鄭俊弘何雁瑜兒患罕病「智商僅2-4歲」考慮再生一個:為未來做打算

892 回覆
22 Like 565 Dislike
首先佢哋唔係一般父母同緊人私下吹水
而家係公眾人物做緊訪問,無可能大大聲開人哋個名話人唔準
佢個小朋友係零自理能力
講緊食啖飯都要餵...而且唔可以活動自如,有生長問題
你唔可能"唔理佢",你唔想都要無時無刻比attention佢
9成9嘅情況係細仔學識講嘢就要學埋點照顧佢
認同,生多個,佢大咗一定會明白自己出世只係為咗照顧個呀哥,終極變態情緒勒索
頭幾年應該都會落手照顧下
但日子一耐,就好容易假手於人,因為佢哋有錢,唔駛局住自己上
你知唔知t21點解咁重要dr Lo 可以攞咁多獎
就係大大減少入侵性方法嘅需要
唔好用窮人思維諗有錢人好無

第二個無病既先會係佢哋最錫最指望嗰個
咁又點…
日日喺屋企對住你係咪困佢喺房
呢啲嘅嚴重程度係你講嘢佢都比唔到反應你 唔識講嘢
唐仔都識自理識搞下笑互動到

你話佢做得出掉佢去第二間屋唔同住就話姐
始終同一個空間生活
就算你屋企有個植物人你都唔可以忽視佢存在囉,即使你已經請個看護24/7睇住佢
生仔唔駛考牌既後果
2017年11月,鍾麗淇剛為小女兒Michela慶祝兩歲生日,接受訪問時透露女兒小小年紀已經懂得照顧小姊姊 Isabella,家姊因為患上罕見的基因病,手腳軟弱無力,坐的時候身體會傾側倒下,兩歲女兒只要姊姊靠在身邊,她就會撐着凳子,用健壯的身體承托着,以免姊姊倒下來,媽媽看在眼裏既感動又安慰。

我覺得個細女好慘
好撚自私既父母
好心戴返套啦死仆街

鄭俊弘本身有一個有錢未婚妻
09:29 實質例子
個個都覺得有錢大哂可以咩問題都解決到
真心覺得生多個係害咗佢

https://youtu.be/1w407C8Ebno?si=f3EgHWiIgcCQPIpp
幾引發思考
直觀覺得生多個 個細會好慘 第時一個孭三個
咁其他生得一個嘅正常家庭 其實都一個孭兩個架喎
咁唔通真係越生得多越好
咁如果牙fred佢地生多兩個呢 係咪冇咁衰?兩個孭三個
就算生多個係正常
係咪都有可能遺傳咗呢個病既基因
即係世代相傳
後人唔知咪奶晒嘢
兩條友超級自私
點解要打格
大仔比人放棄啦 唔生多個點繼承遺產
正常用生物角度去睇就生到無事然後有事嗰啲話之佢
道德塔利班嗰啲理閪佢
反正你只要生仔都會俾人話制做不幸
個小朋友又唔係佢地親生,講嘢邊洗負責任。
睇返leaflet都講咗係99.x%唔係100%準,
同埋基因缺憾係要3Mb以上先 detect到,
咁就話誤判又好似老屈咗啲

佢地有無做過T21/類似既check就佢地先知
垃圾基因仲生多個靠害咩
有6億我跑步都會感動到喊
本身我人去緊旅行唔諗住再follow單野,不過見咁多巴絲唔明當中因由,我就詳細講一次,首先t21 個準確度係極高,行內同過來人相當清楚,如果係hk有做過第15條檢查無發現異常,而生左天使b,肯定驚動全行,因此我判斷佢係無做t21
而所謂基因變異可能,簡直就用黎攪笑,你估睇戲生個變種人咩?話有可能開頭檢查係正常,之後變壞左啫,根本就粒卵同精結合就定左基因結構組合有無異常,唔會出現開頭岩,之後錯,係只有粒卵或精本身唔靚,可以係之前吸毒呀,亦可以坑抑鬱藥物治療副作用,令卵或精受損之類
重申段片從頭到尾佢係無講過有做過第15條既測試,只係講有做抽血超聲波檢查,抽血可以係驗唐蛋白,可以驗本身甲狀腺素都得架,問題避重就輕帶過就算數?做過咩測試出左咩結果,只要真確怕咩講?唔係話要同人分享經歷,改變世界要正視問題根源咩?話驚比人告?到時人地賠款賠唔切啦
到重點,點解我咁著重佢有無做足測試要確認答案,如果真係所有基因測試做足,跟手生個缺陷b係好令人同情,但如果事實係佢兩個自己無做足功課疏忽,而生左天使b, 仲要出來賣慘扮正面L,呃公眾同情就係為攪公關準備write off生第個,真係會令人髮指,無人會原諒囉
動機唔同,就算做出同一結果,意義都係天同地,點可以含糊,無謂大家冤枉或者可憐錯人
當事人開名邊間機構,拎埋份報告出來教其他人睇下個result點分析啦

田雞. jpg唔該
CLS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞