係扯唔撚上關係
更唔好講去到最後無端端個個立地成佛咁撚on9

去到呢個位
更嬲嘅係團長完美地成為一個condom
屌你老尾人哋為咗成個島存亡
放棄夢想 帶撚埋班新兵去死
然後去到final season 你班柒頭繼承咗啲乜?
艾撚: 個島嘅存亡比唔上朋友
阿爾敏: 個島嘅存亡比唔上真善美
我真係頂你個肺
同意 wit依然top但多謝mappa肯接唔係連睇都無得睇
應該話係敵人
關咩事
製作委員會set埋d唔合理嘅期姐
有期有錢點會冇人做
巨人世一

追左幾年睇到呢到重blow mind
其實含球剷先最唔現實 比較似係小朋友發洩方案 就算我完全唔從人道主義諗都已經有幾點

一黎你只需要踩平馬雷或者幾個帶頭大國已經達到戰略目標 帕島已經可以解除威脅 個聯盟由一開始只係戴巴家族煽動組成 並唔係咩長期堅定盟友

二黎 根本好多國家都唔係對帕島有強烈敵意 例如日本國主動黎建交已經係一例 雖然係要交換資源 但你踩埋日本做乜鳩 仲有不同被馬雷壓迫既民族你摧毀馬雷反而係解放佢地 例如全部反抗軍既家鄉國都有成為盟友可能

三黎你踩平全球=摧毀全球農地生態資源 完全抹殺艾爾迪亞之後擴張出大陸既可能性 根本無利益

你要罵左膠既 除非你地話主角團連馬雷都唔想摧毀 咁我就覺得真係抵罵
但主角團個考慮只係反對含球剷 我覺得我上面講d point其實仲合理過主角團既自白 不過以上對劇情作用係好無聊 所以可能咁作者唔explictly探討呢d可能性
我覺得呢d都係巨人作品問題 將現實政治過度簡化 有部份參考現實又部份脫離現實(美國都放過二戰日本天皇啦)
其實創狗自己都認咗係邊畫邊諗,唔明啲人講一早定好結局個講法邊度嚟。
佢起碼改咗三次結局,佢最初諗法係類似the mist嘅冚家剷結局。後來漫畫太受歡迎所以改咗諗法。
第二個結局(其實都係啲人估)可能係全面地鳴加調查兵團主角群死清光,因為到130為止其實睇得出創狗係有鋪到好多伏筆,特別係女王條暗線。
至於第三個結局就係依家嗰個,基本上都係因為編輯施壓而整出嚟。你見完咗套嘢之後,個濕鳩編輯出嚟做嘅訪問仲多過創狗自己本身,甚至連頁尾個完結感言竟然係個編輯部寫而唔係作者寫,成套嘢俾人騎劫埋
你上面講果啲仲通過套野啲咩真善美
不過都冇㗎啦
果個關頭 馬雷都未收皮 又冇人投降
班救世軍就死唔切咁去stop艾撚
喺戰場中間stop唔到就隊死埋佢
呢度真係好撚膠
現實版艾倫係普京/金仔
你勁過創狗 創狗自己上訪談講一早諗好左結局,你都可以話佢改結局
艾倫由細到大就係個黐線佬
從來冇變過,直到最後幾話
有人駁都唔會理佢哋
認真睇嘅人唔會駁,駁嘅都係冇認真鳩噏
唔通我又要拎一大堆cap圖同佢哋講個結果有幾戇鳩咩,講完佢哋都唔明,亦都唔care啦
又話咩超越父親(from 作者),又話唔打算將問題留喺咁下一代(from 艾倫)blablabla
屌點知原來全部都係廢嘅,問題冇解決到even worse,留俾下一代搞到一pat屎咁,巨人之力仲存在,軍國主義更加激烈,之後被人滅島

作者又吹大咗主角嘅能力超越時間、空間、精神,老實講個能力強到咁隨便俾個普通人擁有都好難唔係happy ending ,結果最後主要就係俾佢拎嚟控制巨人食自己老母都真係幾搞笑,除咗艾倫係個弱智之外都好難解釋到

當然可以話係因為始祖想睇mikasa擺脫執念everything’s under her control, 但呢個又係另一個戇鳩嘅point唔想長講
到依家都仲有人問緊食老母有咩問題
說仔會駁
你係咁用呢個例子,仲不停叫其他巴打答你,我想講個例子根本就比喻不倫,錯撚哂,睇到都唔想哂氣同你長篇大論解釋,但真係頂唔順你揸住個例子以為自己好有道理又係果d 1+1=2既態度你要比就應該係話烏克蘭比俄佬號召全球聯合攻打,烏克蘭入面有人想射核彈到全球炸哂所有國家,跟住有人反對,比喻錯撚哂都唔知點應你,最基本已經一個係國家對國家,一個係國家對全世界比乜鳩姐係度

再講,如果你真係唔明點解有所謂自己人會想阻止全球大屠殺,我都真係幫你唔到,冇野會說服到你,因為你仲癲過艾倫,人地都會一路殺一路喊無可奈何逼住要做,你個款就係屌你老味抵撚死打鳩我呀拿,全部大人細路落地獄啦!!咁撚樣
最基本一樣野,巨人之力冇左喎ching係咪搞錯左d野
可唔可以講下有咩問題
一集白夜屌打mappa啦傻閪
chatgpt有意思咩
早果排可能會駁下

依家真係廢事,一黎唔想同on9仔爭論,二黎唔會因為幾個右膠中二病連登仔劣評而影響到巨人係動漫界既地位
可能有好d人唔鐘意巨人
但作為十年巨人fans簽來懶得拗
係我眼中巨人劇情同世界都係頂級
只能講作者咁後生就睇透人性同政治,係一個天才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞