LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
呃新手
關稅問題?
呢部ff 算9數 12 bit raw 死要出ff 出個apsc底 加返d野比佢仲好過依家
尼兩年嘅發佈,今次真係咁多間廠入面最差嘅一次

LOK 條片都睇得出佢果種無奈
原來仲要係冷靴…

總括尼部機一大堆唔合格嘅功能原因得一個
設計師唔記得左加個風扇

compact FF機可能黎緊尼兩三年都係sony 統治曬,冇人會威脅到了
咪就係大底而重量仲得嘅GR/X100
X100VI仲貴過佢
得電子快門同12bit raw
硬照唔會考慮佢
玩Leica鏡用FP都無S9咁撚on9
個問題嚟講係限咗29分59秒
其次就已經解決咗好耐
以前果D都有廿九分鐘喎
咁12bit raw target 又係咩?
100vi有鏡頭 有鏡間機械快門 有內置nd 有熱靴 14bit raw睇返貴過佢都好合理
咁無得救,扔s9落咸水海
S5II累積嘅人氣同期待一鋪清袋
S9 stand for 濕鳩
都唔講4000萬像素
希望Nikon會出ZS啦
搞到要買Panasonic 嘅都係要直接買S5II, 都唔知出嚟做乜
GR 富士定位真係影相向,輸太多喇…… 佢減價都冇咩用,大家都會減

再比較vlog機,價低嘅有R8
同價有XS20
ZVE1 屌打你

一雞兩味有T-50(輸反芒) G9II R8都冇問題

部機閹到好似太監咁真係唔知咩人會岩

如果S9個拍片係完整小小,真係可以睇住黎食,而家可以話吸唔到客之餘比人笑到面黃
真係一面倒負皮
幾似GF相機都冇用

但同樣主打vlog機 zve1 zve10
甚至上至 fx3 fx30
有冇都因為依啲閹法而炎上?
但nikon 最大客戶群似係性能用家為主 中高階機賣得最好
z5 賣得都唔好

Vlog cam 群都係以sony 為主, canon fuji 都多,好耐之前ZS係傳聞加PS圖,一直都無聲氣

sony如果出多部zve10 二代 ,P記連食餅仔既機會都無,S9直接變倉底貨
Fx3/fx30
講明係cinematic 機喎
齊料架喎
閹咗咩?
Z5香港賣得唔好啫
香港唔會睇得起呢啲機
ZVE10係銷量王黎 2021年出,2023 年都仲係NO.1 SALES VOLUME
得8bit 420,但真係入門必選機 配套齊 鏡多
成功總有佢原因
又咁講 nikon真係高階機冇投訴咁滯
z5硬係樣樣都差小小,咁差幾千個個都想高一兩級
我寧願佢再遲啲出,等鏡群完整小小 再出compact FF (記得加風扇)肯定係會吸到客
唔夠資源打杖就係咁
又冇後勤 信興班垃圾
又冇裝甲車 鏡唔夠sony多
捧極得防震同color science

要贏得兩個方法
一係退出市場
一係學nikon賣大包搶市佔咁,唔閹同埋以價錢取勝
乖乖哋問sony買返粒a1 cmos

出返部平價版s2/s2r/s2h系列算啦
呢d先係真入門機
平,多鏡,輕細,要擴充都好多野玩

S9呢d叫到閹到高不成低不就
成日提住content creator,呢個世界有幾多功能同鏡群發展完善又好賣既機種

拎住個FF sensor同IBIS大曬咩,其他咩都做唔好,錄影full HD 20分鐘已經on9,Kai果個review又試到內置收音出曬事
之前m43部D100升級唔加PDAF IBIS已經覺得佢趕客,因為加左尼兩樣可以直接迫sony 出ZVE10 ii
而家再出再錯 相信尼兩步棋應該都攪到P記輸多好多market share , 得部S5II 做到有口碑,但一部好機點可能打得贏人地幾部好機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞