[四月新番 In花田十輝We Trust] Girls Band Cry 討論區 (2) 為什麼要演奏空の箱!

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
神唔神呢啲好主觀
不過mygo真係好多細節 之前木棉花重播 我一得閒就會入去睇 次次睇都覺得某啲位寫得好好

套嘢將啲角色嘅性格描寫得好細膩
例如好多對話都睇到愛音好識讀空氣
本身貪慕虛榮變成真心為樂隊著想
會覺得個角色真係有血有肉 現實真係有呢種陽角

爽世就睇到後面先知前面佢同愛音講嘅嘢全部都係為咗利用愛音 想重組樂隊
到後期變到陰陽怪氣又係好好笑

連初華呢啲唔係mygo事嘅角色都有啲位值得思考
佢明明係天文館常客但係要燈幫佢較張櫈
平時自己去會坐中間 但係「偶遇」到燈嗰陣坐側邊

想討論更多可以去mygo po 費事騎劫
套嘢好多角色都有自己嘅小心思會令我覺得套嘢越睇越過癮 冇乜不必要嘅對白
仲有得追埋聲優
我鍾意mygo唔係因為中國嗰邊啲二創咁簡單
唔太認同MYGO為宣傳遊戲減弱敘事呢點
的確唔係所有角色都分佈足夠戲份,尤其貓
但比起以角色為主體,更係以團體(Cychic/MYGO)為整體
呢點MYGO無論鋪排表現力就算唔係無可挑剔,都係近年數一數二優秀
即使話犧牲部分人物,至少性格特徵都出
而GBC都難免有分主次,頂多程度差異

至於慢熱,事實稱唔上缺點,而係劇本風格
如果前七八集單純玩下日常搞笑突然無先兆就爆,咁係寫手冇能力駕御大局
但MYGO前面伏筆都有意思,基本冇廢情節,缺乏前面集數明顯冇可能做到春日影詩超絆嘅效果
GBC另一種走向,旨要單集內做到起承起合
觀影而言較易入戲,每話都做到情緒起伏
但論連續性或文本一致性,好難話GBC表現更住
而且綾奈專長寫女女關係,花田寫青春成長題材,兩者側重點其實相去甚遠

二創多只係確保佢地可以繼續傾MYGO,同作品觀感未必掛勾
事實上我見唔少人都係事後一次追到尾俾出高評價,冇睇過二創同解讀
同BTR鼓手虹夏一樣
呆毛可以拆落嚟食
睇ending 昂係咪會轉短髮?
https://youtu.be/dDwN4MgcIlU?feature=shared
其想講下唔係話同家人和解唔好
但其實真係應該俾多小小係掙扎求存
冇錢交租要節衣縮食要求隊友借
隊友又要求佢D fd借再借俾你
出show唔洗蝕錢已經好開心去慶功
慶功都只敢食超市特價野
絕境中開花結果咁會更加好
搞一一輪家人先開始接受同理解咁會好好多
尤其係呢首歌中間嗌出黎果句「生きたい~~」
先更加有重量,27自己放棄讀書返一返屋企
原來個個都愛佢係自己斷自己後路
唔係唔好,只係我覺得早左
邊有咁多集數講呢啲留返嚟講主線仲好
依家每集劇情都已經塞到爆而且夠哂刺激
似會
睇feel似今個星期五就cut
封左likes以後搵圖煩好多 
下集live衫
剩返兩集真係有D趕
RUPA、昂同最重要粉毛都要講
仲要音樂節live
仲要收個尾
呢套好似係total 13集
同唔會有RUPA單人回
所以下講昂 粉毛 音樂節live 用三集應該啱啱好
老巴值得更多
不過又唔太擔心會爛嘅 大部分集數都係大信息量同埋節奏好快 佢地應該都識點樣handle
真人下次開show都可摸耳有套新衫 見佢地上鏡同出show都永遠係同一套衫有啲慘
Rupa同昴應該唔會再發掘落去,有都係下一季既事
今季冇特別比一集講Rupa,但睇佢對智/ 仁菜既對白同反應都有間接描寫佢,起碼都算係一個性格立體既角色

主角係仁菜呢點好明確,無論講咩都肯定有佢既參與(桃香 智 昴既個人回全部都有佢份)
所以剩低落黎應該係講埋粉紅髮就差唔多
未請到服裝設計師
https://www.youtube.com/watch?v=p2augTPjtYM
loop左好耐 keyboard爽到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞