LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
硬照無機械快門無影響?
FP jelly effect柒到喊

餅鏡一定細光圈?

Leica 35mm f1.4 pre-a夠唔夠餅?夠唔夠大光圈?
唔使過幾日
睇下S5ii咪知
如果似Canon rf28 F2.8咁已經夠做
除非係上到A9III那個級數
唔係呢啲電子快門先天問題好難解決
剩係shutter lag同室內人造光源既橫紋已經夠玩死人

GM1/GM5 咁極端細部都有實體快門
我就寧願唔要機防換快門
不過pana認為一般用家唔會care
機防吸引力更大卦
ibis重要好多,你要留意佢出呢一部個定位係咩先,係平價FF vlog cam,你買佢個套裝加張卡唔使搞咁多嘢就用得
機防易 sell 俾普通大眾
都係果句,賣得好就會出多部A7C 嘅機
主要pana機防係top 無ibis不如買其他機
global shutter咪得
機械shutter本位就係中古慢速相機既文青野。cut左佢又慳位又少件野壞,點講都唔係壞事。機仔用shutter仲有長爆震動問題,要減低影響,又要造更貴既靜音同用較輕既shutter。
S5ii個readout以ff嚟講唔慢
我用過e shutter都未見過有問題
但係就未試過影golf嗰啲嘅
global shutter就貴好多喇
S9定位無可能有掛
平機點會global
我諗pan覺得班友買細機都係影靜態嘢咪cut得就cut
咁擺唔起global又擺唔落mechanical shutter就整個垃圾e shutter落去?
呢個年代,應該唔會咁差既。processor應該搞得掂
印象中S1嘅electronic shutter 係好過 fp, S5IIX supposedly 再快咗但我未試過用
如果S9 個electronic shutter 跟返新processor 希望唔會fp 咁unusable
Q3佢做都有MS
洗撚驚佢冇
痴撚線
機械快門都講到係文青野
用iPhone用到懵撚咗
機械快門 拍拍聲震下隻手
電子快門 連拍靜曬 唔可以用啲聲黎嚇窒人
Z8/Z9、A93咪係囉
Lumix呢部低階機隨時要load 1秒先影撚到

仲要大大聲播一下咔嚓聲
Rumors 話pana另外一支餅鏡係 26mm f8
f8 真唔真呀
如果compact 到咁又唔係諗唔過
26MM已經好趕客,加埋F8 真係搵鬼買
當full frame GR咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞