LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
得f/8喎
當digital simple ace算鳩數啦
呢支真係好尷尬,陰天少少都唔洗用,仲要冇AF
啱啱睇完佢講kit set依家仲係配20-60
兩支新鏡要九月,一開頭吹到咁大,原來要等到九月,點解唔九月一次過出,CLS公司
FF f8 vs APSC f2.8,我真係寧願拎番GR
配sigma fp 都得嘅反正af有等於冇

10鳩幾年之前pentax 都岀到2.8 40mm餅

2023年岀支f/8
OnL9
pentax出細野有一手,機身都係
諗佢老味咩f8
配佢老味咩
食屎啦出支咁既餅鏡直入堆填區啦

大陸廠咩,堂堂大廠出埋d咁既笑話
當年M43支野都係當機身蓋架咋

仲同X100VI比,笑撚死人
N記都出到d餅俾Zf玩啦,呢部野真係愈leak愈柒
nikon支餅都26.8啦f8真係搵鬼玩
是但啦,班友吹嘅啫,真係8光圈先再諗啦

以前Zeiss 都出咗支包浴缸8光圈啦,又唔見人哋話影唔到
如果支prime真係26 f8 可以無視
用sigma 24 F3.5 好過
樓上有條柒頭先話f/4影唔到
人哋影開0.95梗係影唔到啦
一開始我就係諗,終於有部機可以打破平衡

然後 聽到支kit咁撚正,個訂價咁撚平,心諗,其他廠仲唔撚死

然後 支kit要九月十月出
然後 支餅係F8 mf

sony當你臭四
fuji當你臭四
ricoh當你臭四

其他廠繼續慢慢玩 飢餓性行銷 定價可以再高多一截 再出多啲兩頭唔到岸嘅鏡

尼個leak 由一手好牌變左比人睇住你黎食

sony夠錢夠資源,知你要十月先有18-40 我就同期出返支,再輕過你畫質好過你

fuji ricoh 唔洗急喇,下年派貨都未遲
光圈有咁細出咁細 四角有咁矇得咁矇 鏡身有咁膠做咁膠 呢個就係無反世代
仲有枝襯得起部機既鏡之前出咗啦
咪係枝28-200囉
暫時部機都還好 但如果鏡真係咁遲出就柒
仲要spec唔吸引 可以睇吓samyang 會唔會幫手出餅鏡
疊埋心水玩M鏡算撚數
而家出部機都唔知點咁,機細就係想鏡細,你話而家拎呢一部嘢加支20-60kit,輸ZVE1跟28-60 個size 輸好遠

到出咗18-40,咁嗰支20-60我又要諗方法甩手,20-60 差唔多個個用家都有

仲要畀人睇咗個底牌

我初期真係 expect
35餅拳打x100 ,
18-40 腳踢ZVE1

利潤同宣傳最高就係初出,攤到凍曬影響銷量都幾大鑊

如果佢唔係趕奧運前,一次過等八月leak ,係完全冇問題
諗得太完美 不過一切等發佈會再落實
撚有錢
佢係咁漏d料出黎L rumors條友又有真機玩
Kai果班成個星期前就去左lumix event出曬story,擺明要hype up件事啦
Sigma 準備出 28-45 1.8 DG DN鏡
有L mount 聯盟 點會怕無鏡用

就算M43 Pana 自己都出左一堆
L mount聯盟想搵支細size嘅定焦
有咩推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞