鄭俊弘何雁瑜兒患罕病「智商僅2-4歲」考慮再生一個:為未來做打算

892 回覆
22 Like 565 Dislike
咁咪保良局住客+2
兩種關注嘅出發點唔同
要關注唔正常嗰個,係因為道德責任問題啫…
見到都覺得痛
Pin this
笑到gap gap聲
睇落似香港人BB, 都有得領養?
真啊 有錢到咁
雯雯steven唔做我信
咁先符合人性喎
一黎係自己既親生仔女
二黎父母肯定有補償心態,覺得係自己對佢唔住搞到佢咁樣,所以要加倍咁錫返佢
不過呢兩條友咁仆街就應該唔會咁
申請兩年半相處半年即係個B一出世或無耐就唔知咩原因變左孤兒,唔正常都話,正正常常隨非父母都唔在世無親戚,否則搵唔到咁理由咁殘忍要拋棄佢
成因:
大部分天使綜合症個案屬於偶發性,代表它發生在沒有家族史的病人上。
個案是由於第十五條染色體的UBE3A基因缺失或異常基因表達引起。

遺傳模式: 天使綜合症可是偶發性或是隱性遺傳(3-5%)

個個都唔睇内文, 天使綜合症同遺傳無關係
的確係有d無厘頭引戰唔係想揾到最後答案,唔知真係有打手,定天真嬌
以上所講純係客觀分析,佢兩位以前聖人又好,仆街又好於我都無關係,只係hk個機數下,做哂檢測而無發現異常,好難令人信服囉
最合理判斷佢地最多只係做左普通nifty,見頭圍頸皮器官手腳正常,就掉以輕心無驗過第15條
呢啲產檢又check唔check到?
大把mk妹比人中出完唔撚養
劣質基因真心唔好生,只會污染曬人類基因池不如兩公婆執返個養可能仲好
t21 個準確度係極高,行內同過來人相當清楚

純學術討論
T21 overall accuracy / sensitivity係高,但呢個應該係因為aneuploidy拉高?
T21 for AS嘅sensitivity係幾多?

我睇咗一輪paper都搵唔到好嘅data(主要因為AS太rare,啲sample size細得可憐,得兩三個case真係好難draw meaningful conclusions)
而T21同niftypro嘅leaflet都似乎冇寫到同AS有關嘅stat

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4036146/
AS嘅pathogenic molecular diagnoses among 286 patients:
31.1% class II deletion, 23.8% class I deletion, 10.8% unspecified deletion, 3.8% atypical deletion, 8.7% UPD, 7.7% imprinting defect, and 11.2% UBE3A mutation

assuming the cohort is representative of the population,
class I & class II deletion > 3MB所以T21會包
for the sake of argument,
atypical or unspecified deletion都當佢 > 3MB,
當佢UPD都發現到
同埋當T21對deletion & UPD AS嘅sensitivity係100%

噉at least IPD同UBE3A mutation嘅~20%應該係唔會detect到?
中世紀嗰陣如果生著呢啲畸形BB或者弱智,會直接視之為惡魔後裔殺咗佢生母會唔會殺埋就唔知
我就冇跟開事主啲新聞
喺呢個方面應該算係disinterested party(雖然追post睇咗下事主啲事蹟都同意係仆街)

只係見難得一次罕見病、遺傳病、NIPT呢啲話題進入大眾視野
想大家個認知正確啲

當然我都唔一定啱,所以想討論下
生多幾個。。叫弟妹照顧大佬
有冇要到
致病機制有好多,就算真係專驗呢個病
根據外國AS foundation既資料,即使完全normal都有10%機率

真係黑到咁既都冇計既

但真係講信唔信啦,我會覺得佢地既所謂「做足」其實冇包到咁全面多過真係中呢10%咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞