何伯:「佢哋爭遺產咋嘛!」何太重申自己地位:「我名正言順,成為咗合法夫妻嘅話,同我老公……佢哋就冇咗嗰個繼承權。」

666 回覆
34 Like 255 Dislike
有人接先得架...
無呀 上面講左 我唔係做liti 完全亂估架喳

無嘅 如果真係就咁俾個女呃走左一世人血汗錢 咁咪當幫全香港老人家買個教訓囉

一日未死 都一日唔好俾仔女掂到自己啲錢

基本上 何太一係遲啲離婚分一半 一係佢死後繼承晒啲錢

佢個女先勁 老豆未死 已經直接分身家
https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/聯名戶口-好處-開設注意事項

Q9. 若戶口內的存款被另一方在未經同意下轉走,可否追討?

聯名戶口的存款屬共同資產,若開戶口時決定任何一方的簽署即可提款(即「單簽」),即使另一方在未經同意下提走款項,亦未必能循法律途徑追討。若有此顧慮,建議在開戶時選擇「雙簽」,即兩位持有人同時簽署才可提款或轉賬。

所以喺呢個情況拗intention其實冇乜意思
隻支那婆有冇工返都成問題

本身諗住泊個好碼頭碳世界..
銀行同何伯講 佢哋跟足程序架
煲迷湯落降頭
即係咁,睇你講嘢你有講你係行家
我唔知你做邊個field
但係我自己一向都唔會咁快落定論邊個嘅說法一定啱
因為根本我哋冇全盤資料
正如你就算做corp定咩都好
你都要睇晒所有documents先prep到agreements架
Liti一樣架啫
唯一可以肯定爭議極多,interim payment幾乎不可能
但我唔覺得just base on what we have seen on TV,可以safely arrive at the conclusion that個女呃咗老伯一世人血汗錢
It can be the case, but I won't be so certain without having the chance to look at all kinds of documents and evidence (perhaps only their solicitors will be in a position to do so).
全城live花生,好期待
樓主PIN THIS

聯名戶口的存款屬共同資產,若開戶口時決定任何一方的簽署即可提款(即「單簽」),即使另一方在未經同意下提走款項,亦未必能循法律途徑追討。若有此顧慮,建議在開戶時選擇「雙簽」,即兩位持有人同時簽署才可提款或轉賬。
嗱 新何太
本身何伯join 左個貴價終身飲湯plan
我都覺得你情我願 講得過去 都算

屌你 連人哋仔女果份你都搶
咁你擺明侯身家啦
咁 唔得
政府要快啲遞解條死肥婆出境返大陸
其實魔鬼在細節....

何生何太當日第一次去銀行想拎錢....
但明知要埋細女簽名先可以拎到錢
而細女擺明唔會簽俾佢
咁佢哋點解仲要去銀行??

因為佢哋清楚知道單簽就可以拎到錢囉
屌 弱智咪出黎獻醜啦

真係服撚左你
老豆錢鍾意點洗冇問題
但畀人呃晒最後都係要靠仔女埋單
啲仔女就係驚呢樣
所以大山婆諗住搞生意
就可以呃晒
所以下一步就係要帶佢行山然後推佢落山, 或者落毒
咁就好啦 房署收返間公屋都名正言順
問題係比個大陸婆呃完 到時係咪又要d仔囡養?
你做仔囡嘅 都唔想個ending係咁啦
依家起馬個白痴大陸婆仲以為有得爭返果400萬 陪個老野,跟本班仔囡真係大贏家
守得住舊錢 又比個希望個大陸婆留係佢地老豆身邊
首先要搞清楚筆錢點黎要證明雙方有排拗
搵得律師黎搞都要一大筆律師費 又搞返三五七年
到時何伯可能都死左啦

細女呢下真係最醒,若果打官師就要凍結筆錢,大家都冇得用,起碼唔會比人呃走先
佢知呀
佢上一句咪講左
佢咪讚緊個仔
啱呀
所以一早拎走先就最醒細女係咪貪就唔知但起碼唔會比個外人呃左先

如果細女真係貪,其餘嘅仔女無理由唔出聲,一係就一齊貪,一係就大家有共識唔比外人呃
兒登仔真係幾撚弱智
洗囇啲錢破產都講得出
唔知拗乜鳩 銀行比得細女自己轉走 = 成件事合法
同埋佢地兩隻老野自己走得去諗住拎錢 即係本身不嬲係單簽啦
屌你 真係班友係當銀行on9定係點
你真係亂估
緊係唔得啦
唔駛同佢認真
佢藥房佬+做AA狗

上面都睇到佢舉例子都舉錯哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞