致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
之前睇過幾個post條友都係咁up埋d歪理要人回,回完又一堆歪理,跟住d人都廢是同佢癲,佢就精神勝利自己高潮,自己係度講咩駁唔到之類明明被人收哂皮
唔認同

因為巨人既角色同我哋平常人唔同

巨人入邊已經有五季鋪排咗佢哋點樣俾馬雷人虐待
喺呢個前設下,我係唔會阻止我嘅朋友

同埋艾倫唔係殺晒所有人 係殺晒所有島外嘅人
民粹主義嚟講,呢個係政治正確
反而套返五人幫身上先至唔合邏輯

呢一點,如果唔係根本就唔會有嘢格派

另外你話五人幫嗰班人一直有諗唔殺艾倫
呢一個我覺得都唔需要幫作者根本佢就寫得差
如果你要講話追殺艾倫係一路掙扎緊呢個我唔爭論
但係佢哋喺碼頭嘅時候對住野派一輪,毫無情面嘅輸出
令我睇得好矛盾
如果你覺得合理嘅話,咁睇吓你可唔可以解釋俾我聽點解你由出世至到20歲都比一啲島外嘅人凌辱緊 然之後你會一夜之間明白晒世界上所有嘅大義 再做世界警察去保護島外既人 再掉轉槍頭殺一啲你嘅同族

最尾回應返你最後嗰句
點解話作者寫得差?
就係因為佢成套漫畫由一開頭寫嘅情緒完全轉化唔到去令讀者感覺到你最尾講嗰句
就係艾倫做嘅嘢,如果觀眾代入咗第一至五季
根本唔會覺得艾倫做嘅嘢係錯
根本唔係做嘅嘢,合唔合理
要用合唔合理,你點講都可以話佢哋做嘅嘢係大愛

但係佢哋從來唔會諗吓之前俾人殺咗咁多同伴
冇情緒嘅咩?

可以一嚟就話要保護世界咁正義?
結論: edgy boy同獨眼貓一鳩樣
mappa都有人吹奏
巴打,原來條友真係有d唔正常佢谷撚到去我幾年前開既post度留言

算啦,如果係真係癲到咁唔正常既,大家體諒下佢分分鐘白卡精神有問題
"巨人入邊已經有五季鋪排咗佢哋點樣俾馬雷人虐待
喺呢個前設下,我係唔會阻止我嘅朋友"
呢點你無視左無畫到個3年調查兵團同其他人既溝通(雖然無乜畫到出黎) 東洋人 黑人 廚師,仲有一段係講佢地成班人去左貧民區 最後佢地發現佢地其實都只不過係人
依家個情況轉一轉個例子:你係香港人,你比台灣人 美國人恰,然後你朋友就話要殺晒香港人以外既所有民族,包括有對你好既日本人 南亞人,係呢個情況底下你覺得你朋友咁樣做合唔合理?你會唔會認為 你朋友淨係殺台灣人 殺美國人就夠 而唔需要殺日本人 南亞人?

然後正因為救世班人係有出過去 萊納有係牆內生活過咁多年 安妮有係牆內生活過 思考過,發現呢種極端既民粹主義係唔正確 大家只係比呢樣野洗左腦,認為島內既人全部都係想島外既人死,而島外既人就係想島內既人死,威利就係用緊呢種極端民粹去煽動他人
呢個世界上唔一定要係你死/我亡

"但係佢哋喺碼頭嘅時候對住野派一輪,毫無情面嘅輸出"
呢點你又係漏左佢地係碼頭想走個陣 本身係諗住用計去攞飛機走而唔係開戰,係計劃比人識穿左之後弗洛克大叫阿爾敏一行人背叛左所以先開拖,耶格派射晒雷槍韓吉佢地先還拖保住班東洋人,係港口先中第一槍個個係阿爾敏,咁啱佢有巨人之力所以先無死到 換著係哥尼就一早死左(動畫第4季26),仲要係哥尼開槍之前個段對話同雙方既掙扎就唔應該無視
再加埋係計劃之前阿妮問左個問題就係點樣可以唔殺耶格派我地又可以安全咁離開呢到,哥尼亦都問左點解我地係為左救人但要先殺島上既自己人,然後萊納彈出黎話呢啲野交比我地做,因為萊納知道自己犯過既錯 唔想比佢地自相殘殺

呢到我地先搞清楚有咩人係救世個班人
阿爾敏 韓吉 兵長 哥尼 John Mikasa (艾迪亞人)
萊納 阿妮 賈碧 法爾可 馬迦特 皮克 (瑪雷人)

艾迪亞人個邊一直都係有同島外既人溝通(東洋人 黑人 廚師)亦都係島外生活過

萊納 阿妮 賈碧 法爾可就有係牆內生活過,法爾可仲要睇住艾倫同萊納你坐啊個段對話,理解到自己既價值觀一路以黎都係錯
雖然阿妮唔係咁樣認為,但佢既目的係返屋企,為求目的不擇手段,所以佢中途知道自己阿爸已經死左就放棄左
馬迦特同皮克本身就諗住殺左艾倫阻止地鳴(終末巨人個段皮克就有講到就話我本身就係黎諗住殺艾倫所以無野好考慮)
所以一直都唔係講咩一夜之間明白晒世界上所有大義
簡單講
作者寫得唔好
導致我有咁既感受

由頭到尾都係講依樣
你點數出嚟 我都係會有咁嘅感受
因為你唔使數出嚟,我自己都睇咗
但我感受唔到嗰個轉接位就係咁簡單囉

跟住又會囉,返去之前啲人嘈
你睇唔明呀?係你垃圾啊作者乜問題都冇呀。
其實呢個都係死胡同
所以我只係講多一次我嘅感受
再嘈落去其實都冇乜意思

不過開親巨人post都係咁你見傾到十幾版就知啲人又係嘈返同一樣嘢
只可以話佢作為一本"漫畫"咁樣既做法係唔係最好呢點就真係唔清楚,漫畫呢樣野快既話真係1分鐘內就可以睇完,有幾多人會消化入面所帶出既野?係唔係需要下下都畫到出晒腸講到明晒所有野先叫好漫畫,係唔係需要完全唔需要思考就理解既漫畫先叫好

你啱先指出個幾樣野我都可以係動畫入面有講既野作出反駁,但點解你會睇完成套之後都仲會講得出呢啲問題,呢個就係上面所講作為一本漫畫 佢係唔係最好既選擇,我睇one piece係1分鐘內睇完,因為根本唔需要用腦 連之後思考都唔需要,但巨人係需要進行思考,但兩者同樣都係漫畫 但兩者係完全唔同,一邊係唔需要思考(依家大多數漫畫都係) 但巨人係好需要進行思考既一套作品(其實好多野都寫到明)

當然我唔否認巨人有啲野寫得好差,例如始祖個斯德哥爾摩呢點我係點諗都唔會理解到
alpha male幾時落街建立大香港帝國?
無架
依啲無得講
所以有啲電影 書 會俾公認神作
依啲咪就係因為作者想要既效果個個人都感受到

巨人係神作依個大家唔好嘈啦

但佢嘅爭議點
能夠次次都引起世界大戰
咁好明顯就係佢唔能夠說服晒所有人
咁依個係作者嘅責任

我諗冇需要大家次次出嚟都嘈
依樣好on9

我感受到嘅嘢同你唔同
呢樣冇人可以說服到我自己
同埋我唔係智障 好明顯次次都世界大戰就係因為都有其他人同我嘅感覺一樣
如果唔係就淨係一面倒嘅評論啦
係唔係先

就好似你話你理解唔到我點解消化唔到
當然我係明佢背後想講乜嘢,但係就係講緊佢講故事嗰手法令人睇得舒唔舒服
咁你話佢寫得啱啱好,咁我都唔會話你嘅
就好似個個都有唔同感受咁啫
咁我認同每個人都有唔同既睇法
件事就好似劇中既對立一樣,一旦深信自己既價值觀就唔會咁輕易就改變

你認為佢有邊到著墨唔夠 寫得差 觀眾代入唔到,呢個係你既觀點,係你既自由 無人可以否定,更加唔需要人地認同 完全無問題
但我認為唔好係到玩泥漿摔角,講埋晒啲明明劇中有講但又唔睇既野
最熱血係睇女巨人追到入森林 加埋啲音樂 睇到我起雞皮
睇得最爽就係兵長狂斬猿巨人個到 斬到痴線
有講唔代表寫得好
其實我覺得zeke好慘
你依啲咁多理據既cm反而無人理

其實個故事拖左成10年先完
你話無改過個想法我都唔信啦
zeke比兵長樹林追 急著咬手:
DLLM又黎
發現每次同你哋班神作黨討論都係搞成咁
其實套嘢都過咗咁多年
就算覺得佢幾垃圾 都無謂同人嘈到咁樣
下下認真表達觀點就比你哋又”睇唔明”,”冇共情能力”
不過去你啲舊post度留言係我唔啱
所以真係覆埋呢度就唔再入巨人post討論任何相關嘅嘢

由頭到尾我都係針住救世軍策反嘅合理性
我舉咗俄烏嘅例子
純粹佢係打緊仗 同時都係貼近生活嘅例子
咁你哋認為敵人規模上不符
咁我哋可以再假設返係俄羅斯call全世界一齊打烏克蘭
咁規模上就相符啦係咪?
之後又有人表示歷史背景上不符
老實講除咗場戰爭有冇正當理由之外
對當事人來講 其實都係得生同死
正唔正當我認為已經唔係咁重要
咁你哋又要求吖嘛
ok咁當烏克蘭n年前勞役過其他國家 包括俄羅斯
再之後啦 有人再話
粒核彈嘅規模係戰術核彈定還是射得晒全世界
咁當然係全世界 巨人入面艾撚嘅地鳴都係對全世界用
所以假定澤連斯基都係決定射晒全世界
因為敵人就係全世界
然後如果你係烏軍嘅一份子
呢個moment打到就快輸
你哋有核彈 password,個掣喺澤連斯基手上
類比做個地鳴行動權喺艾撚手上
總之佢唔會剩係射完俄佬就收手啦
你會唔會阻止 阻止唔到就隊死佢?
講緊你依家隊死咗佢 冇人射到出去 等死
好似巨人咁 果個moment得艾撚話到事
可能對家踩咗咁耐都未出主力
可能對家見你stop咗 防止你再地鳴就食住個勢去打埋上你個島
但係你冇其他方法 因為艾撚唔會聽你講
其實姐係now or nothing
咁你係咪會選擇為咗打緊你嘅全世界入面一啲你唔識嘅一啲無辜嘅人 even你連佢係咪撐你都唔知 放棄打贏眼前敵人嘅機會 就算你下一分鐘就會滅國 屋企人比人輪大米做奴隸?
唔係話支持 只係代入角色 其實係無可奈何
個走向係咁囉
我諗切身處地咁諗 應該都有屬於自己嘅答案
雖然我想像唔到一般人會比到個耶蘇比嘅答案啦
講到呢度就完啦
兵長真係人類最強士兵
佢入森林打吉克前已經一人殺哂所有飲左紅酒既巨人,
仲要係零傷
真•one man army
你溫和理性d咁講我就會陪你講,你閪我就會閪

如果要真正類比,艾倫係未踩哂8成人淨係踩左馬萊或者聯合軍果時都仲可以捉佢返黎,學呀明咁講,揸住個地鳴力量黎威脅世界,提出停戰,其實唔存在你講咁得澤連司基有password, 好早果時已經有方案話艾倫同吉克要傳巨人落去keep住地鳴張牌

至於到踩哂8成人果時,其實殺唔殺艾倫有冇地鳴已經冇所謂,因為島外同島內已經拉到同一軍事水平,就算冇地鳴都係勢均力敵

你咁覺得一定要殺哂外面d人,係因為你假設左地鳴一停島外就會反攻然後柏島冇還擊之力,但我想講唔係
呢度已經好多年後啦喎,d角色在生時都唔會再見到巨人,我睇呢個只係故事既一個open end結尾,其實唔洗咁執著咁耐之後係咪真係仲有巨人之力
佢就似d例如d電影喪屍片咁,主角最尾救左世界啦,到最結尾臨fade out個shot影到仲有隻喪屍未死未斷哂尾咁
佢又可以係一個問題,比觀眾諗下,之前發生左咁多事啦,最終結果係造就艾倫呢個全球種族滅絕者,如果真係仲有巨人之力,咁今次又會發展咩故事呢係咪又重覆歷史呢

個人覺得巨人之力的確係消失左一段長時間,至於太執著咁多年後係咪巨人之力返生就有d不必要,唔影響主要故事,做下上面果d反思諗下到底係巨人之力搞到咁定人類既本性係咁仲有意思
死8成人個下,應該最小幾十年內 艾島既威脅已經解除左
大家都無視左佢對朋友既愛,重有對外面既恨

重有好多人質疑 點解朋友們要反艾倫,呢個真係觀點與角度問題
大家都當佢地調查軍團原班底係 無學識鄉下軍佬,但其實佢地本來係牆內有學識有志向既左派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞