勞力士假錶已經玩冧咗成個市場

569 回覆
951 Like 19 Dislike
我都係帶 casio 精工果D算
我得一隻天梭係叫貴錶 都係五六千蚊貨仔
幾有道理
不過連登仔唔受呢套
佢哋只會覺得唔值
你同我躝
連登啲手錶專家一定分到
你分唔到係你廢啫
放上連登俾大家睇 一眼就睇得出啦
真貨同假貨都係呃錢
我有兩隻真 一隻假
隻假既戴既時間仲多過真
拎黎開工用唔心痛
其實正正嗰班話買假錶好過就真係最撚寒酸
明明想show Off 但又唔肯俾嗰舊錢
一係就買都唔好買 一係就買真啦

講勁多理由合理化自己買假錶真係欣賞隻錶點會買假
講到尾都係想充大頭
成日話假嘅已經可以做到好勁完全分唔到,有無巴打貼條link嚟大家開下眼界
利申想買
今時今日戴真野都會比人當流四

仲買撈真係大傻仔
干淨牌即係咩?
即係超高仿1萬蚊,真野幾十萬?
高仿(九成似,拎上手望到好真先分到)就幾千
超高仿九成九似,要開內膽先分到)就一萬
錶咁複雜都要整假,不如直接整假銀紙仲好啦
全post你最戇鳩
其實而家開咗好多二手貴錶鋪
但好似仲未聽到有鋪賣流嘢
都係買車好
你渣林寶冇得假 (至小仲未有)
渣taycan 可能都仲有小米抄下
賣流嘢爆一單已經執得啦
鋪租裝修都蝕埋
Depends on 你身份講真

做大行MD 位帶隻地通渣taycan出入既又點解會比人當流四呢???
有時成個人既氣場已經出賣左佢一睇就知係流
咁有冇廠做iwc
師兄你其實講得幾啱,不過唔知點解咁多腐皮

小弟做緊假同埋積木錶,暫時真係未有一隻
可以做到完美
即使係clean廠 VS廠 APS廠 3K廠
外觀係做得唔錯嘅 不過一放大睇細節
就會有好多瑕疵,雖然機芯都照複製埋
但只係外觀 大致上複製 零件擺位唔同
同埋要確保出貨快 冇可能用靚嘅螺絲批去扭螺絲
機心有好多油漬 螺絲崩花

就算玩都好 唔好買貴金屬
有色差,重量做唔到咁重 例如地通拿膠帶 淨係得100克

因為唔夠重 所以啲廠用咗另一種金屬
叫鎢合金,佢同真金接近一樣重
vs aps 狗廠都有做配重
例如地通拿 余文樂 重量可以做到140克
不過呢種金屬好硬,大陸嘅機床搞唔掂
所以啲拉絲位唔掂,同埋做唔到錶扣
錶帶 呢啲細節嘢
仲有個致命缺點係 鎢合金 要包一種材料
先可以上電鍍 如果輕微撞到 塗層都會甩
搞到皮膚敏感 甚至乎有機會會中毒
所以唔好搞

如果用真金方案嘅話真係要幾萬蚊
見到有師兄留言畀人笑,其實真係要咁貴
CNC去做 用原廠嘅數據
淨係金價都幾百蚊一克
不過我覺得唔值

不過幾千蚊隻
做到咁已經好好,但真係唔好諗住 可以呃到啲當舖
或者錶舖
雖然我係做呢行,但我想講 唔好神化呢幾間廠
例如b站/youtube 好多賣錶嘅
會吹到呢啲廠天花龍鳳 乜嘢過到專櫃 上到行
係冇可能嘅

不過都要小心啲有心人,喺facebook 或者旋轉搵食
搵隻clean 買埋盒 整埋假嘅Nfc卡
喺冇對比嘅情況下 真係好容易奶嘢

我下面會講下佢哋嘅缺點

外觀部分: 指針有花痕,盤面有塵埃,條釘有花痕
內影刻字有瑕疵,陶瓷圈甩色,盤面色差
下面附上客人投訴😂

clean 116610 客人投訴對唔正😂😂😂

clean 116610對唔正

clean 116500 計時針對唔準

機芯部分:
兩大機芯廠 孔雀丹東/上海靖和
呢兩間廠都有做 勞力士/AP/沛納海/Omega嘅機芯
去供應畀clean廠 VS廠 APS廠 3K廠
成本問題,只能大致上還原 其實有好多位都可以分到

孔雀丹東
勞力士3135水鬼機芯,3235水鬼機芯
3285GMT機芯 ,4130地通拿機芯

以上嗰幾款同原廠有95%似,大程度抄原廠機芯
上鏈手感差唔多
有經驗嘅一眼就睇得出 例如3135機芯

丹東3135,有卡度
零件精度 同埋打磨 都冇瑞士咁好
隻錶有機會會行快咗,或者慢咗
有卡度可以方便師傅 用簡單嘅工具
調教快慢 呢個係假嘅勞力士最易分嘅鑑別點
同埋機芯嘅刻字 好粗糙

原廠3135,無卡度,打磨靚
如果要較快慢 要用特別嘅器材

地通拿機芯4130,可以睇明表玩樂
佢有做clean 廠4130同原廠嘅對比

Omega 8800機芯,外觀睇落都好似
不過結構同原廠唔同,加咗個夾板遮住咗後面

沛納海p9000機芯
pp324機芯

上面嗰兩隻可以google 睇分別
關鍵詞 丹東p9000 丹東324

上海靖和
勞力士3135,3235
丹東嘅做工會更好,靖和既3235唔係原廠開模
係用3135改結構,睇落個樣係似嘅
不過評價麻麻,佢哋係用隱藏卡度
其實都唔算好隱藏,只係將佢擺咗喺下面

靖和仲有做ap/pp嘅機芯
例如ap3120/4302 pp複雜功能嘅240
都可以google打關鍵字

最後講積木錶:

用一啲大廠clean廠 VS廠 APS廠 3K廠
再加埋原廠件 去砌一隻錶出嚟

例如 常見嘅改 盤 圈 針
早期啲錶平,啲人玩厭會攞去改石圈
改水晶透明,換盤
啲客改完啲件唔要,賣埋畀師傅
又或者師父偷客件 所以市場好多呢啲件

分享一隻aps廠 15400改原廠面同日曆
搵埋朋友原廠嘅26240對比錶帶嘅質感

aps出廠 未改嘅 字體印得麻麻地

原廠面 係靚啲嘅 不過其實唔放大睇都差唔多
冇必要嘥錢,倒米都咁話

隻錶送咗去上海雲魚鑑證,鑑證咗面同埋日曆
如果有師兄 玩積木錶 可以去 雲魚 華測
或者中天徐步天
呢啲都係大陸出名嘅鑑證平台 可以參考下

朋友原廠嘅26240,錶帶質感睇落差唔多
但係放大睇就差好遠

APS廠錶帶

不過梗係唔建議咁樣積木,因為差距真係唔大

打咗成晚,希望可以多啲人了解
歡迎交流,隨便問

zy_waxxx

xxx自己諗 有緣就交流下啦
其實有得拉人既咩,條友話自己都唔知係原來係假錶,咁你用咩罪去鋤佢?
M+ V7
地盤佬先當真
岩岩google完,人地d 咩N廠高仿,貴既都係4-5千蚊
條友就同人講4萬蚊,三萬蚊過夜呀
你賣大陸假錶賺返嚟嘅錢係咪買返真錶閒時就戴下啲高仿玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞