致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
Ok我睇錯,睇漏左原本結局解第一集 係原本個結局實會解第一集,而家呢個結局分分鐘都有抄少少原本個個。
唔通咁解
師兄你自己睇返我中間講乜我咪話佢個尾邊寫邊諗

你覆咁大段話我唔信做乜撚
條蟲冇左宿主艾倫消失左呀唔好"我唔知,我睇唔到啦"呀叻哥
唔撚睇又要搶口串串貢咁
你覺得唔同意覺得條蟲唔可能就咁死係一件事,但你唔知佢最後點畫條蟲就係你問題
咁結局果條係咩黎? 你條寄生蟲?
所以咪話我眼殘睇錯
原本結局係點,同埋喺邊個位完應該得返作者同班篇輯知

我自己幾想知作者本身係想點完
開頭棄咗係因為覺得只係打巨人既普通故事
但知道世界另一邊之後,發現原來係一個超龐大既故事,仲要鋪得咁完美
下次睇清楚先再打8,9行野咁多嚟駁啦屌
原本個結局冇意思,因為我相信而家個故仔一定比完本嘅精彩
原本超人打怪獸咁簡單,第三季中段咁悶肯定係創狗花時間加劇情。第4季如果創狗唔好乜都想去解釋,寫少啲kam野都精彩唔少 重點係都唔明點解要去解一個已經冇用過時嘅伏筆,搞到套野不倫不類

第一集創狗唔點題,鬼有人去睇個標題
唔咪水鳩人曬時間啦
追live睇完覺得好後悔

駁唔到就收皮啦柒頭
你又要人個例子跟你果套
跟撚咗啦 你要全世界對烏克蘭吖嘛 比埋你
仲係乜都答唔出就話錯
錯咪錯在搞到你駁唔到吖嘛
都係果句 駁唔到咪收皮囉 好簡單

下面又係你啲神作黨嘅慣招
唔撚睇/睇唔到/睇唔明
成本垃圾書就係得你班神作黨睇得明
Btw我都估到你會見到我句野就高潮
覺得終於有位入撚到我係咪?
其實有啲閱讀理解能力都唔會犯呢啲低級錯誤
Sor我畫公仔畫出腸啲
我係講緊當瑪雷踩到入島艾撚地鳴果個moment
其實佢哋已經冇任何方案 除咗地鳴 Get到?
至於你講果啲藉未踩晒全世界可以傾簽約
我結果論少少咁答你吖
瑪雷果邊打到最後都冇叫過投降
打到最後都仲係出飛船炸鳩艾撚炸
簽你老母約咩
人哋果陣勸艾撚收手鳩up下 你就當真係可行

任何覺得艾撚有問題,救世軍有問題嘅人
就係劇情理解有問題,思想偏激,欠缺共情能力
除咗你哋神作黨
其實講得出呢啲言論
唔容許人哋反對你巨人係神作嘅聲音
將反對者批評為”有問題嘅人”
你呢啲撚樣都幾撚惡㗎喎
睇本垃圾書就覺得自己高人一等
又或者咁講啦
要傾到將提出問題嘅人視為問題
但冇辦法正面回應問題本身
咁咪已經證明咗你唔係100%啱囉
咁你憑乜嘢高人一等呀?

我同你講1+1=2
你一路都想駁好多劇情唔係1+1=2
但係example我比到 你就一個都比唔撚到
剩係識重複唔係1+1=2 咁唔通1+1=3?
你都剩係表達好主觀好主觀
然而連一個極為簡單嘅例子
“你會唔會選擇隊死澤連斯基呀?”
都比唔撚到個答案 屬於你個人嘅答案都冇嘅
仲討論啲乜?

最後我覆埋你呢度
其實我唔認為同你討論緊
因為由你駁唔到果下你已經完撚左
剩低覆你嘅純粹係話你知你啲死唔斷氣只係突顯自己嘅愚昧 你都係柒落去咁解
不過陪你浪費時間就去到呢度
後會無期啦細路
人真係無可能互相理解
要知埋原本結局同依加結局比較先知有冇意思啊CHING

知都唔知連係精彩D定係可能本身係open end/bad end讀者咩都唔知

冇得比較下邊個版本好啲

所以冇人知依加個尾好d定本身 話唔定本身仲差
所以斷言唔到依加,佢加咁野同依加個尾好啲,定本身好啲
宜家日本漫畫每況愈下
巨人其實真係好出色
有頭有尾d伏筆都差唔多解哂
第四季最正常係弗洛克
又係我完撚左
下下都秒鳩你啦
"我係講緊當瑪雷踩到入島艾撚地鳴果個moment
其實佢哋已經冇任何方案 除咗地鳴 Get到?"

未地鳴之前馬萊圍毆緊艾倫果時,阿爾敏佢地仲係監獄,阿爾敏估艾倫意圖果時已經有講,佢覺得艾倫係打算地鳴殺哂集結緊既聯合軍然後提出簽和平條約,咁樣解決眼前既危機,呢個方案係就算地鳴發動左之後都仍然可以係可能既方案

你講話咩
"我結果論少少咁答你吖
瑪雷果邊打到最後都冇叫過投降
打到最後都仲係出飛船炸鳩艾撚炸
簽你老母約咩"

大佬人地只係等住被踩死梗係盡力求生,你由咁樣既行為推論出人地實唔會肯簽約,其實你諗野思路真係有d奇怪

乜鳩"下面又係你啲神作黨嘅慣招 唔撚睇/睇唔到/睇唔明"

咁你真係呀嘛,上面講咩無任何方案已經柒撚哂啦,又唔認,下下跌落地拿返咋沙突然自己高潮"呀你駁唔到你完撚左你柒落去"

算吧啦ching
你可以話我輸打贏要,但完結咗嘅訪問我唔會選擇盡信,因為你會發現佢講好多內容都係前後矛盾。
包括佢上面所謂「無變過結局」,又或者係最經典嘅50話頸巾情節:

完結咗嘅訪問佢「聲稱」如果當初50話勇敢啲,會畫埋兩個人接吻情節。﹙如果有睇開外國關於mikasa/historia兩派黨爭,會見到支持mikasa嗰派會成日攞50話出嚟講﹚
但50話係2013年10月出,諫山創係2015年又俾咗另一個版本出嚟:
https://yusenki.tumblr.com/post/138540716901/isayama-hajimes-interview-on-mikasa-ackerman-from
對eren嚟講,佢當mikasa係佢老母多過係情人。eren會走去幫mikasa圍頸巾,下決心保護mikasa都係呼應返50話第一頁eren老母嗰句說話。
最起碼當時50話eren同mikasa有冇戀愛感情根本唔係重點,你由嗰話個鋪排﹙第一頁eren老母,個醉酒阿叔,食老母巨人…﹚會發現重點其實係講eren老母死點影響佢,佢又點樣克服自己陰影﹙配合埋之後嘅山洞情節﹚。
你會見到2015同完結咗後做嘅訪問可以俾到兩個版本嘅故事。解讀個方向咁大出入,係佢後面寫柒咗自圓其說定點我就唔估了。
當然你都可以話佢以前啲訪問信唔過,點理解都係睇你,但都可以側面睇到諫山創係個自相矛盾嘅人,我就唔信佢會冇改結局立場咁堅定
都過左去啦屌,成世活喺過去咩
深信人類應該互相溝通互相了解
但可以殺自己友,同埋變超巨炸對家
其實漫畫點解畫功咁差
補充:當你阻止澤仔時,有中同阻止你,你為咗敵人轉頭隊死埋保國衛國嘅中同講緊啲俄佬無耐先打緊你個國家同殺撚咗你朋友,人體實驗你老母
罰你重睇第4季
由踏出島起 主角群個視野已經唔同
佢地又殺埋對家女人/小朋友
道德底線 已經低到 同戰士差唔多
被連登仔劇透咗個結局
追動畫版等左成年就係為左依句
結果cut左

uy你最尾果句創狗係矛盾的,同埋真係會做左功課先討論。唔撚似D懶鳩討論連碌2下都懶腦都唔撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞