致睇過/錯過《進巨》的你

428 回覆
1006 Like 141 Dislike
巨人真係好出色既動漫
反烏托邦類既動漫 係一大堆熱血少年漫入面 好少見
第四季入馬雷.
係會懷疑,有自己無睇錯左第二套動畫.
第一二季係爽片.
第三季開始解迷講故事(政變篇)
純粹想睇打,高速飛來睇.(各人有各人喜好)

進巨劇情不斷進化=>爽片打巨人 > 解迷
> 國內權鬥
> 世界舞台(為族人而戰)

進巨只係講大場面打鬥場,同佢好多歌都好聽.
以上兩樣野,真係都無邊套可以同佢比.

有咩好屌想知正到仆街喎呢個位,一直以為套野個名純粹係想講巨人點樣攻擊人類,點知原來套野個名就係艾倫個巨人名,故事就係圍繞艾倫隻巨人既故事,而睇埋第4季更加確定成個故仔就係由艾倫隻巨人去主導,雞皮都起
無可否認mappa係做得唔錯
但你話好過wit 就真係吹大左
成件事即刻on9 哂wor
本身進撃的巨人呢個名對我既意義係一班巨人去攻城
突然之間同我講原來隻巨人叫進撃,真係呆撚左
原來你係解讀到呢種程度
面盲神作
巨人fans仲停係讀者睇唔明
其實你啱,#55

巨人係完美的
意義唔同左有咩問題意義比想像中更深唔係好正咩呢個位
冇既,所以話呢d野真係好主觀,大家睇到既野可以好唔同
我覺得係比佢叮一聲,"wa竟然個名都可以係伏筆"咁樣
我都覺得最尾開得太多線完唔切
自由意志同馬萊艾人種族矛盾
頭呢2樣就已經係一個大問題

又無啦啦果陣得返咁少集數又加我覺得最無必要嘅巨人之力來源條蟲
雖然連埋個尾估到佢應該係想講即使無咗巨人之力但人與人之間一樣會有戰爭
但我覺得巨人本身都唔係呢個主題 多少有啲夾硬

反而好似巴打咁講 巨人由頭一直講到尾嘅自由
結果係一切都係整定 人人都無自由
主角一路以黎做咁多野都係白費

咁寫變咗食老母係整定,地鳴係整定嘅,戰爭輪迴又係整定嘅
因為人係改變唔到任何野
有種感覺係好似將個責任射咗俾所謂嘅命運咁
//意義比想像中更深唔係好正咩呢個位//
正常係,但係呢個意義成個感覺太on9
anyway 的確係各花入各眼,睇到果個位再睇埋s4 ep1 我真係棄左番,唔想嘥時間睇
咁係呀嘛,一句比人控制既傻9就完,你解讀到咁樣仲有咩同你討論姐,你咪繼續囉

你個回覆除左鬧人之外真係好撚低質
睇到呢度都幾肯定係盲粉 典型神作黨
所以我覆埋呢次就唔覆啦

艾撚冇奪走佢班朋友嘅自由
你嘅解釋係利用佢哋行到劇本入面解放始祖果一步
而我嘅解釋其實好簡單
就係尊重佢班朋友嘅自由
當然啦呢樣睇你點睇
只係咁重視朋友嘅艾撚 我覺得佢動機其實好純粹

之後我就唔知你up乜鳩
上面個回覆你講到艾撚迫住地鳴
而我就係好簡單咁話翻比你知唔係
艾撚會為殺人而有罪惡感但係佢依然會地鳴
幅圖都話左比你聽因為佢就係想咁做
邊個地方偷換咗邊個概念?
定你個腦理解唔到?

“如果佢咁想殺晒全世界洗撚比主角團自由”

其實我唔明你個問題係點產生出嚟
佢想地鳴,睇到未來,比主角團自由
呢3樣嘢應該扣埋一齊
簡單啲咁講
艾撚想地鳴->睇到未來會失敗但係對朋友來講結果係好->兼且就算失敗都叫做緊自己想做嘅事->地鳴
由頭到尾喺呢個故仔係唔存在改變未來呢回事
所以都唔存在”洗撚比主角團自由”囉
如果呢個係一個option
點解佢睇到嘅劇本仲會係咁?

最後我個例子畫公仔畫埋出腸
之後你係駁都唔駁 咁應該係完咗
咁就訓啦柒頭
唔建議柒去
直接block柒你同個乜鳩里維算
唔好煩住晒

Mappa當年比巴打屌到仆街喎
你應該block柒咗自己先

一個半吹奏巨人嘅post 你係要沖入嚟扮到與眾不同

拎烏克蘭俄羅斯做例子
但佢最後的確係呼應到點解艾倫個名就係套野個名因為成個故仔真係由進擊巨人用佢能力由二千年開始就推進個故仔
巴打有機會建議睇返
Netflix 咁多野睇,不了
至少我無錯過到s1 同s2 就得
第一話第一場畫咗結局出嚟先
盲反:創狗邊諗邊畫
真係每個巨人post都會見到佢入黎發癲,其實明知大家都唔會同意大家諗法就算啦,咁咪由得神作黨圍爐,佢同巨人垃圾黨圍爐囉,我覺得鬼滅垃圾都唔會見親鬼滅post就入去屌鬼啦,我係覺得佢谷撚住放唔低囉
S3 S4 先係重點
唔睇哂 都可以睇下解說
條蟲/食老母/進擊的巨人/仲有大把我唔想同你打千字文,你想明就明。

咁公道講句,巨人就冇可能神作完結,第4季太kam太多bug。
但創狗都有好好對代劇情,係所有作品都絕對有資格入歷史頭10第4季中段完歷史頭5都仲得
我覺得第三季轉左調已經唔好睇
第一二季營造到人面對巨人果種絕望,一開始攻瑪利亞之牆真係追住睇到底d 人走唔走到
之後新兵果場 (即係艾連俾巨人食左果場) 又係睇到好絕望想追住睇點解決
然後女巨人入森林果場又係緊張
一路落去就係講巨人有幾壓倒性

去到S3 突然轉調講人對人,巨人都唔係壞人,成個設定對我黎講已經崩壞左
再去到S4 似乎係想講兩個島既戰爭,已經唔係一開始既巨人
真係無咩興趣

都係果句,無錯過S1 同S2 我覺得已經無咩損失
主觀野唔好講啦,咩蟲呀食老母呢d接唔接受到係主觀,但bug係客觀,想問有咩bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞