LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
如果真係主打content creator, 可以話完全唔合格
Content creator 即係TikTok YouTube vlogger
我都R曬頭,10分鐘 其實佢係咪預Content Creator 唔會做清談VLOG?
係咪拍拍下教個10分鐘鬧鐘叫人: 停一停, 要禁REC喇
松下高層:入門機畀哂你咁我來緊部S1H ii點賣呀
Overheat
過熱停機出warning 咪得囉,使乜搞咁多
實在係太離奇 其他廠都解決左大部份問題
突然2024年出既新機又出現返過熱問題?
Compact機閹法,xt50都係咁上下

但係部S9閹得完全唔吸引
叫價錢唔貴,純影相反而先考慮,但又無evf ?
又未到非常compact,奇奇怪怪,
枝餅開199usd ,買支七工匠餅好過啦

俾多幾千s5ii / x 完整太多
OnL9嘅極致
執柒佢啦
拆咗把風扇咪過熱囉
真呀,怪到開始覺得lead啲野唔可信

出果下啲定價分分鐘貴過S5 II , 而家body 都唔貴

純影相冇機械快門冇EVF
純拍片得10分鐘6K
跟20-60 Kit
就黎變FP 怪胎2.0
Fp反而niche到極致,仲要加乜都得,到今日都仲有班忠實用家。我寧願要部對焦update to date嘅FP

暫時依部似四不像,影相無機械快門無evf、拍片無散熱、0擴充性、定位想跟富士/GR ?

似係幾年前plan出嚟,點知見街時已經不合時宜嘅產物
S9 仲要未出都比部XT50 秒左
無機械快門無evf 2千4萬 只賣細犧牲太多
A7C衰極都有evf 真係賣萬三,四好難課得落
真,本來諗住出咗就去日本放咗部fp換S9,而家好似冇乜reason咁做
A7c衰極都係cut咗前簾快門only
A7cr有6000萬像素
A7c2都有3300萬

S9=閹割版FP
咁短真係淨係預比人拍直倒片
不過如果1499usd body都ok
俾人拍直倒片唔緊要,至少整啲直倒friendly嘅機身佈局黎,其實好多人都有需要。
都算compact 啦 係無evf 補件
好想知支26 F8 憑咩開咁貴
A7c樣衰,成陣hipster味
咁咪m11囉
我覺得nerd味多啲
唔知點解用sony 會聯想到戴bucket hat 加hoodie,一係beanie, 另外仲會有部富賤做副機
咁用S9又係咩?
出咗先知
Lumix 本身都係youtuber feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞