<鬼滅之刃柱訓練篇> 討論區2

993 回覆
7 Like 5 Dislike
最好一次過啦得返少少
我覺得炭仔未夠班做柱,
無論判斷能力,反應速度,定係戰鬥力,都同柱有一段距離
如果可以一氣呵成就最正啦,
不過如果ufo製作組要多D經費我都尊重佢地決定
無睇漫畫 想知除咗主角團同埋幾個柱之外 其他個堆所謂嘅炮灰隊員 係咪無一個識呼吸法

見佢地出親黎都係送頭蜘蛛山個陣 未打到下弦五面前 剩係對班卒仔都唔夠打
呢下未夠la
因為佢未做到主動開紋

同埋仲有過高lv d ge技佢都未識
我冇睇漫畫,睇動畫就覺得D柱勁過佢
炭仔次次都要根性入mode先勁
平時係差咁啲
梗係唔係, 村田(蜘蛛山D衫溶晒比蝴蝶忍救果個)就識水之呼吸.
不過太弱所以唔似炭仔義勇果D出親都江河泛濫咁.
我覺得大部份隊員都有師父教呼吸同劍術, 但發揮到幾多就睇自己.

其實今季開頭果D炮灰都劈死過一兩隻鬼ge
蜘蛛山果度都有班鬼殺隊好噐張架, 諗住殺多幾隻鬼就可以升職有錢有地位.
你玩野咩
緣一同炭爸相隔唔知幾多代
係上一季鍛刀村悶親,依家唔係好敢睇
今季仲悶
緣一ntr炭吉條女朱禰子
為咗保留最強血脈,炭吉忍辱負重
希望今年年尾會有劇場版
希望個低收視率,比到d危機感Ufo,唔落力觀眾可以唔賣賬
冇唔落力啦
係原作就咁
去到最終章
肯定連月之呼吸都救翻
明明炭仔Vs 疤痕柱係最有可能連場激戰既唯一場口

都係就咁就草草完左冇料,漫畫大家可以飛到黎睇,動畫要坐定黎睇,就覺得唔掂

當然片都可以fast forward,但我就唔會lor

月呼
第六話先行圖

出擊了
今季OP係咪唔會有MV
有冇人好似我咁,每次睇鯪瀧左近次同桑島慈吾郎都會覺得有啲感動,比較少人討論佢哋

我覺得佢哋真係一個好師傅,願意為咗徒弟唔要自己條命,有啲人可能會覺得佢哋推緊小朋友上路,但係換個角度,如果冇人承傳佢哋就會更多人俾鬼食

佢哋教嘅唔單止係招式,仲教埋做人,前水柱教炭仔做人要有決心唔可以猶豫不定,前鳴柱就教導善逸唔好低估自己,就算只係識第一式霹靂一閃都好叻,就將佢做到巔峰
https://youtu.be/uIGQsRZYn58?si=8-oWo-G_8ftW41bR

啲fan animation都整得幾有feel 加埋啲AI配音幾正
我都有睇見到都嚇親,竟然咁用心整
其實冇乜嘢害咗佢,柱只係一個名銜,除咗需要開會,另一項工作就係將重大任務交俾佢哋,但炭仔已經經歷過好多次重大任務,包括打下弦五、下弦一、上弦六、上弦四,佢嘅任務除時仲危險過啲柱

鬼殺隊機制本身就好多Bugs,例如成為隊員要喺深山七日唔死,好似義勇暈咗咁完全唔使死,好似村田運氣好好,又或者好似善逸咁避足七日就可以過關

成為柱嘅條件係要殺50隻鬼或者打贏12鬼月其中一位成員,50隻根本從來冇講過強弱,即係話如果夠醒目殺50隻廢嘅已經可以成為柱,炭仔曾經打贏過前下弦六響凱,按照呢個水平已經好接近柱

我見好多人提出過單殺論,但係呢個理論已經唔成立,例如風柱同佢好兄弟匡近一齊做任務殺死前下弦一姑獲鳥,匡近死咗但風柱照樣有得升,所以單殺論根本唔成立,真正要睇係主公嘅心情

仲記唔記得墮姬同妓夫太郎曾經講過自己殺死22個柱,如果係咁炭仔、善逸、伊之助咪已經勁過呢22個柱?佢哋唔使死仲要有份斬殺喎!仲話乜嘢二百幾年冇換過位,下弦一、上弦六、上弦四,三隻炭仔都親自斬,所以佢已經係Pass咗個條件,柱自己打上弦都未必打得贏更何況論貢獻度炭仔一定係最大

如果完成埋岩柱訓練,動畫原創返劇情升炭做日柱就好,佢拒絕一回事,明明付出咁多結果連成為柱嘅資格都冇,同埋搵炭仔幫手教吓啲隊員咪仲好,佢遇得最多12鬼月,連無慘都遇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞