LUMIX S 討論區

927 回覆
21 Like 3 Dislike
對比三大廠 Panasoni嘅無反其實都開始成熟
呢個post主要講LUMIX S 系列嘅全片幅無反
如果係m43可以睇隔離post

簡介
LUMIX S 係Panasonic全片幅無反相機
相機接口L-mount 係由幾間廠結盟
主要成員包括Leica Panasonic Sigma
所以呢幾間公司都會出L-mount 相關嘅相機或者鏡頭 而且互相通用

優點
- 拍片功能齊全
- 頂級防震
- 顏色靚

缺點
- 新嘅phase detection AF仲有進步空間
- 鏡頭相對無咁多選擇
- 機種少 部分機太重
- 得ff 無apsc

相機
S5ii/S5iix
最新型號 入坑一律建議呢部
新增咗萬眾期待嘅phase detection
基本上一部合格有餘嘅hybrid 機
拍片有6k open gate用盡sensor
X版本會有更專業拍片功能
S5
5系第一部機 除咗對焦廢 其他地方都唔錯

S1/S1R
一開始出嘅機 全部又大又重 S1R有高像素
但基本上都係等出二代
S1H
S1改款 主打拍片 Netflix認證嘅相機
都係比較舊 適合唔要自動對焦嘅拍片人

BS1H
Box camera版本嘅S1H

鏡頭
只會列Panasonic 出個堆
鏡頭有分普通line同pro line (Leica 認可)

變焦
S 24-100mm F4
常見嘅變焦鏡 有微距
S 28-200mm F4-7.1
新出嘅天涯鏡 光圈細 但鏡身好細碌

S 14-28mm F4-5.6
輕廣角有微距
S Pro 16-35mm F4
常見廣角 pro line質素保證

S 20-60mm F3.5-5.6
kit鏡 非恆定光圈但靚焦距
S Pro 24-70mm F2.8
標準焦距 pro line質素保證 頗重

S Pro 70-200mm F2.8
S Pro 70-200mm F4
兩支pro line tele網上高評價
S 70-300mm F4.5-5.6
除咗有微距 無乜特別

定焦
S Pro 50mm F1.4
唯一一支pro鏡

到我最喜愛嘅1.8戰隊 全部鏡都一樣大細

S 18mm F1.8
S 24mm F1.8
S 35mm F1.8
S 50mm F1.8
S 85mm F1.8
S 100mm F2.8 百微唔係1.8但都一樣大細
所以照歸類係到

仲有大把Sigma鏡任君選擇
嚴格嚟講都係原廠

總結
如果想試下其他廠 不妨了解下Panasonic機
新機+ 1.8系列 好玩又唔太貴
不過建議買水貨 行貨食水都幾深
香港比較少人用 有用嘅不妨留言討論下
Why not SL3
Leica 用m機好過
傳聞今個月會出部ff 不可換鏡相機
以前嘅lx100 都幾多人鍾意
今次唔知係點
咁SL APO 35呢
之前日本買s5ii kit+50.8套裝圍返萬4勁抵
https://youtu.be/OAPFWpCoyJk
睇下呢個post可以捱幾耐
呢個一機兩鏡組合真係好抵玩
可惜香港p記又貴又無宣傳
唔記得擺返lok係頂 真.忠實用家
S 24-100mm 4
新出架?

無機但對L mount 有興趣
s5 amazon 成日減價賣$1000
真係平過apsc
24-105 打錯
可以等減價入kit set
幾時有s1m2系列?
其實s1同s5真係唔夠,仲要部部大部過單反
唔係好明點為之唔夠?
S5M2 係大光圈鏡 F1.8 F1.4 之下啲追焦係點? 快唔快?
得支50 1.8跟機用住先
S5ii呢個價其實無對手啦
不過好似傳出rf款可以等等
推!
LM G持
之前個堆真係太大
S5ii 唔錯 不過連拍嗰啲都未係旗艦級數
S1m2 今年應該會有
今個月會公佈一部新機
等緊真pana Q3
Sigma 24-70 2.8 都準備出二代
L mount 又有新鏡用
電子快門都有30fps
唔影啲郁得太急嘅嘢都ok嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞