何伯:「佢哋爭遺產咋嘛!」何太重申自己地位:「我名正言順,成為咗合法夫妻嘅話,同我老公……佢哋就冇咗嗰個繼承權。」

666 回覆
34 Like 255 Dislike
我覺得個細女自己拎走筆錢,同轉俾個細女唔同喎。擺入聯名戶口可以有好多理由,唔係代表送俾佢。

同埋呢,我知你可能有法律背景,但唔洗上連登拎優越感嘅,咁樣俾行家睇到只會覺得你好可悲

唔好就咁拋個term出來,一係你就解釋下,一係就講返人話

laymen無聽過presumption of advancement先係正常吧,仲問人有無聽過
有咩呃唔呃
何太講明有肉體關係 明買明賣
結婚時間太短 而家離婚分唔到身家的
其實D錢係阿伯。佢鍾意點洗 做仔女冇得過問 班仔女驚佢俾人呃 定老豆死佐冇錢分先
有咩問題 錢自己搵返來

臨老有條後生三十年的女人來照顧自己

死後咪送晒錢俾佢囉 反正錢又帶唔走 條女應得的

啲仔女咁憎自己 反而一毫都唔分俾佢地先正常吧
佢東張西望唔覺得爆左句話
啲錢係俾啲仔女繼承嘅
咁其實都show到個intention係想送俾佢
既然係咁,佢攞走都唔可以話無道理喎

係果條友一句話唔難打先啱講啫
你睇下佢接下來嘅留言都知係咩料
啲仔女本身同佢關係好嘅
係識左呢個女人先斷絕關係咁濟
大女d whatsapp都忽忽地啦
咁老豆死左未 凌晨轟炸message
D錢唔呃都攞去捐好過
原來 Ivy so 係咁戇鳩㗎
我無跟晒啦 但就當"啲錢係俾啲仔女繼承嘅"

咁更加唔係送前題係:我死左,你繼承

但而家我未死,你轉走晒咩野意思先

反而咁樣先清晰左,而家聯名戶口入面的錢,我一日未死,你一日無份
會唔會係450個見財化水所以戲都唔撚交呢
我真係唔信關心老豆會係咁既態度
佢大女問候何伯幾時死 問得岩

幾十年仔女情都無 信隻大雞雞
如果係咁
更加要打官司
有咩cause去打?
。。。。咪又係為左錢

其實都係貪老豆筆錢

老實講 老豆錢自己辛苦搵返來 想俾邊個咪俾邊個囉

我反而覺得係佢地覺得自己繼承唔到 先露出真面目 仲令人心寒

我唔係話幫邊個 只係覺得自己搵返來的錢 自己有絕對使用權 我倒落海 旁人都無權過問 更加唔好話"幫你保管"
我係支持打官司架

至於咩野cause我就唔講啦,我唔係做liti又未做research,就唔獻醜啦
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap4D@2021-04-22T00:00:00/sch1.pdf

呢啲先係堂費,應該訟費先包律師費…
露出狐狸尾巴
我關心佢間公屋多d
到時tvb為咗keep住有花生賣,貼錢俾何伯打官司都有可能
大拿拿$4200我係何太就爭到底
贏咗係有權向對方追討訴訟費用
包拗頸
打官司咪要個何太攞錢出嚟
何伯得返四千幾蚊喺acc
唔知何太濟唔濟呢
鬼揞眼爆咗個目的出嚟
何伯同仔女關係應該係好嘅,之前好似係大女電話叫左多次何伯亡妻名鬧9佢,應該係好撚嬲個老豆係呀媽走左之後有左第二個,仲要係明知呃錢先搞到依家咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞