[四月新番 In花田十輝We Trust] Girls Band Cry 討論區 (2) 為什麼要演奏空の箱!

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
賣糕表面係樂隊番實際係前任文學
賣糕我覺得係偏向文藝片果邊多啲,組樂隊只係一種故事背景同角色動機。同gbc呢種有啲現實成份又好搖滾嘅樂隊番係唔同。神唔神都係睇個人喜好,每個人睇嘅感受都唔同。

賣糕編劇功力好強,可以當懸疑片咁睇,由開始到結束都有好多未公開觀眾知道嘅事件,但又可以勾到觀眾好奇繼續追落去。

群戲黎開都係好出色。每集都冇多餘劇情,每個角色之間嘅對話都可以令觀眾更理解佢地性格同各自目的。每個人都各懷鬼胎,為達到自己目的而互相利用。由第八、九集開始互揭瘡疤,見到每個人都有自私嘅一面,樂隊面臨解散。到第十集燈神靠音樂獨力挽救返個樂隊真係好感動,由其係燈神嘅角色成長真係好偉大。到最後一集都未有明確講祥子點解退團,留懸念吸引觀眾睇第二季。成個storytelling係滿分,同以前成班女嘅廢萌番感覺唔同,賣糕係一種文藝感好強嘅樂隊番。而且名對白同名場面好多,比到好大嘅二創空間

賣糕音樂(聲優)實力方面真係同劇情一樣屬於興趣愛好,同gbc成班以職業為目標嘅實力差好遠。利申兩套啲歌同歌詞都係好鍾意,不過音樂實力肯定係gbc呢邊強好多。
估唔到幾日冇追post多左咁多賣糕討論
GBC已經去到第十一集
如果問我鍾意賣糕定係GBC多啲
真係揀唔落手兩邊啲歌、劇情、人設我都好鍾意
我覺得賣糕係爽世反面之後突然成套野好好睇
而GBC可以話由頭帶到落尾咁好睇
我覺得賣糕五個中之人顏值係高過GBC
呢個問題我都諗過,不過真係各有各好係好難比。
賣糕聲優果邊賣外貌,gbc呢邊聲優賣音樂實力。
live當mv水準咁整好正,昴個問題好似一筆帶走咗?
未睇第11集淨係睇左MV
今集信息量好大咁
似會講多啲老巴既野
DD終於有新歌
聽朝起身等睇熟肉
邊到有第11集睇
一打開個youtube就比官方劇透左今集dd有新歌同有live睇
桃香→DD,係佢地面前唱空の箱
智→老母嚟咗,應該仲有和解機會掛
27→老豆屋企隔住手機睇,仲掛住咗不登校件衫
ルパ→新角色(?)企係墓碑前
すばる→阿婆嚟咗睇,面帶微笑
27係咪染左個新頭
DD場live已經夠晒勁
點知トゲトゲ仲痴線運鏡癲到
下集就完點算
好似有13集
Abema睇生肉
b站慎入
好高質。

呢個先啱
岩岩開始追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞