<鬼滅之刃柱訓練篇> 討論區2

993 回覆
7 Like 5 Dislike
係會有流失但係係長年累月潛移默化咁去跟住改先係咁
呢個隔左咁短點會改到,仲要咁鄉下,又唔係有網上
本身存在既野要改稱呼唔係咁短時間會改到,仲要當初資訊流通咁慢
同今日一樣仲係有人叫九鐵做火車一樣
都係個句,飛機比牛油同pancake 抽象咁多 ,但偏偏唔知後面2個係咩黎 個落差就更大
見到無一郎笑到咁,就愈sad
都好合理喎
炭仔作為鄉下仔一名 的確當時連飛機係乜都唔會知

不過動畫15:40左右 炭仔叫做有反問番個刀匠鐵穴森 即係刀匠就係炭仔對紙飛機的資訊來源

而且炭仔個摺法稍為唔同
個尖摺向下 似隻鳥多少少 反映炭仔對紙飛機有唔一致的了解

不過呢部份點都只係動畫原創

後尾炭仔唔識戀柱的pancake,牛油係咩就合理好多
而且係作者漫畫原著內容嚟
鬼殺隊日日都穿州過省對各項情報應該接觸得多過正常人,有聽過紙飛機嘅講法而接受咗又喺隊入面傳開都唔奇

飛行機喺日文語景一定冇バター同パンケーキ咁抽象香港人可以估到洗濯機就係用嚟洗衫嘅機器,但一定估唔到クルマ係咩嚟
你所講既語景咪又係近代語言賦予比佢既語景
話左一樣又存在既野唔係一朝一夕可以改到口
同埋バター真係早過飛機係日本出現同普及好多囉
你講到佢地咁易有情報
似乎你解釋最合理
牛油最早喺日文係叫白牛酪/ぼうとろ
關バター咩事
咪就係話炭仔唔知咩係牛油但知咩係飛機呢點有落差囉
最大迷思係炭喺邊度搵到張紙同佢有同樣格仔花紋
所以炭仔一開始都係唔明咩叫紙飛機

我講緊嘅係整體隊員對紙飛機依樣事物嘅理解
炭仔對紙飛機個理解咪就係とんび黎囉
我嘅意思係佢對「紙飛行機」依個名詞一開始係唔理解,唔係話佢唔知咩係紙飛機。但老實,佢一個賣炭維生支持一家七口嘅山村野夫,知咩係紙飛機都已經係一個謎思
咁霞柱一樣係深山大兼仲要咁細個
只係一開始剩係想講 飛行機呢個台詞係個個時代本身就唔係普及 但換做其他例如鳥類就無問題

姐係你睇緊武士片,台詞出現「地球」呢啲terms 就會好出戲,因為唔係屬於個個時代既主流產物個種感覺
今集幾有feel放飛機個到
分3場咁多
fate成季先分三場
鬼滅就一篇分三場
其實都合理,反正一定會加戲,唔會係第三季嗰種打一下就諗5分鐘嘢

同埋無慘死完仲有炭狗變鬼王,漫畫都係好短,動畫可能有原創嘅
篇野佔全作三分一喎
新上四能力有動畫加持好似勁咗好多
成班路人有主角級身材真係好睇唔慣
咁睇黎波柱冇加戲
蛇柱討厭炭係另有原因
風柱就應該仲記得個頭槌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞