致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
用依個做例子都幾好笑
咁其實係烏克蘭統一咗歐洲 奴役完俄羅斯 人地反抗 逼烏克蘭拎住個核武退避三舍咋喎

你現實烏克蘭有核武 俄羅斯仲會打你咩

現實
其實算係意外咩成個劇本整定 佢老豆都係跟劇本走 佢天生就整定要做巨人 所以佢話佢係自由既奴隸先咁矛盾
吾爾開希搭住李鵬膊頭有講有笑真係接受唔到
唔明你up乜

完了吧無謂講落去
其實講得好啱

事實的確係只要有一邊死唔盡就會永無止境

睇下以巴都知
意外係我加嘅sor9my bad
咁艾倫本人係唔知既
佢好有資格講依句說話

最ntr係最尾mikasa抱住個仔嚟探
姐係我明我走左都希望我愛既人幸福
但洗唔洗抱埋個仔嚟

但mikasa死又要揸住支花
咁佢同現任老公又係is a joke?
唔需要明 做俄烏做例已經錯撚哂
唔啱channel 你死撚返出去就得
Match
的確, 嗰種世界觀嘅突然擴展 其實真係幾震撼
咪話同你哋講係無意思
淨係識死撐又要人死出去
現實你係咪咁無地位到要上網劃地盤
係唔係上網都無自己房咁慘
傻尻到用烏克蘭做例子我真係溝通唔到
絕對係神作
但結局無謂嘈

由艾倫俾人食
之後未死變巨人
到巨人團現身
再到海邊
再到艾老豆回憶

去到最尾都好多高潮位

你好笑到完全離晒題
你上面講果個係指瑪雷報仇嘅正當性
但係我講緊嘅係烏佬/帕島人嘅正常立場
你其實明唔明我up乜㗎

“現實烏克蘭有核武 俄羅斯仲會打你咩”
What’s the point?
瑪雷認為帕島未有能力地鳴=烏克蘭未有核武
所以咪打囉 唔明你唔明啲咩喎
咁所以你答到未?
如果你係烏佬 烏克蘭比人打到仆街
你老婆仔女準備任俄佬魚肉
澤連斯基班到枝核彈決定射鳩俄佬
你係咪會同情俄佬 調轉槍頭隊冧澤連斯基先?
事實係敵人永遠都有,一個仇口死左,只會有新嘅仇口
就好似二戰完左,就到美蘇
大陸都國共內戰咁
個體同個體之間嘅競爭係冇咁容易解除,呢個可以借鏡下三體
巨人結局其中一個概念係 共同嘅仇敵先可以連結到人類,雖然好唔想認同但有待各位討論
講愛情方面的確係創哥嘅弱項
冇得駁
所以我見佢掉轉嚟講,我都無謂再同佢講落去
真 無謂晒時間
動漫台同cctoy一樣
有陣仲煩撚過白卡過波台啲傻鳩
首先唔知你點解理解唔到為左阻止大屠殺而阻止艾倫,本來就根本冇野justify到大屠殺,你係直情唔理解點解有人會咁諗,所以呢度冇野好拗,觀點問題

你既諗法係假定人類永遠唔會反思唔會改變只會永遠打落去打到一方死哂先完,所以你先唔buy最後結局,而好多人係接受到人係經歷重大教訓之後會反思會改,所以只係信唔信既問題,你相信人性黑暗永遠唔會互相理解,所以你屌,就係咁簡單
而且到最後都唔係完美冇紛爭,都仲係work in progress, 同我地現實世界一樣
就算殺盡敵人,最後都會內訌,跟住分裂打仗
你依個應該係 烏克蘭有核武冇發射掣喎
What’s the point 就係你用撚錯例子囉 現實係有核彈唔一定要用 咁你叫美國盟友射一支過去咪搞掂囉 點解依仲未射呀打咗兩年幾

你要代入個世界觀 咁係烏佬殺人地老豆老母在先喎
三明佢哋要阻止 係想了解艾導諗緊乜多過end war 冤冤相報何時了 再講艾倫真係想滅世 mikasa會斬到佢頭咩?

我明 要接受結局係大愛 係有啲難 尤其係見到憤青上身嘅艾倫

係咁話唔覆唔覆之前講咗唔再講 但又焗住焗住一直覆
佢先係放朋友第一 仲話自己巨人粉
栢島人殺馬雷人係幾多年前發生
成班拍到嘅人都冇接受以前嘅歷史教育
會唔會一個轉身就明白大屠殺嘅壞處?
好同意,只可以講係認真睇動漫既人絕對唔會接受呢個結局,因為無論係劇情上,人設上,伏筆安排上,成套野既意義上,都係一塌糊塗既垃圾

淨係eren 比隻巨人食自己老母已經on9到無論,成套秒變狗屎

通常覺得好正神作,甚至話可以接受嘅,都係啲求求其睇,冇咩腦、心情研究套野既人,認真睇個班全部屌晒鬼,潛埋水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞