鄭俊弘何雁瑜兒患罕病「智商僅2-4歲」考慮再生一個:為未來做打算

892 回覆
22 Like 565 Dislike
原來佢生完先知
呢D錢真係冇得慳 功課都要做足
真心想知佢地做T21定advance
不過佢地唔會講啦

當佢地係做advance,最後都生個天使出黎
會比人覺得加錢都無用,要中招嘅始終會中
基於會影響人地公司生意 唔講得

又或者佢地只係做左T21
一定被人屌 屋企咁有錢都慳嗰少少
影響佢地形象肯定唔敢講

但如果佢肯講
真心會多謝佢地
可能會多d家庭願意俾多d錢做advance
始終無人想智障兒出世
究竟有冇一啲Test係可以驗到天使綜合症?
如果有,個test嘅準確度究竟有幾高?

以呢個post嘅focus,準確度(accuracy)並唔係一個好指標
如果我哋想知嘅係「如果個BB有呢個病,test到陽性嘅機率係幾多」,我哋應該睇嘅係靈敏度(sensitivity)
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9D%88%E6%95%8F%E5%BA%A6%E5%92%8C%E7%89%B9%E7%95%B0%E5%BA%A6

accuracy、sensitivity、specificity、PPV、NPV呢啲係medical testing嘅key concepts,但比較難理解,唔係三言兩語講得清楚
真係有興趣學多啲嘅話可以睇下片/書

如果網上搵T21嘅靈敏度
我哋都會見到一堆sources話係>90%
呢堆stat係T21對trisomy嘅靈敏度
(trisomy = 某對染色體多咗一條
例如唐氏綜合症就係trisomy 21 = 第21對染色體有三條)
T21 / nifty呢啲NIPT最主要嘅作用就係搵trisomy或者其他total染色體唔=46嘅情況(aneuploidy)
但天使綜合症(AS)並唔係trisomy

AS嘅直接原因係一粒叫UBE3A嘅基因冇咗,或者發揮唔到作用
有幾個成因
最常見嘅係microdeletion,即係條染色體冇咗一部分,而呢部分入面包含咗UBE3A呢粒基因
呢個case粒基因直頭唔喺度,佔全部案例~70%
呢個係NIPT可以detect得到(確實嘅靈敏度唔清楚,因為案例太少,由~40%-100%都有人講;我見T21 / nifty啲leaflet都唔會寫)

之後有uniparental disomy(UPD)同埋imprinting defect(IPD)
呢兩個情況都係粒基因本身其實正常+喺度,但「表達唔到」,發揮唔到作用
UPD / IPD同一個叫genomic imprinting嘅過程有關,但對冇bio底嘅人嚟講可能太過複雜,唔講太多

最後有UBE3A自己嘅功能喪失變異,即係粒基因本身唔正常

現有嘅大部分NIPT係唔會得登test for下面嗰三個,因為未有太多證據表明係work,同埋難做

即係話,以typical NIPT計,就算當佢可以以100%靈敏度test中microdeletion引起嘅AS
佢都會miss咗剩低嗰~30%

至於上面ching提到嘅10%係呢幅圖

佢係講緊diagnostic test
喺個BB重喺個肚入面嘅時候,如果screening test唔中,係唔會專門用diagnostic test嚟test呢個罕見病
因為要對胎兒做diagnostic test就要抽絨毛膜 / 羊水,而呢兩個本身係高風險procedure,有一定機會流產

所以除非你真係極度黑仔,如果唔係既話做咗T21無事
應該生出嚟個BB都冇咩事?

但主因係呢個病本身罕見
當然NIPT test唔中會進一步降低個機率

btw
唔好覺得NIPT冇用,單單係test triploidy已經好有用
加上大部分microdeletion / microduplication病並冇AS咁難test
老豆六億身家,何又係獨女,唔通第日啲錢俾哂個儍仔咩
唔記得落disclaimer
我唔係專業人士
想準確了解,請搵醫生
何家公雞
巴打可唔可以井多啲,想學下野
不過可唔可以井得易明少少,因為我唔識野
個topic牽涉到stat, 易明極有限

可以睇睇#755先
有咩想知再問

同埋我唔係expert,唔一定啱
屋入面分間房出嚟,比工入湊理撚得佢

得閒推佢出嚟拎番愛心鏡頭收工
認真答你,數學上如果係fair dice, 係1/6 × 1/6

至於關於遺傳問題,因為未必係independent,所以未必可以1/10000 × 1/10000
唔知閣下想帶風向定點?想表現好似識好多野?但又無重點
首先我有幾清楚呢就唔覺你挑到機先,不過我夠膽係度講近十零年,係hk係無一單天使b case, 係佢地所講做足哂基因測試而檢測唔到既,夠大你未
唔講其他,有無刻意賣慘都好,而家佢兩個既言論可能攪到個行業比人錯覺,檢查左都check唔到喎,咁仲做唔做好?為左之後盡可能減少其他不幸發生,哩個唔係佢地所希望咩?在情在理係咪好應該公開做過咩無做咩先?
成件事要叉既重點唔係講學術,咩研究全球個案比例有幾罕有,條基因邊組結構長左多左,功能異常定無左,睇報告講邊條異變有邊種病咁,而係佢兩個當事人有無疏忽定純講錯講漏左,令到大家誤會,究竟點樣可以好似佢地所講做哂檢測而出事
可能佢哋兩個都智商有問題
慳5000蚊 就可以多個唐仔
好慘
你傻撚咗?? 即係95-97%機會唔係遺傳喎
而家19週,我兩公婆搵得唔多都做advance
爭個千零兩千蚊,做得t21無理由唔做埋
唔知佢地當時點諗,得佢地自己先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞