Sony Xperia 討論區 (162) - 1VI批鬥大會兼Pro C傳聞大會

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
其實1II隻鏡紫先正,既係紫色又可以當鏡照,⼀隻色包含晒Sony紫同鏡銀兩個經典色,好有特色。
可惜佢轉玩磨砂背之後玩玩吓玩到連隻紫色都無埋
以家啲色好撚老成 無吸引力
隻白ok,但5、6代三色標準色完全⼀樣真心懶
原廠手機套都冇
唔係派晒就冇㗎喇嘅咩
然後出完特別色就唔會有香港份/到時又會有d hw有事
呢度有冇人用過deff 果隻G10 纖維bumper?好唔好用?
佢想行專業路線,不過又搵LT代言
10系啲色仲好
太玩具
台灣5月銷售市占出爐,SONY 1.3%,去年同期為1.7%,1 VI預購銷量並沒有想像中的好
冇紅色應該連1%都冇
無紅色應該得0.3%
咁係物料如部機本身柒
換返玻璃/鏡 淺色日系 唔信無得打
真,原本10 III都仲係Coroning Glass,10 IV開始機背轉咗物料做塑膠
公道講,1v隻白,香港有,台灣無,
1vi紅色就反轉
1人1次
今年係咪真係冇Pro series......?
【「花生」浅谈索尼Xperia 1 VI:最后一期,或许是索尼移动大结局?】 https://www.bilibili.com/video/BV1z1421r7FK/?share_source=copy_web&vd_source=14cf37c3ab3efc74b4cd55f2914525a1

想問下低光環境影raw係咪唔用得auto影,好重noise
raw要後製
唔識P圖,我影raw都係掉去lightroom自動調,睇落比jpg好睇少少,我有睇過post頭知道手動調ISO同快門就可以影到冇乜noise但我想問係咪auto就冇得搞
auto冇得搞
調低iso如果環境光唔夠,張相會好暗,一係調慢快門,但要落腳架
auto開hdr最方便
識影相+執相 先好用raw
唔係仲難睇過直出既jpg好多

如果影呢啲完全唔會郁既死物,又低光你又覺得auto noise太勁(始終只係電話),我會覺得你一係真係打燈,或者用M mode拉長曝光壓低ISO

下面呢張
只係唔夠清同色唔靚,但noise唔勁

而影既環境喺無開燈既房,暗到咁

(不過我係玩先咁影,正常應該搞好啲燈光,唔係搞到好似影星空咁)
Auto無得搞,因為係auto
呢個case甚至basic都會好過auto
屌那聲日本個xperia連email投訴都無埋, 怕你班友炸佢email咩
你唔更D新野畀舊機, 仲CUT埋原本有既野都算, 仲玩到唔比人投訴, 仆街到呢
之前唔係有人SEND開咩, 有無得拎黎試下仲SEND唔SEND到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞