LUMIX S 討論區

796 回覆
20 Like 2 Dislike
過兩個月又奧運啦,你洗驚冇新機出
傳聞今個月新機係無evf L-mount 入門機
如果樣靚仔可能吸引到多啲人入坑
pan 版q3
太撚重
同埋af又唔生性
玩過下S5ii
同canon 部入門ff r8比
對焦速度一個天一個地
幾時再有新pro line鏡出起碼出齊大小三元先啦
又大又重又未齊
但暫時好似仲係主攻入門/中階
LECIA嗰啲係咩階?
apo
我用過S5 第一代.

個AF 仲衰過佢自己堆M43

又重..
都係入門
所以今代終於有phase detection 係超大進步
最主要原因樂聲自己本身要跪低俾錢Sony買斷呢個技術
https://www.l-rumors.com/panasonic-affordable-compact-l-mount-full-frame-camera-ot-be-announced-within-weeks/

冇EVF 再平過A7C II 同S5 II,我都係比尼樣野吸引左
衰在唔知佢出唔出到SONY果支餅ZOOM KIT, LENS ROADMAP冇講過會出餅ZOOM,配20-60個重量又輸返A7C
而家仲用緊G9 一代 FEEL 到有D重,出勤率低,如果有PDAF 應該會飛去日本果陣順手買埋
有 不過準唔準係另一樣嘢
近排新firmware 再改善咗
應該會直接同Sony zve10/zve1 比
可惜學你話齋 唔出餅鏡始終爭少少
唔出餅ZOOM 齋靠定焦,SONY可以話冇任何威脅, 升級既人都會繼續揀SONY
https://www.l-rumors.com/new-info-about-the-upcoming-lumix-l-mount-compact-full-frame-camera-24mp-sensor-and-unique-never-seen-features/

未確定消息:

- 23/5 公佈新機
- 用S5ii sensor
- 機身細過Fuji x100vi
- 無evf
- 有多種顏色
It has newly developed and “unqiue” features for content creators. Something never seen before!

會唔會個SENSOR識得轉直倒 定係同IG TIKTOK互連
FF機仔
幾吸引
圓形sensor
鍾意乜aspect ratio都得
SENSOR 係S5 II果塊
識轉直我已經覺得好天馬行空
但真係有尼種功能又唔洗扭個腳架係方便左
細過X100
又黎多部Sigma FP?
可能個樣差唔多
其實早15年前嘅數碼背係正方形,但係出嚟個比係長方形,不過喺軟件嗰度話俾佢聽就得

後尾嗰隻型號喺個數碼背有個水平sensor俾佢連軟件都唔使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞