LUMIX S 討論區

927 回覆
21 Like 3 Dislike
出部細size ff機
點知無細鏡要用apsc鏡之餘仲要閹到得1000萬像素
S9用家真係on9嘅極致
笑到我
唔通用炮鏡就要整部成1KG重嘅機先得?

stand zoom 都做唔到機鏡平衡
要監粗上apsc鏡先稍為叫做compact
盲追FF細機但係無細鏡係事實

S9就係咁反智
左閹右閹,結果話俾人知落返APS C仲好
輕過佢可以有返晒evf, phone jack, 機械快門
鏡又輕啲,像素又高啲。
今時今日iso noise又冇以前咁大分別,佢仲有咩絕對優勢?真係為景深?
景深真係not a point啦
唔係龍友影糖水相基本唔會下下開盡

再講apsc f/1.4全開都覺得景深太淺

on9 S9用apsc 鏡
不如用返leica CL
EVF、機械快門、Leica logo、compact機鏡
唔係 M43鏡嚟?
google 下好難?
咁都問得出口
你用S9架?
佢擺拍支鏡係M43嚟,現實應該無呢個adapter

https://www.dpreview.com/products/panasonic/lenses/panasonic_15_1p7
小紅書有人將支 26mm f/8 改到變 f/4
https://www.xiaohongshu.com/discovery/item/668a26dc000000001c025c35
做noise啫
唔係咁邊有人睇
本身仲期待緊有部ff compact, 越睇部s9越買唔落手
個問題係無鏡support到個機身既size 本身都諗左一下
KIT係20-60?
等18-40
其實1.8系列定焦都用得
好似有28-200
20-60 241560yen
28-200 287100yen
連稅*
我都想佢出d餅鏡
而家玩住支kit同mount d m鏡玩下先
等得黎等佢會唔會有mk2 好過
反正都係等
之前諗過插技35 1.8 當定焦機用都得
但個價錢又好似唔係特別抵
本身都預左剩body $9k左右就會買部黎玩下,kit都係$11k有找就屌埋佢
香港定價$15900就睬佢都傻
但我諗緊11k 會唔會買部a7c1 好啲
以spec 論spec a7c 好似好啲,而且轉盤好似多過s9
認真,俾多少少A7c2
Exactly 我嘅諗法
不過講緊11k 就用返11k 嘅budget 比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞