LUMIX S 討論區

927 回覆
21 Like 3 Dislike
如果你係用黎做主力機,用sony會多鏡頭選擇
咁我都只係casual 影下屋企人同貓,多鏡係一個好處但唔係必須,因為都係用兩三枝鏡就得
只係始終因為而家用Fuji apsc,會有啲心郁想試埋用FF 先再睇呢部同a7c2
但其實部xt30ii 我用得幾開心,影出嚟嘅相老婆都滿意
真係單純心郁郁
以前有xt20 xe3,排緊x100vi
用過A72 A73 A74話你知

A7C 1代你會屌d顏色老母同屌個moon老母
去到A74,A7C2 個moon先叫做人睇,同埋有creative look例如 FL, IN呢d preset先叫做ok可以直出,但都同fuji有距離

上FF鏡頭又貴一截,重又重一截
xt30ii用得開心我覺得唔洗轉
Xt30ii 我惟一問題係無ibis,入黑配枝無ois 嘅鏡就有啲搞唔掂(係我問題)
X100vi 我都有興趣,但個定價就會諗點解唔買部FF 可以換鏡
IBIS有用但唔係神
一來fuji鏡頭有d有OIS
二來可用腳架仔搵野挨推快門ai denoise etc.
fuji轉sony你預左要封相再加貴同重

除左x100vi我都排緊griiix,想要部daily cam隨身帶住
有leica q但覺得大舊,A74同Z7就開工用
執相
我知道,隔離Fuji post 都同我講ibis 唔係神
但對於無嘅嘢都係想有埋安心啲

Daily cam d-lux 8 點睇
你肯付出13k實好架
你低光影會移動既主體都係要快快門唔係會blurry,室內影貓就更加要快快門,所以你既case ibis未必係你想像中咁常用

我係貪得意鍾意試唔同system,s9見易買又唔貴先買黎玩
x100vi就鍾意佢個樣同想玩返film simulation
低光都係預同老婆去旅行會影夜景,應該都唔會點郁
啱啱買左舊LED 燈,黎緊去旅行試下會唔會好啲
會嘅就可以等XT6
真係等佢出18-40先入
唔知會唔會有kit set
Panasonic 個af 影動物得咩
咁係你影唔到啫,唔係代表部機影唔到喎
ZF 定 S5ii好 聽日放xt5轉會
S5 II 抵屌
有返PDAF 配 最強防震
要低調+full codec 有 S5 IIx
AF鏡群選擇有原廠、Sigma、奶

ZF 重量分佈不均手感差
要額外加grip
AF主力都係原廠鏡
另外有TZM接環
M-mount 玩到自動對焦

最好兩部拎上手試咗先
入左s5ii
一次過掃齊鏡仲有錢落袋富士
遲啲可唔可以講下轉後感?
上年先升xt5, 但成日都想轉會
對焦 夜攝高iso 好有感 覺得自己響古代出黎
操控富士全部有得扭係方便 但都係習慣問題
鏡頭感覺都好唔錯

lut就未搵到喜歡既 宜家都係向富士色方向試緊
電去得好快 一日可能會玩晒2粒

整體滿意不後悔 趁富士熱潮未過升FF幾好
希望lut可以直出下 唔洗次次入LR
多謝你呀!!

重量方面同鏡頭選擇有無咩感想/ 心得?
成日都覺得ff鏡好重, 有時都幾鍾意長焦
Sigma 有3支f2 好細支
Lumix 自己5支f1.8 都好輕
Build quality 又好

要質素有art 有 spro 有leica

加支旅行zoom夠用有突
其實影相嚟講防震係s5ii定zf勁d?
Z mount AF可以買etz 接環用sony e mount鏡
機身防震一定係樂聲

Sony都要排第二

唔好唔記得機身防震系統係樂聲開發先
ZF都8級防震wor 機身防震唔係OM先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞