<鬼滅之刃柱訓練篇> 討論區2

993 回覆
7 Like 5 Dislike
琴日先追返6集
覺得op好好聽
好多設定故事都無詳細說明, 變相要自圓其說都唔難, 呢D設定位我覺得無謂駁故.
殺鬼要用日輪刀斬頭, 即係要用日輪刀既材料整子彈, 再用呢D子彈去射斷條頸, 我就咁諗已經要滿足以下條件:
1. 材料問題. 要夠鬼殺隊整子彈, 仲要係機關槍倒水咁去. 刀斷左都叫可以回收, 子彈要逐粒執返?
2. 命中率問題. 普通打仗要headshot都唔易. 你仲要射比人靈活得多既鬼, 仲要射中頸, 仲要射到斷, 點諗都係好難.
3. 效率問題. 槍對普通人極之有效係因為幾乎射中任向部位都係重傷, 鬼只要唔係好似日輪刀咁一擊必殺, 其他傷幾乎係無用.
4. 鬼滅本身有呼吸法呢個設定, 可能當你有超人能力既時候槍就未必係首選武器.
再講鬼殺隊一個地下組織搞唔搞到咁多軍火都係一個問題. 果陣拎刀出街都會比人捉, 你想拎支機關槍甚至重機槍周圍行嗎?
機槍用嚟守陣地先有用. 普通出去打鬼如果得槍無刀係手,子彈用哂都kick. 加上用槍咁大聲,一定驚動到周圍既人,當年鬼殺隊呢啲秘密組織應該都唔會想用

當然你當佢個世界係唔興用槍會開心啲睇四驅兄弟唔通又要問點解十歲細路會跟到個車上山下海咩
岩柱回憶入面放鬼入去條友就係善逸師兄,佢遇到上一唔想死所以自願變鬼,於是善逸阿爺知道自己門下有人變左鬼背叛鬼殺隊,決定切腹自盡,仲要冇介錯人
重機槍幾能重先.
仲要D鬼快能到.又再生力.
當時D子彈都唔可以一野爆頸.

今時今日D槍當然得.
一個鐘唔係多.
初戰無慘=>吹水, 回憶, 珠世, 珠世回憶,同D柱打兩野.
可能各柱入無限城,見各自對手完??

不過可能完得好頂癮!!
原來只係佔不足2話內容的上弦
死賤種獪岳
呢啲misconception真係...
我地而家既槍同子彈係破壞力上同100年前跟本上無分別
現代既槍只係reload易左 連射好左 多啲花臣add on
你比日俄戰爭果陣既槍掃射效果同而家既AK/M4無分別

重機槍 講緊係一分鐘300~600發
一支一秒射出5~10粒子彈
十支一秒100粒
仲可以幾百米外安全咁做
係渣都冇既效果
第八集——電腦大爆炸!
想問係咪有啲嘢冇交代到,定係純粹未講到

印象中獪岳返屋企倒晒啲香係因為報復?之前佢偷嘢比班細路趕走咗先要引隻鬼去佢哋度係咪之後先講返
成日聽人講日本有法例唔俾啲結局放喺電影上,呢個係唔係都市傳說黎
你啱因為
最後喺地面打
不過Fate HF都可以三部電影講曬
就咁睇佢都仲勁過啲一般隊員呀
佢之後有冇幫手殺下啲廢鬼
fate HF擺明fans向,飛左好多劇情
你呢啲撚屌係咪睇套哈利波特都屌
都現代世界點解哈利佢哋唔用槍?
傳聞
隔離排球都係將最後果幾個篇章放落劇場版
今集動畫剩係講因為太夜無番屋企
可能cut走咗因為偷嘢呢個設定
即係其實無呢條法例?
巨嬰爬地天光編
我次次問啲友仔邊條法例
從來都冇人答到我
我懷疑都係人講佢哋又講
呢套野去到尾, 有無可能比返打音柱既質素我睇?
依家D情節好撚悶棍.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞