致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
邊寫邊諗都講得出第四季先解返第一季既伏筆都可以係邊寫邊諗
上面只係講緊條時間線。有冇bug同神唔神你自己同其他人嘈飽佢

只係見證到套野人人神作,變到爛尾垃圾。最後動畫加少少就神作黨反攻,kam 到嘔

同時都反映日漫好大問題,作者冇能力又唔想平凡完睇得出創狗比其他作者對佢個故仔有要求,一開始就寫完就實假,隨左傻9都知冇可能。不過佢都肯定有不斷睇自己畫乜再加

最垃圾係冇料中間又不斷加個故仔內容,最尾咪收皮
又係你呢啲傻閪,第四季解第一季伏筆
播緊中間你咁講可能得,而家完咗係人都知創狗根本就邊畫邊諗,中間只係加內容,連收尾都唔識

佢一開始諗只係最尾個一幕,中間全部明顯即興

不過呢個世界好多你呢啲傻閪完全冇思考能力
痴撚線唔知點樣係人都知係得你鳩up
第一集已經畫佢老豆show地下室鎖匙冇望艾倫唔知望乜,第四季先知背後係發生咩事咁都即興

ching你係好波既,你說得對!!
正傻閪你說的都對,繼續幻想。巨人完美無瑕,所有野都係連栽個下就畫完

我實同意你條傻閪講嘅野,唔好唔開心
睇你最尾個比喻就知你唔識睇套野
冇話錯你班神作黨

你嘅解讀係主角只係一個扯線公仔
由睇到未來果下就知道要地鳴所以要跟住做
佢講嘅台詞係純粹扮到自己係反派咁
自己唔想咁做但迫住要地鳴
令主角團阻止自己 最後佢哋就可以生存落嚟
咁到底係邊撚個睇唔明套嘢

比埋圖你睇啦
事實上主角就係想咁做
宣言要地鳴殺晒出面嘅人已經表明咗佢想點
係呀佢覺得殺左個小偷有罪惡感
但係佢想地鳴係大於罪惡感囉
甚至乎睇咗未來明知會失敗都要照地鳴
而唔係揾其他更好嘅方法 點解?
因為佢本身就真係想咁做
佢嘅未來由一開始就注定左地鳴呢條路
咁所以就算知道晒劇本 都係佢想行嘅劇本
而呢個就係講緊自由意志果樣野吖嘛
如果你要講到佢係純鳩up扮嘢,做扯線公仔
直頭係否定埋前幾季艾撚個人設

下面你話我個比喻錯 我就真係唔知你up乜鳩
呢個從來唔係depends on想唔想人阻止自己
艾撚並無”想人阻止自己”
只係唔會拿走人哋阻止自己嘅自由
咁基本上現實世界都冇得控制人
咁一樣㗎 烏軍都可以兵變隊死澤連斯基㗎喎
所以重點唔係艾撚點睇
重點係艾撚啲朋友點睇
佢哋就係覺得艾撚係反派所以先會兵變right?
咁果個立場點解會覺得艾撚係反派先?
我個例子其實好清晰㗎啦
俄佬打烏克蘭 打到烏就快仆街
烏佬個立場係咪應該俄佬係敵人先?
然後當澤連斯基有核彈仲打算用果陣
有班烏軍就忽然覺得唔好喎
就算自己,朋友,家人就快比俄佬殺死都好
都唔應該用核彈對付佢哋
所以就隊死左澤連斯基嘞
你自己睇完思考下合唔合理再覆我啦
好多人會想學維尼個種

所有敵人死晒就會無戰爭狀態, 就係和平

或者係命運計劃類:
我覺得大家要同我同盟, 認同我, 唔認同全部死, 和平來了

其實人係做唔到絕對令敵人死亡, 核平都唔得
有咩唔開心姐好野你唔識欣賞,又唔係我損失
你損失姐
討論套漫畫傻閪前傻閪後咁,你唔好谷住就真
你個comment就真係好撚kam啦

meme圖唔識欣賞就笑人毒撚fans 冇同感係ok的 但係話人上哂腦你熱愛套嘢就自然會發掘下啲meme出嚟 咁簡單都唔明
何來垃圾結局?你唔理解艾倫心態咋喎 最多可以話描述唔夠 佢真係想滅世又點會比班frd阻止佢
你做乜啫 明明我都同意你巨人神作,完美喎

從來冇同你傾過神唔神,好唔好,想傾上面有戰團

話你傻閪只係連一開始就諗咗第4季都信。你唔係傻閪邊個係到而家都仲有弱智仔信10年前諗好哂成個故仔,仲要跳出黎吠
邊有人話佢係完美?我認為佢係神作唔代表佢係完美,艾倫又好,創狗又好,進巨本身都好,佢哋都有缺陷,但正正喺一個咁多缺陷嘅世界,作者透過艾倫去present一個咁瘋狂嘅方法去達到和平,你班撚樣又話爛尾又剩,咁唔係你話我知你想點完?好多作品都有探討如何達到和平,火影話你知人與人既原諒理解係關鍵,咁進巨都係喺再深層面去探討同一個議題嗜,咁又話多bug? 我都唔再講伏筆嗰啲,剩係角色既development 都做得夠好啦,套野得100幾話,咁撚多角色每個有名既都有特色+佢存在嘅意義,弗洛克就係最好嘅例子,佢又一個新仔,變成Jaegerist既極端領袖,但係佢從來都係稱Eren做惡魔,角色嘅深度咁都重唔夠?
你咁kam做乜明明只係時間線,講套野點又神作變到爛尾,再由動畫反攻到55波
一聽到爛尾就kam撚發作

結局垃唔垃圾作者道歉都係事實
其實唔講個結局
佢一步步由主角vs巨人
到主角就係進擊世界嘅巨人呢一個位我覺得已經好正
明明只係時間線

嗯你是對的

早排睇完頭三季,開左第四季睇左第一集
第一二季好撚好睇
第三季開始講經多過打巨人已經悶悶地
第四季第一集直頭睇到訓著
我冇乜興趣講神唔神

不過日漫最柒都係唔甘心不凡完結都冇邊套日漫係安樂死,全部都係要係爛尾/垃圾下結束

創狗最賤只係中間不斷咁加設定/故事/期望值。最尾畫啲咁嘅野咪抵死。一睇都知個結局9成係10年前諗定,完全carry唔到佢第4季中間加個堆野
巨人傻9有冇其他講法一個二個都係咁
我睇到瑪雷個軍官同艾連老豆講,佢個巨人個名就叫進撃的巨人真係屌左出聲
你真係柒到仆街喎
你都知艾倫冇奪到佢地自由
因為佢需要MIKASA去殺左佢回答始姐啊
佢somehow係享受踏平世界
但唔代表佢前後冇出現過掙扎
再講佢享受既係踏平世界既自由
而唔係屠殺本身
建議你咪撚偷換概念先
如果佢咁撚想殺哂全世界
佢洗撚比主角團自由?
反正佢都奪走哂大部份人既自由啦
你自己諗清諗楚先覆人啦
再唔係就睇多次先啦
唔講地鳴,係開始解迷個下學hxh 無限停播,再慢慢諗咪神作囉
作者都唔夠時間諗解迷屌你條蟲,自由為題,結局同你講從來都係比人控制嘅傻9
只係時間線都up得出
一句嘢就露哂餡
你慢慢吠啦
進巨後睇唔到有一套漫畫有咁完整既劇情+伏筆
全部都係邊畫邊諗既垃圾 著重既只係點樣可以做到長期連載拖劇情賺多d
可惜結局比人圍屌 搞到創哥封筆 而家得返d咩咒術正野比你地睇
人地邊一句令你覺得佢解讀到艾倫係扯線公仔佢話艾倫唔想殺人姐,可以係唔想殺人但都係決定要做架唔好亂咁塞字入人口喎
同埋而家艾倫有咩咁失敗,剷除巨人之力,島外島內勢均力敵,等於係一個fresh start, 一個正常好似現實咁既世界,咁有咩問題
都賺夠啦大佬咒術55555打死宿完咪神作囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞