Sony Xperia 討論區 (162) - 1VI批鬥大會兼Pro C傳聞大會

1001 回覆
6 Like 6 Dislike

Sony智障
側面個快捷亮度同 nonfiction bar個亮度都唔撚一致
成日較左側面50變撚左70
佢VI個notification panel就係半成品嚟,打直打橫都有唔同程度嘅問題

打直啲捷徑太大粒,播埋音樂冇咗超過半版,仲要點較細個顯示大小,粒捷徑都係咁大

打橫就一拉落嚟啲捷徑大粒到完全睇唔倒通知,然後右邊個播放器大細係AOSP個樣,跟住播放器下面空咗一大忽黑色

notification panel個亮度其實仲有另一個問題,不過廢事講,我寧願佢同翻AOSP個panel,一致性同排版好好多,亦都冇依家呢啲問題
仲用緊1 III 想等紅色就換
係唔係應該捱多年等1 VII
特別色應該會繼續玩地區限定
1V 白色香港特別好賣 (雖然1V本身都抵屌)
到今年1VI就算咁多鑊氣 台灣同日本淨係靠紅色已經賣到開巷
官方亦透露,Xperia 1 VI 預購成績相比前代,有 50% 成長
台灣的銷售也在更進階的規格加上強勁的預購方案加持下,帶來超越去年的預購佳績;區域限定的「緋紅」限量新色獲得忠實消費者的秒殺好評

所以mon 相機果啲缺點係特別色面前根本就WFC

已經有傳1VII / Pro-C紫色會作為特別色回歸
睇下邊區要谷銷量到時就比佢地區限定
我估歐美可能性都高
sony sw你想點呀
根本冇proc
買 1VI 最平係咪中移動?
1代紫色就經典, 1 II 果陣隻紫色搞到好似灰色已經差, 去到III IV 變霧面就越整越灰.
反而綠色II 同III 都幾靚, 但V 同VI隻綠就唔太黑, 由IV 開始就白色跑出

5仔就大部份黑白色以外既都靚
1代紅/藍, 2代玫瑰, 3代玫瑰/綠, 5代藍
256GB嚟講,CMHK同3HK同都係最平,賣7799;512GB嘅話CMHK最平,賣8399,3HK就賣緊8499
Xperia 1 IV冰川白世一
雖然真係好靚, 但個價真係唔得.
2手8G1 堆虧機好似得S22 Ultra, 同Leica Phone 2貴過佢.
而3千都買可以倒8G2既機, 好似S23.
剩係8G1已經不了啦
應該買512
thanks
1v唔要黑色,隻綠又黑到深灰色咁,
先多人買白色,試下出返紫色或者隻綠淺返d,包保呢d色大賣

利申: 含淚買白色
我見好多人都真心覺得隻白靚喎
我就係其中一個
我都係白 隻紅其實唔襟睇 但最應該要有係SONY紫
大紫大紅先好睇,啫係xzp 紅,1代隻紫
1V真心鐘意白而買白+1
最鐘意佢唔係主流果啲純白 / 象牙白 而係有少少微灰但又未到灰白色既白
一句講曬 姐係PS1白
仲有個官方殼因為用耐咗開始變黃 同我個白色PS手制一樣
果然係熟悉既Sony
我都係買白,亦都覺得幾靚
但事實都係唔想買黑
個綠又普通
變相都係冇得揀
其實佢每代除左黑白應該都要出特別色
尤其係佢正反兩面個樣都冇乜點變既情況
最多咪好似samsung咁要去官網訂囉

不過咁
今代香港冇出紅真心嬲
下個月轉摺機

利申: 1v 正價預訂
反而想sony出下藍色系嘅色
永遠懷念xz1
上次咁橋同朋友討論過依個問題
得出個結論係只要打住旗艦依個名Sony就會傾向出啲比較成熟穩重既顏色 就算今次1VI紅色都係比較成熟既深紅而唔係sharp紅 (簡單啲講姐係晚禮服常用既顏色 黑、銀白、祖母綠、暗紫、暗紅)
定位中階既10仔反而顏色自由奔放好多 薄荷綠、淺紫依啲
姣婆
色都會出 將來如果繼續有10仔可能minion黃 粉紅依啲都有機會

我諗今次紅色大熱賣Sony都一定會返尋味 未來每代都會有一隻特別色
但除咗翻炒紅色/紫色仲有咩成熟穩重色可以選擇就好難講
我淨係諗到酒紅同牛仔深藍
諗起當年買完xz2p一排之後佢出xz3仲要有酒紅色傷心到
5V 蘆色好正, 不過部機唔抵.
CSL 512gb 8399 但係乜贈品都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞