鄭俊弘何雁瑜兒患罕病「智商僅2-4歲」考慮再生一個:為未來做打算

892 回覆
22 Like 565 Dislike
睇翻旦哥個訪問,原來上年12月頭已經確診咗係有問題
但係睇翻ig仲有帶佢出去𢭃利是同玩人肉海盜船
係仁安做產檢,點可能唔會做

不過何小姐神神化化又唔係冇可能
你話同遺傳有關, 咁係唔係100%?
一句講哂有無做T21 果d test
你唔係覺得同遺傳有關, 咁你覆我做乜鳩?
嗱小朋友你個人服唔服,是否戇鳩呢就與我無關,再回埋你一次就算,如果行頭中出現咁既case, check 左無發現異常都中,肯定地震啦,甚至會連係邊個醫生係邊間醫院接生,邊度做過檢測都會有人傳開,你話有case出現既咪報d大約時間邊度出左掌我嘴囉,so far我就未聽過
而咩叫做足,就係一直等個兩位當事人既答案,做左咩測試,有無邊樣懷疑有無建議過要follow up, 而咁岩第15條就係其中,市面有plan比貴既就包埋check, 平d就會係無個隻
做過邊隻plan, 有無check第15條,其實好易答,不過都係一直無講,有做而無發現到最後中左天使,hk真係無發生過
可能佢淨係做咗普通版,冇做到Advanced
講過無諗住哩度玩學術研究,其他本身同醫護界無關唔係rn, midwife 做bb房類既,邊有興趣同concept跟咁多專業名詞知識,我要玩抛書包都未到同你係度浪費時間啦
係度研究個test點運作,rule out對比唔到既可能性,根本就本末倒置,索性話apply落全球case度有可能發生喎,hk都未有見,扯到宇宙咁遠做乜?當事人首要答清楚驗過乜,有無驗過15條先講其他啦 ,閣下除左係打手,粉絲類想混淆視聽,諗唔到為咩囉
驗左有可能check唔到,實係有0.後唔知幾多o既xx%可能架,不過無驗到就肯定100%check唔到囉,就係咁簡單啫,做乜要執拗個微乎其微既可能性,99.xx%個d就迴避?
我記得佢講到話基因檢測只係99%準確
佢咁岩係果1%
又似有做

認同做左差唔多一定知
我自己個BB就係做t21先知有基因問題
我唔知事主有冇做niftypro / T21啦
如果冇做就當然可以send到message畀大眾,話testing係重要
但萬一佢哋真係有做呢?
啲人咪會好似#141噉覺得原本test trisomy嘅99%都唔可靠
所以我認為係有必要做好expectation management,為此就要分開討論

tables嚟自https://www.niftytest.com/performance-validation
AS只係成個NIPT好細好細一部分
NIPT喺佢嘅主要作用(搵trisomy)上係好掂

但NIPT對AS嘅sensitivity係真係冇ching講嘅99.xx%
首先MMS本身會低一截

然後有3成AS又唔係MMS

我嘅睇法係唔應該overstate對一個唔係主菜又極度罕見嘅病嘅sensitivity而risk casting doubt on NIPT as a whole

for the sake of clarity等我highlight返大眾最應該關注嘅重點
天使綜合症只係成個NIPT好細好細一部分
NIPT喺佢嘅主要作用(搵trisomy)上係好掂
ACOG建議所有懷孕女性都應該做NIPT

有錯請指出
「遺傳病」、「再生一個」?!
你仲係度兜,連假陰假陽個概念都要偷換,一黎就假設做左t21,出左假陰所以無follow up, 自然唔會無端抽羊水絨毛
段片當事人從無確認做過與否,係幾多週去抽血做先
15條本身就基因罕見病中唔算冷門,條煎有異,唔係威利就係天使,有做t21就實有test,點解跟到今次關個老母事,因為可以細緻準確到邊節錯,出哂兩條呀媽,而家話佢假陰性所以無辜?你當驗武肺丫?計下要係hk 做左t21,再有假陰再中天使個機會率幾多?
遲啲換器官都易啲
臨訓就講清楚dd.關母方事唔係話錯在母方,純指無左父源定母源,用黎分中威利定天使,至於出兩條父定出兩條母,就對番表揾答案睇中邊隻,好易撈亂,通常就咁講中威利就算
如果唔係遺傳,重申本身分裂過程異常無話係父定母有問題,咪話我blame the victim
當事人個情況,正常就算到13週照結構時至抽血驗都唔遲,個時個b手指都數到哂,仲玩咩基因突變,條煎要錯就已經定哂,而且佢呢款既係15條缺失中,根本就熱門,無咩可能t21會check唔到
岩岩覆完至發現你戇鳩既程度,浪費緊各位既時間,b係母體10週左右,媽媽抽既血已經有b既dna, 而數量足夠分析哂需要既數據,你以為要出左世有個bb先.....抽血驗得, 真係點知智障既原來係你
仲要係度扮大袋,笑到肚痛而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞