LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
咁又唔會,標準range 都應有盡有
冇咩機身揀就真
sigma f2同 pana f1.8比邊啲好啲
光圈嗰少少好似都無咩分別
https://youtu.be/5h__UXyt1DA
詳細比較
除咗35mm仲比較埋佢哋枝24mm

18-40啱啱好
好咗喺邊度?
用apsc唔好?
F4.5-6.3都ø62mm
呢部野神仙都救唔到
平多啲就得
eos M就係好例子
S9 沒有防水防塵。。。
係幾compact 雖然部機多柒位
但踏出咗呢步 之後二代就有機會做返好
S5 都係mark 2 先比較完整
L mount 完全無一部打得的細機
S9就係出路
18-40唔跟住出真係敗筆
26太拉尾一八
情願出 26mm f8呢啲垃圾鏡
出路

唔覺得pana係咁睇
S9嘅on9程度同你一樣
我自己咁睇
想食到尼個MARKET
而家唔應該去等佢出二代
而係快D攪部有EVF 散熱同機械快門既機
其實高身小小唔會賣唔出 X100又咪賣到斷市
部S9就等消化曬D貨,回返D成本慢慢退出
等得佢出S9二代,A7C都出第三代,你點追到人車尾燈
A7C2 唔計手柄其實細過S9
剩係鏡群同鏡size都贏曬
話晒龍頭 所有嘢都發展得幾成熟
Panasonic肯出部機試下水溫已經好好
咁啫係唔轉會好啲?
商業角度黎睇
而家係P記比較危險既時間
賣得唔好 成本收唔返,下一部S9 II可能舊酒新瓶
變成P記出第二代(2027年) 而SONY ZVE1 II 同年出
SONY既ZVE1 第一代唔停產 賣返8~9千 依然夠你部S9第二代打
愈放愈甩

如果下年可以出部同A7C II 接近既 反而吸到D 客 (因為A7C II 周期都可能有4年) 唔洗輸一條街
唔會改,硬件選擇得咁閹法就唔會加返,
而家啲廠商一個機款起碼用兩代。

唔賣得=無資源改
賣得=唔需要改

一代最少兩年,兩年後先再黎爭compact FF市場就食得屎。

既然S9出咗世,P記就係一心要靠social media賣機,再靠低價搶市場,閹走咗咁多嘢應該有水位。
然後S9唔裝手柄根本好難長揸
P記以為自己加個lut就係富士?
佢出部Q3 cut少少已經大賣
都唔知諗乜
q3起碼60mp
部d lux 8連g9ii塊25mp都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞