Sony Xperia 討論區 (162) - 1VI批鬥大會兼Pro C傳聞大會

1001 回覆
6 Like 6 Dislike

垃圾csl問題
唔係
我插番自己張卡就無事
佢應該有認sim plmn先開果個制出來
咁撚仆街
以前攞developer option度
儲值卡都有?

我Smartone嗰張係儲值卡嚟
PLMN由流動裝置國家代碼(MCC)和流動裝置網絡代碼(MNC)標識。每個運營商都有其自己的PLMN。

毎個台都會有
應該係我拎果d test sim有d奇怪嘢
都係唔明PLMN係咩
我係月費5G plan黎都冇
咁應該係佢認sim profile 果d 嘢先出個制比你
如果唔係同一個台 點會有人有 有人無
尋日去九展影囡用1v,結果發現啲相偏綠,應該點調
關唔關白平衡事,有幾個profile可以改
九展個展d燈光色係咁閪
就算你拎相機d wb都係好閪
相機都係靠後期執架啦,雖然我依家用到相簿app自動執相,但我手機就係想直出
我見到白平衡果度有個色板,係咪每次影相都要調,冇得靠auto?
可以auto不過九展個場
你白色唔青果陣個皮膚就會奇怪色
無得搞
咁唯有七月尾去會展再睇下咩環境,反正九展都冇得再影
個環境光無好大變化既話,好似調一次就可以keep住喺嗰個環境用

偏綠應該向A/M方向移

如果手頭有白紙或純白色既物件既話,可以餵俾相機自動調一次個白平衡:
去白平衡度選一個[自訂] > 右下角[套用] > 將件白色既物件放喺畫面中間個細格仔度 > [套用]

下面兩張相除左壓細左方便upload之外,無後期調色,基本上當直出啦
上面basic mode就咁影
下面用M mode調白平衡+快門+ISO影出黎
(set左八爪魚影死物,所以兩張角度構圖一模一樣,但見到背景個電腦mon播緊唔同野)
要講邊張似眼望既話……我覺得兩張都用眼望唔同 (其實唔同設定影左6,7張)
但反正影相順眼就得,無人會拎住張相現場對番同眼望一唔一樣
小小的教學文。nice.
想問粒指紋感應器上半部分撳落冇反應(即係唔熄/著Mon)係咪正常

用10咁耐第一次發現有呢啲問題

屌,呢啲消息晒鳩氣啦,之前喺度鳩吹Xperia 1 VI 3個鏡頭都係48MP sensor啦
長焦上到2.9都偷笑,仲話2.3
賣咁靚,畀返足個mon再講廢話啦,手機用mon多過用鏡頭
會展如果係場館外有自然光嘅環境都易影靚相,但如果係cosplay 場的話,入面嘅燈光比九展更難搞如果有心影的話,有盞便攜補光燈會方便好多,例如依啲:
fake
陰公,用手機就係為咗方便為咗遷就部機突登加支燈係本末倒置,都係不了
不過睇落調白平衡應該還可以,起碼唔似九展咁有啲位光啲,有啲位暗到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞