鄭俊弘何雁瑜兒患罕病「智商僅2-4歲」考慮再生一個:為未來做打算

892 回覆
22 Like 565 Dislike
咁有無做度先? 開名做邊間比準備懷孕既留意呀ma
何小姐實會生多個, 不過有錢已經幫到好多. 祝福佢地LA!
講就未必講㗎啦,但係不如博有人寫paper寫呢單rare case好過
佢以為打一大堆野就可以老屈
佢假設人地冇做測試 人地訪問講明做左佢仲要繼續用自己估估下去推論人地冇做 on9
咁仲點討論,討論番隻狗算
龍的心
「唔係100%驗到,佢地咁啱就係驗唔到果部分」imply左佢做左驗到嘅test啦
上面果條友似係無腦 要講到清清楚楚佢先滿意 講明「做左T21」 「做左Nifty」佢就明啦
寫清左有做到T21果d test 未可以再學術討論,點解做左都會中,當事人講野1999 剩係話test 撚知做咩test, 度高磅重又係test,剩係話negative, 糖尿都可以negative
同上面個行內人去重讀小學啦
前題1. 只有NIFTY和T21可以檢測天使綜合症
前題2. 何雁詩懷孕初期曾做過可以檢測出天使綜合症的測試(參考以上影片第7分20秒)

結論:何雁詩曾做NIFTY或T21測試
非專業人士或行內人

作為父母
做test 都係想減低風險
但睇完新聞
都驚做完test, 但touch wood
產檢咁多種
度頸皮,nifty, T21
Nifty 同T21 都分基本同高級版啦

作為普通人
點知做咗test, 原來係唔準架
啲報告出黎
咪護士打電話同你講聲all negative
點會逐樣逐樣同你解釋風險
如果驚
又要再做抽羊水啲檢查
又有另一樣風險
咪即係又要驚囉

所以
依家佢哋唔清楚講明
準父母真係驚架

利申:做T21 貴版
驚唔驚都係要做嫁啦 去做都會講明唔係100%
不過學上面某個留言(我追唔番)話齋,
佢地點答都係尷尬

假設商業角度出發,想借佢地推廣產檢

話做咗,結果都中:搞到好似做黎都無用(事實上點都有false pos/false neg,無辦法100%避)
話無做:不稱職父母
依家佢當事人無明確講明,含糊到仆街,準父母實比兩條仆街掃到淆撚哂底。
其實我唔明點解一定要involve事主做咗與否
就算事主冇做到個test,點解唔可以單獨討論個test?

依家有人係純粹想知「萬一某個媽媽個BB真係有AS,test中/唔中嘅機會係幾多」
噉睇sensitivity咪得
答案就係「低過70%」
->個test對AS唔係真係太sensitive

亦有人純粹想知「test唔中嘅情況下,媽媽個BB有AS嘅機會係幾多」
噉睇NPV咪得
答案就係「低過0.01%」
->機率好低,唔需要擔心

事主有冇做同以上兩條問題嘅答案係冇關係㗎喎

講明先,冇話唔可以討論事主,亦冇話事主有做
只係話由事主單嘢延伸開去嘅話題可以單獨討論
講清楚少少
單純考慮NIPT for all-cause AS:
Sensitivity < 70%
「如果BB有AS,檢查到陽性嘅機會唔夠70%」

NPV > 99.99%,FOR < 0.01%
「如果檢查結果係陰性,BB有AS嘅機會唔夠0.01%」
好多人都聽到個訪問含糊啦。
就算上庭聽完證供陪審團都可以揀信定唔信。
係唔知點解有啲人信到十足跟住就鬧人唔信open咁討論啲可能性唔得㗎喎。
因為事主無講做左邊一種test, 作為準父母緊係想個做左邊隻test 再研究下個百份比再決定做唔做埋穿刺。
生多個出嚟湊個弱智大佬 好彩佢屋企有貨 見過窮果啲屋企追4 5個得一個係正常大個咗要睇成屋白卡
一句知都無用就帶過,做穿刺抽血有無用呀行家。

當事人講做左邊隻,準父母會自己搵料再決定ga la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞