<鬼滅之刃柱訓練篇> 討論區2

993 回覆
7 Like 5 Dislike
未見過動畫果種激戰,可以咁正

一拳超人都未到頭先個水平
妓夫太郎落地獄原因應該係佢無悔意,講真佢在生都係為生活,冇做啲乜嘢實質嘅衰嘢,係變鬼之後不斷食人殺人,但從佢內心嘅獨白,佢並冇後悔做過呢啲嘢

而墮姬只係跟佢變成鬼之後墮落,佢一出世就跟住阿哥,其實乜都唔知

兩個生活都係好坎坷,所以重點應該係佢哋內心有冇悔意
完美既經典,花街篇
蛇柱,好L柒串

但無限城佢真係幾勁下
頭先無限城既畫面,靚到
諗深一層佢又冇講錯又真係最弱嘅上弦

但係屌你呢個時候唔應該咁撚寸嘴,頭先又唔早啲嚟幫,斷手仲要冇咗隻眼講句辛苦晒都好,一係講多幾句留下人
睇到有起雞皮感覺既畫面,下一個一跳就去到忍小姐被教主吞食果Part

再下一Part就係無慘變巨嬰擋陽光度

呢3 part係觸動到我既情節,加埋火車篇炎柱激戰奇禍座果Part,完美!
一d都唔弱,打到七彩先緊緊贏到
華麗柱隻眼被刀傷果Part,好有速度感,連叫痛既精力都冇浪費到,炭仔已加入戰團

好誇張呢篇真係

刀匠篇即時跌哂Walt,好沉悶
我覺得上弦六勁過上弦五成130年冇見,有差距都唔出奇,我成日都話擊殺條件六係麻煩過五

而且根據返官方嘅表,霞同音實力應該一樣,炭仔開埋斑紋都傷埋喉嚨同中毒,仲要個柱重傷,四個人先殺到上六,而無一郎一個人就可以單殺上五

當然我唔係質疑無一郎實力,但上六上四呢啲識分身撚有人單殺到除咗緣一
見到因為電視做遊郭篇多咗啲討論
其實想講一個少人留意的正位
就係交代炎柱老豆自暴自棄的原因

炎柱老豆知道炎呼就算練到最盡都係柒 炎呼同初始呼吸根本無得比
個大仔無足夠才能 無日呼天賦 連後天可以學習到的資源都係垃圾級別(二十一代目炎柱ノ書)
但又不自量力 一腔熱血走去挑戰上弦而死

老豆喊到

老豆應該好後悔無一早撕爛本爛書 累死咗個仔
還大哥一個清白
除此之外,單講技夫實力一定係勁過上5上4,但無奈佢要分d力量俾個妹,又要保護個妹先無得發揮全力
加埋佢想招炭做鬼先會俾到機會人反殺 根本佢就可以一早殺死晒花街果6個人

唔係音柱係忍者出身識廷遲毒性 其他非頭3既柱邊會捱到咁耐
正正因為技夫難打 先會畫有能力克住毒既音柱去打技夫 而唔係畫同力量既霞或蛇去打

大哥打上3一樣道理 畫大哥打上3 仲要迫到上3棄臂先走到佬避陽光 已經證實左大哥實力一定有頭3

真係以為蛇音霞柱可以令到上3咁欣賞同咁易同上3 戰到出太陽咩 如果上3最後係有留力 就唔會要斷臂咁肉酸 俾炭插住把刀 俾無慘鬧到西咁啦

鬼滅其實好多細節 但好多人就用普通打鬥角度睇 真心唔岩佢地睇 佢地覺得悶都係理所當然
9成一到無限城 又一堆鍾意睇打鬥既人出黎9up

真係好期待到時佢哋會講咩
呢度已經大把係咁屌好悶冇打鬥,仲拎前幾季同呢季原作都係純過渡嘅篇章比,總之冇打交就屌左先,但又會預想下一季一定好好睇
咁其實又無屌錯
明明係過渡
只係加少少原創加深各個柱嘅印象

動畫其實可以等埋無限城
用一兩話交代訓練咪算

之後大戰打到仆街咪回憶殺咁補返每個人
我覺得個印象會深刻過你今季睇返黎嘅野
今季會重睇嘅人相信都唔會多架啦
咁呢個係篇幅問題,如果後面先講會唔會拉到好長,可能劇場版或者一季11集都唔夠交代咁多嘢,相反訓練得2集咁帶過ufo實唔會出到一季
同埋原作訓練篇真係短到好似冇用處咁,練完都唔覺啲隊員係勁咗,純粹係埋伏筆用,ufo加返啲細節已經叫合理化返啲bug起碼真係叫柱訓練篇,柱係今季嘅重要角色,唔係原作咁樣嘅炭狗一人訓練篇

即係比如後面打上一,上一都好驚訝風岩呢兩種完全唔同嘅呼吸法可以配合得咁好,風柱有講係因為柱訓練嗰陣柱之間有互相切磋增加默契。但呢樣嘢喺訓練篇漫畫係冇講過(風水打交勉強都叫少少嘅),係後面突然加嘅設定嚟,所以ufo就喺第四季真係原創返柱之間嘅打鬥
一季打一個上弦
頭一集好似最近咁出一個鐘以上直接帶過訓練
唔夠咪出多集一個鐘
都唔夠咪一季13/14集咁
篇幅佢可以自己濃縮
因為純粹我自己ff
佢加嘅野會唔會太長真係唔知

今季我想佢分別補充下另外豬善點同其他柱點訓練
例如善逸點樣逃避訓練搞下爛gag 豬頭點樣on9腦衝
中間久唔久加插炭妹原創日常
當原創日常番睇下
堆柱留返大戰先J
而家加嘅劇情之後實唔記得多過加深觀眾對柱個印象/表現
尤其對動畫黨黎講
崎玉打波籮斯其實某程度上嚟講係超過音柱呢集
打上六係爆炸級特效+超順流暢度+熱血bgm
打波羅係勁強張力,有一種超越唔到嘅速度感同打擊感。bgm由絕望滅世嘅反派變成王道主角挑戰大魔王崎玉。將主角反派立場對調,兩集內凝造一場宿命對決。
冇錯大哥又未有斑紋

其他人打上弦都要圍毆,所以大哥一嚟打上三已經算係咁
純動黨黎講,鍾意睇柱多過睇善豬

有少少了解先去睇大戰仲好

同埋你憑咩覺得會唔記得呢?擺善豬就真係無咩意義喇 畢竟大戰果時都係柱功勞最大
死既又係柱 諗唔明點解連咁少少既戲份都唔俾柱 擺善豬一陣又有人屌善好嘈 同埋善既成長唔係係柱訓練度 無咩必要係呢篇加咁多佢啦
其實我覺得呢篇ufo改得幾好 多番少少同柱既bonding
其實唔使多 就足以令之後大戰喊死
無限列車前都加左少少原創大哥 咪就係咁既原因
呢集既一拳確實超正

但以FPS(frame rate),人物既絕地求勝,火花四淺既密度,我更喜歡華麗柱大戰妓夫(面譜)呢Part
呢兩集真係揀唔落手
上六真係好精彩,由頭爆到尾
但打波籮斯又係另一個層次
頂,呢d先係好動畫黎,大家重睇時都會High

刀匠篇同柱訓練篇,深印象既片段係零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞