[四月新番 In花田十輝We Trust] Girls Band Cry 討論區 (2) 為什麼要演奏空の箱!

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
想比486箍頸
今集運鏡好出色,但歌就普通,都係空之箱好聽好多,空之箱比到種驚豔感我,排第2既歌我揀ed,風格好唔同
D時間攞哂黎重睇mv搵細節,冇時間上黎討論
呢首編曲上係有啲特色 不過可能係因為副歌冇嗰種爆嘅感覺? 或者可能因為同verse嘅energy差別唔夠大

不過我自己其實都幾鐘意cycle of sorrow
原來subaru係有統合 集合嘅意思 
刺啲歌根本慢性毒
除咗第3集首無聲之魚一聽就鍾意
好似呢集live咁
第一次睇都算唔錯
係畫面上nina個台風搶眼啲
nina入副歌前幾句真假音
同間中桃香幾段solo有啲高光
印象唔算好深刻
但第二次開始就越聽越上癮
再睇埋畫面同歌詞之後中晒毒
依家係咁loop

Btw動畫live個mixing真係一言難盡
我睇完聽返無損
覺得好過動畫好多
每次動畫live我音量要加多兩格
所有樂器矇晒迫埋一舊
nina人聲拉後咗
又唔係有live感
一聽無損清晰晒舒服好多
如果想捨棄live啲現場感 追求完整度做成MV
放返無損音源入動畫好似仲好
唔知音監同監督點諗
rupa死左父母後,肯定周圍食女fans麻醉自己
佢細聲左仲以為自己喇叭有問題
唔知音響監督個邊想點樣
可能工期趕既失誤
如果講細聲呢樣野 第5集真係好明顯 我嗰陣要特登較翻大聲
呢首既旋律唔太主流,聽熟左又幾好聽,個groove聽聽下會上癮
d編排變化幾巧妙,吉他貝斯solo好燃,無比鍵盤搶風頭 bridge位鼓打反拍 成首歌充滿演出效果,唱live做到應該好正

空之箱就大路K歌,肯定個個都中意,演唱會整個無插電應該好屈機
但呢首歌咁主流,又唔似係刺團/桃香經常提既“堅持個人風格”、“唔想跟商業方向唱歌”

戴個頭盔先,其實我都係中意聽偏易上口既op/ed/ep8 in
op/ed/ep7 in
有無得桃香同純結他版本嘅空の箱
cd有,但唔係full version,mmk空之箱都好有feel
越睇越似

最鍾意桃香純結他版
嘿--嘿-- 哈! 哈~.mp3 
幾時去clockenflap R撈?
咁佢第1次同486食飯
486都無講佢d咩
佢未又係走左去廁所

係長大左就真
勁可愛
我都覺刺刺啲歌大部分都係要聽熟左先覺得好聽
第一次聽啲歌去到啲急口令位會聽唔清佢唱咩
完全同意依首個groove好正,成首歌最鍾意個位就係個bridge
睇完新一集直接訂晒7卷bluray
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞