LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
咁都可以諗諗
個網個subject咪寫住

不過買D-lux 8既人
買d lux8嘅人醒過買s9嘅人
sonya6700轉會Panasonic LUMIX S9
係咪好不智
要睇你點解轉 如果純粹想輕便ff a7c2會更好
如果都係唔鍾意sony 個system但要細ff
選擇唔多 得canon r8 lumix s9
呢度Lumix post我當然想推下lumix
不過r8 對焦 evf 機械快門都大勝
S9 我只會話防震勁 同樣好睇 lut呢個功能未必個個用得着 支20-60mm kit鏡幾好 亦可以等埋另一支餅zoom再定
有邊次d lux 唔係話leica自己調色
hi
我目的都係想輕便
重要有全片幅同機身防震
如要廣角我可能多買一支sigma 10-18
Hi
Sigma 10-18 apsc嚟
你on9?
係喎sorry 真係習慣apsc機
我見rumour 話今次同d lux 7 個調色會唔同
如真轉會
用返20-60玩住先
次次都咁講
你信呢啲會失望,次次Leica 呢啲換皮機都係咁講
咁呢個配搭啱你 如果唔使咁wide 仲有另一支28-200mm 光圈細 但體積同20-60差唔多
可以等鬼佬啲side by side睇下
話晒加價唔少
我未訂,觀望中
但係compact 機係有吸引力
都正喎

LUMIX S 14-28mm F4-5.6
LUMIX S pro 16-35mm F4
如何?
16-35 太太碌
14-28 唔錯 睇吓需唔需要14mm咁wide
不過我會想等18-40呢支 可惜好似年尾先有
出S9 無問題

但想要返pana M43 啲鏡咁細
果啲 FF 70-200 大支到。。。。
其實我鍾意wide多過遠焦
我sony都係用 1020f4多
咁14-28mm會啱你啲
或者sigma 16-28mm 大啲有恆定2.8光圈
sigma 太大了
就咁睇新果支1840好細支咁
1428個頭好大
一係照20-60先 年尾才決定
暫時20-60係比較好 又平又輕便
出咗先再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞