Sony Xperia 討論區 (162) - 1VI批鬥大會兼Pro C傳聞大會

1001 回覆
6 Like 6 Dislike

Xperia 1VI $9699/$10499 22/5 開賣

- 85-170mm 真‧光學變焦鏡頭,變焦時無損相片/影片質素
- 長焦‧超微距模式,拍出看不見的細節
- Alpha AI 主體識別追蹤對焦,準確捕捉人像, 小孩, 寵物, 雀鳥, 汽車等主體
- 4焦距‧人像散景模式,模擬專業級相機的景深效果
- 次世代雙倍低噪感光元件 Exmor T for mobile,帶來極致夜攝體驗
- 4,800萬高像素輸出
- 全新Snapdragon® 8 Gen 3 5G 流動平台,提供更高效能源管理
- 19.5:9 (FHD+) 顯示屏配合BRAVIA影像技術提升1.5倍亮度
- 192 g 輕巧機身配備長達36+小時影片播放時間
- 頂級音效功能,3.5mm音訊插孔 /全方位立體聲揚聲器 /360 Reality Audio / 360 Upmix / DSEE Ultimiate / HI-Res Audio

特約經銷商區
詳情請參閱 https://www.sony.com.hk/dealer/xperia/

新機注意事項

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求
Credit返舊po人間農場
出1vi 果時又唔漏口風有pro c
轉左會去三叔lu, 罪大開心啦?
1 VI 台水紅色起步價萬一紅色再搶眼都好邊會有人願意俾咁貴
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=37603
上個post尸左咁耐

岩岩又重新加入番罪大了

買左1v
都仲糾結緊V定VI好
揀V:4K Mon、舊版相機app、21:9、平幾千蚊
揀VI:續航力、微距、48MP相、耳機聽歌好咗
唔知大家有冇意見
我都糾結左好耐,最後決定有新買新算
依家睇翻咁多代,綜合評價最好都係1 ii果期賣個價唔算貴,啲spec又正常,鑊氣唔算勁,差在個mon冇120hz,我呢部出果日到依家都仲係正常用緊,只係舊電殘哂都冇換,罪大唔該整翻啲咁嘅產品出黎啦,硬係唔生性
依家v二手都要5000
諗緊好唔好沖
我最後決買舊

mon差左 同闊左 加又無紅色
慳番d 買1v算
播歌好聽d 對我黎講都有d影響
mon其實都好影響我決定,本身佢mon 出番上一代咁應該諗都唔洗諗
或者比個2k mon已經好好多
今代諗嘅原因都係個mon同價錢,其他都冇乜問題
最大原因好明顯係紅色
顏色反而對我冇乜影響,只要佢有黑白灰是但一隻俾我就ok,不過又真係幾on9,永遠都硬係有一兩隻色要其他地區先有
我印象中III IV V都好似齊色
想問下有無試過用USB 2邊插去過機
呢加部新機越來越少電 舊機越來越多
會唔會抄唔哂架
你接受個mon咪買VI
永咩遠嗜
你買過幾多部Xperia呀
除咗1 VI有邊次唔齊色?
上代1V台灣冇白色,班台仔要去日本香港買你都唔知啦
Sony Xperia 1 VI 屏幕不只解像度低,技術更回到六年前

Sony Xperia 1 VI 推出後,最受用家爭議是屏幕由以往 4K 解像度,減級到 FHD+ 解像度。不過近日測試結果指,Xperia 1 VI 不只解像度低,PWM 值更回到六年前,即 Sony Xperia XZ3 的水平。

PWM (Pulse-width modulation,脈寬調變) 其實是 OLED 屏幕用來調節屏幕亮度的技術,利用 OLED 閃爍的特性,讓一個只能從 0 (不發光) 或 100 (完全發光) 亮度工作的發光二極體,可以透過閃爍,從而調節屏幕亮度。由於調節屏幕亮度是透過 OLED 閃爍的特性進行,當屏幕 PWM 值較低,用家就會較易察覺屏幕正在閃爍,令眼睛較易出現疲勞;相反 PWM 值愈高,用家愈難察覺屏幕正在閃爍,從而達到護眼效果。

說回 Sony Xperia 1 VI,有測試發現,Xperia 1 VI 的 PWM 值只有 240Hz,比上代 Xperia 1 V 約 380Hz 為低,更回到六年前 Sony Xperia XZ3 的水平 (PMW 同為 240Hz)。對比市場主流的機型如 iPhone 15 Pro Max 及 Samsung Galaxy S24 Ultra 的 PWM 值分別為 480Hz 及 492Hz,亦比較遜色。

https://youtu.be/QOpRfA_-Hpc?si=wePVWRN4idmPTIAE
已買V
本身用緊III
#metoo
電量同埋散熱感覺如何
之前用III 臨瞓前電量 <20%
而家用V 臨瞓前電量 >60%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞