鄭俊弘何雁瑜兒患罕病「智商僅2-4歲」考慮再生一個:為未來做打算

892 回覆
22 Like 565 Dislike
算唔算係嚴重程度智障
當事人未必要親口講,呢啲訪問通常影住份報告blur咗個人資料,好實在,依家搞到模稜兩可
廣西食狗日日扑死唔知幾多隻狗
又有咩報應
最中肯留言

其實佢地無可能答好實
答有做又死,無做又死
當事人講清楚做左邊款test,準父母未可以再搵醫生建議做羊膜穿刺穿囉,抽乜尻血呀
咩屋企可以生4個
一個已經養到窮 好有錢?
所以準父母未比作兩個仆街搞到淆哂底囉
咁我打撚錯囉,咁當事人做症邊款test 比準父母留意呀。
討論有無做test 再傾準確度,就叫針尻人。
即係純粹報應
唔敢話自己講得清楚
呢個topic牽涉到嘅概念太複雜
特別係堆stat嘢,同一般大眾講嘅話,好容易會導致好多誤會
我喺呢層最底舉咗兩個例子,hopefully可以演示到啲stat嘢有幾複雜、反直覺、同埋可能有誤導性,如果有興趣可以望下,睇下理唔理解到

講返正題先,其實我覺得大部分所謂嘅concept錯主要係佢哋理解上有出入
首先#799:
當事人個情況,正常就算到13週照結構時至抽血驗都唔遲,個時個b手指都數到哂,仲玩咩基因突變,條煎要錯就已經定哂

啱,唔會到week 13之後先嚟基因突變引致AS
如果真係UBE3A基因突變或者IPD,最大機會係喺卵子入面已經發生咗
如果係UPD,可以係精子、亦可以係卵子入面出問題

而且佢呢款既係15條缺失中,根本就熱門

啱,雖然AS/PWS本身係罕見病,但係「以微缺失導致嘅AS」喺「第十五對染色體嘅微缺失病」呢個罕見病group入面絕對係熱門
你可以當係「一堆冷門病中嘅熱門」

無咩可能t21會check唔到

呢個就要睇「check唔到」嘅係咩
係剩係講緊以微缺失導致嘅AS?定係以其他方式導致嘅AS都計?
如果係前者,就有少少爭議性;如果係後者,就真係唔啱

點解跟到今次關個老母事,因為可以細緻準確到邊節錯,出哂兩條呀媽

呢段我唔係好get
跟到關老母事已經係診斷之後嘅事,而NIPT係篩檢test,唔係診斷test
以我所知,現有嘅NIPT唔會去分PWS(冇咗老豆嗰條)同AS(冇咗老母嗰條)
要follow up testing先分到

然後#800:
b係母體10週左右,媽媽抽既血已經有b既dna

啱,呢個係NIPT最根本嘅基礎

而數量足夠分析哂需要既數據

呢個就要睇「分析哂需要既數據」係咩意思
篩檢trisomy -> 好掂
篩檢微缺失/微複製(MMS) -> 唔錯
篩檢單一基因變異 -> 研究表明技術上可行,但較困難,包括T21在內嘅大部分NIPT唔會做

最後講句,我覺得網上嘅嘢(包括我講嘅嘢)睇下就算啦
要詳細理解,請同醫生商量
一個好醫生offer嘅pre-test counselling相信會有效過我同樓上嘅幾位ching喺度打一萬字
但係有咩唔明、有咩想知嘅,都歡迎問下,我當溫下書

例子:
無端端抽羊水傻的嗎為0.01%冒1%流産風險
你唔係覺得你地啲啲討論好有價值下話
咪又係個個用番個啲test,唔通個個走去抽羊水咩?
其實我真係冇興趣考究當事人做咗定冇做
當然有人認為呢個先係重點
噉我覺得各人有各人嘅focus,咪有得佢哋討論
但係當討論過程中出現咗inaccurate / confusing嘅位,就需要澄清

個point係,就算個test真係好好(which for NIPT,我係同意嘅)
都唔應該對patient誇大個test喺某啲方面嘅表現嚟氹佢哋做test
一嚟有違醫學倫理,二嚟有機會backfire

當然以連登嘅篇幅、啲嘢嘅複雜程度、加上始終唔係同patient面對面,gauge唔到understanding嘅限制
要講得清楚真係近乎冇可能

所以我覺得最負責嘅advice唯有係「請同醫生商量」
我記得之前我老婆驗t21加強版
有一頁係有埋dna染色體比你睇
如果佢有驗到有異常應該會check到?!
好仆街生多個就算好彩基因冇事都無啦啦要湊個阿哥一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞