致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
其實又真係冇問題,kam囉
成個故仔即係由神作變kam漫,可以有乜問題
如果親眼見到自己朋友比呢啲「朋友」隊冧果種痛應該係難以磨滅
Buy創哥嘅一早放低執着 走出咗森林啦
有咩咁kam, 呢度都一早落左伏筆到最後解先知其實成個故仔都係因未來艾倫自己既選擇先開始唔係咁岩隨機發生,kam係邊
https://madahaku.tumblr.com/post/148835593339/ningen-suki-heres-the-page-on-isayamas
所謂「一開始諗好嘅結局」﹙即係佢講嘅「迷霧結局」﹚出處應該係依度,但大家永遠忽略一個地方,就係諫山創冇諗個故事會拖到咁長,套漫畫咁好賣。佢一開始完全係按中/短篇漫畫嚟作。
https://www.crunchyroll.com/news/latest/2013/12/6/author-commands-on-changes-to-attack-on-titan-ending
https://web.archive.org/web/20140209102916/http://white-screen.jp/?p=32621

跟住佢自己都講咗,「一開始諗好嘅結局」已經不合適,個結局會點樣發展,佢都唔知,只能夠邊作邊諗。不過可以肯定係,無論係漫畫定動畫個結局,都唔會係一開始諗好。
又係伏筆
Kam咪kam囉,乜都要解釋我同意巨人完美無瑕,0缺點,所有野都係伏筆。可惜䇙4季劇情好撚kam,就係咁

還店食老母咁主觀,你覺得冇問題,唔比人地覺得kam
仲變成埋crybaby beta cuck

依啲垃圾標籤上腦真係好影響個人諗嘢
乜你唔記得邊度落左呢個伏筆咩?咁討論咩呀

再講睇完都唔明你覺得kam係邊揀殺老母太癲?冇必要咁寫?你表達到自己同埋真係有認真睇再講啦
我都記得佢個陣巨人岩岩完就已經覺得好多人用左自己既道德/政治立場黎屌成套作品

但係其實無論你個人認唔認同個結尾班角色既行為,呢樣野同套作品本身好唔好,可以係獨立既兩件事黎,作者本人亦唔一定完全endorse阿爾敏佢地,唔係既話點解最後都要加多幾筆講帕島始終會再次陷入戰爭既輪迴,艾撚都唔完全係錯
伏筆/認真睇/睇唔明/解釋咗/唔洗畫公仔畫出腸

有乜明唔明其實你解釋咁多做乜,上面啲人講咗幾百次嘅野又要loop過殺老母都唔kam我都唔知可以講乜school day殺誠哥都有哂伏筆,不過都係kam咁解

kam漫都可以係神作,唔好唔開心啦
始祖個人格設定都好on9, 強行變返人bbq結局
成套嘢最大問題就係,諫山創一心想畫冚球剷,成個世界觀都只需要為最後一幕個地鳴服務。

你點估到瑪雷已經係對艾爾迪亞人最好?
條友仔係其他地方走難去瑪雷,一手料斷估唔會係鳩噏啩?
加埋戴巴做吓話劇就可以spin哂其他國家對瑪雷嘅敵意去帕島。
唔同國家、種族個關係極度不合理/兒戲。

現實嚟講冚球剷可能唔係一個正常人會諗嘅辦法,但諫山創佢一嘢就ban哂其他可行辦法,殺死戴巴再順手踩死埋其他國家啲高層,仲可以點和平解決?
屌你老母死懶鳩 碌多2格睇都懶 成撚日問問問自己睇啦
“我想講個例子根本就比喻不倫,錯撚哂,睇到都唔想哂氣同你長篇大論解釋”
然後你咪又係駁唔到
Yes可以呀 當俄佬call晒全世界一齊打烏克蘭囉
就快打到烏克蘭仆街
跟住烏克蘭要射核彈炸晒全世界
So?有咩分別
我冇default到係國家對全世界 而係國家對國家
因為事實上數量就唔係重點
立場都唔會有改變
我記得以前有件蛋散講過咩量變引起質變
咁不如你答下 依家個例子啱晒你心水啦
你係咪會選擇隊死澤連斯基唔比佢射?
定還是講到咁都仲係不倫不類?
要揾返個現實嘅帕島同瑪雷先可以做例子?
其實駁唔到咪算囉
你唔覺得咁樣好撚柒咩

下面就唔知你up乜撚嘢
我唔明係唔明果啲角色喺果個立場下會阻住地鳴
寧願自己繼續比人屠都好過艾撚屠人
心境上會唔想屠人但無何奈何 你都識講
無何奈何咪就係答案囉
然而阿爾敏佢哋當時冇任何方案就將stop咗地鳴
呢樣野make sense?
定還是你係果啲比人欺凌
剩係識得喊由得比人打唔還手
仲要比人打左邊面要比人打埋右邊果種人?
點解佢哋仲可以狡辯殺老母寫得好

肯睇英文可以睇吓上面點講殺老母個情節。
老老實實,我就真係唔明個情節有咩存在嘅必要。
畫蛇添足咁將之前老母嘅感動位全部一嘢推翻。
你改埋D閪名已經夠柒啦 仲要懶撚到出汁
不如你解釋下一開始進巨標題叫乜撚2千年後的你

根本作者一開始就諗左結局,係漫畫集數唔夠又強行完完套漫畫

搞到作者都覺得寫柒左表達得唔好
#280有人搵番篇訪問出黎本來個結局去到地下室都完啦
去到地下室就完嘅話,會變左第一集乜撚二千年後的你個標題解唔到

我覺得佢應該係一早諗好本身結局解埋第一集個標題

但係畫下畫下個世界畫太大太多角色,又瑪雷又葉卡派,寫到一定要改結局邊寫邊諗去解第一集個標題

我自己估佢本身個結局應該都係有解到第一集個標題

只係越寫越多野收唔到變到要邊寫邊諗個尾
咁你又知原本結局點諗作者自己都咁講你都唔信我冇計一套1幾年嘅漫畫,個劇情同當初sell比編輯都唔知轉咗幾多。而家呢套分分鐘比佢10前個plan精彩唔少啦

仲有,第4季基本上都係肯定邊寫邊諗,如果唔係邊有咁多kam野同第三季兩個level ,第三季最多係悶,但都係合理。第4季明顯唔夠時間諗故仔,愈寫愈kam
我冇話我知原本結局同冇話我唔信喎

我咪話佢個尾係邊寫邊諗囉我冇話唔係喎

我係話本身佢諗住中篇幅度嘅佢品而諗左本身個結局
訪談作者都有講寫寫下本身個結局已經不合時宜唔啱用

完全唔明你話我唔信啲咩
咁條蟲你食左?
例子錯撚哂駁乜鳩姐
"然而阿爾敏佢哋當時冇任何方案就將stop咗地鳴"
又係咁,又係唔撚睇,睇唔到,跟住大條道理出黎屌人
阿爾敏成班人係路入面勸艾倫果時,都有提到襯而家未踩哂全世界仲可以同對面傾立互不侵犯條約,一定就唔係冇任何方案
老實講真係唔想同你嘈你劇情理解又有問題,思想又偏激,又唯我獨尊咁完全接受唔到其他人或者角色入面既諗法,都唔知同你有咩好傾,好多位根本就係"唔能夠贊成,但能夠理解", 你就連理解都做唔到,一路都1+1=2你覺得係咁就係咁,唔知你係欠缺左共情能力定係代入唔到人地角度去諗定點

不如你放下啦由得我地d神作黨on9仔圍爐啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞