LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
lok同kai未剪好片?
閹到令人心酸
無evf
慢readout
coldshoe,外置evf都唔會出
電子快門會banding會rolling shutter 12bit raw
除左L mount同p記死忠,有咩人會想買呢部黎入坑
睇唔透
我覺得佢依個specs 俾 content creator 真係岩岩好 (好刀法?)
LUT 保持 style 連貫性, 依樣野電話都做到既, 不過應該無用LUT 咁直接方便?

佢係想向手機市場搶返批"有少少要求" 但又唔想落手搞咁多 editing 既人
好多人會屌無 evf / mechnical shutter, 但上面我講果堆人根本唔care

Panasonic: 要 evf / m. shutter 既人, 等S5III / S1II 啦, S9 唔係俾你地架
Motherfucking f8
佢target緊既呢班人實際上有幾多
同級市場競爭又有幾大?
非常同意
買完應該會後悔
chris niccolls都對套lut既應用充滿懷疑
jordan drake就對連usb c to 3.5mm dongle都無得用來mon聲感到沮喪
萬二蚊淨係拍reels有D優勢
佢依部好明顯係要試個 market, existing 大機發燒友/ Pro grade 個 market 每況越下反而係人都知.

發燒友/ Pro grade market 你對上有A/C/N, 對下又有堆 APSC
撼硬件撼specs 又唔夠罪大黎, 除非佢商用到粒 organic sensor (但以P 記個 volume, 好難)
同埋佢堆舊sensor 都要搵野清, 無理由下部 S5/S1 仲用同一粒
如期咁搞, 佢開條 line 試水溫又好, 清埋堆 sensor 都好

如果你要我形容S9, 我覺得佢係一部高級版 美圖秀秀相機
可能你會覺得好撚鳩, 但偏偏有時依D 鳩野好撚賣得
情況有D 似你睇下依家幾多大陸寶寶落黎搵CCD 機
Lumix 呢個發怖幾L勁,睇完條片攪到好想立即買………………………..…………………………..…………………………..…………………………..…………………………..…………………………..…其他牌子相機
我覺得如果有evf, 有機械快門都仲會引到人買, 但而家cut到咁真係俾多少少買sony好過。。。
呢個真
呢支幾compact 可以期待下
其實係谷埋部s5ii
比較之下又抵咗
佢地講得岩
拎走套所謂lut,呢部野就甚麼都不是
人哋都講到明呢部係入門低階相機係攞嚟拍片嘅

個撚個講到部機可以同部red 8k平起平坐

皮二嘢咋想點啊?
拍Reels同tiktok既人係用電話拍
同意,閹得太勁
連EFCS都無,高快門會出banding
你睇左chris同jordon review未?
好似market錯咗
Market 攝影人,cut咁啲拍片嘢加返hotshoe/evf attachment, mech shutter 即刻會贏哂掌聲
但可能佢計過賺tiktok人錢易好多
未睇

等埋部實物機出嚟再研究啦
你不如睇左先啦
仲話皮二想點
我睇完先識珍惜我宜家部A7C II
原來A7C II 低配嘅EFCS同low res EVF,唔係必然。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞