最有價值收息股研究所 @ 14

974 回覆
5 Like 6 Dislike
最近閪跌

其實我都係拎住上面及相關之風險及回報呢個term去解
2019年已經無係發展商做
走左就wfc
不過講到要拎錢其實係話律師幾時放數既姐 睇stakeholders ac 幾時落rev 都只不過時間考慮
佢同埋太古地產都係咁
我6.9買都輸到喊
你買幾多股呀,輸咁少都牙痛咁款不如唔好買股票啦
因為22%跌落15% in terms of monetary value 其實都仲有上升? 跌只係因為時間拉長左?
要拜
大飛深情對話

IB無得咁樣拆開計
不過,我自己有另外用My Stock Portfolio 呢個 app 去做統計
我拆開左三舊
非港股 23.07%
港股 Compound Return 係 13.76%
Bond 就 20.35%

22% 係2018年3月我開戶至今既每年複式回報率
假如投資收益 = Required rate of Return = Discount rate
咁維持複式 22% 回報,就代表我每次投資決策都要用 22% 去做 Discount rate 進行valuation
呢個係不切實際既預期

我預期佢會下降至 15% 左右
其一就係保守合理預期
其二就係我唔認為未來重會咁輕易搵到咁高回報既機會
以市場估值為例,現時 S&P 500 大概預期回報就只有 6% ~ 7%
咁既市場好難維持 22% 以上複式回報

再者,我預期複式回報會回落到 15%
即係我依然預期自己可以有超過市場回報
咁點解我要認為有錢賺而唔去賺?

你所講既Take profit cash out係最傻散既諗法
持有現金有機會成本,有cost of equity
你既成本就係市場既複式回報,即係每年 10%
你每一年唔進行投資,都會輸 10% 機會成本
咁點解要空倉?

至於有人問 CDI點解維持上市
我都唔知,我都好奇點解 2.5% public float都可以唔洗私有化
但如果佢要私有化,就一定要追番近 MC 個理論價

大飛字
股就幾多下,手都唔多,十手八手姐,不過ching 開冷氣都要格價,我細細地玩下股都得罪你?
其實我唔係好睇得出10同101業務上個差別
10盤數主要consolidate左101盤數再加部份JV
但仲未搵到啲JV係咩業務黎
就咁睇業績上有90%相似
唔明點解10個yield會低過101
不過都感覺到佢收101唔少息但派得少
btw 咁律師係咩時間放數
佢無派晒因為 代表101派俾佢既 有部分仲係公司入面 (佢拎左黎儲資產 aka 增持101)
洗衫
好多人都想Time the market
但更重要係 Time in the market

我都有犯過呢個錯,上頁都有人講

我曾經係 2022年10月27日前都持有 NVDA 1500股 (分拆前)即依家既 15000股
當時平均成本係分拆前 $150,即依家既 $15
當時我做左 covered call,比人 call 走晒貨
當時我其實可以現價買番,但一心諗住等佢跌番先買
$160 唔買 170 唔買 200 唔買 (分拆前)
結果去到 $1200
你可以計下我呢個血的教訓,Time the market 賺少幾多錢

大飛字
Time the market本身就係人性黎
開冷氣點格價
電費固定wor
要問大賭章魚城ching 佢話自己做過發展商會計
我自己既認知係預售就收錢
大家就乖乖地去律師樓交錢
律師就會好似公證人咁幫大家監管住舊數
咁發展商起樓就要不斷找數
發展商就會要建築商去交單 再搵積師去cert 番佢起左價值既樓出黎
同時間發展商亦可以交埋其他單例如起呢支野既銀行融資成本 同埋自己部份既營運成本 (唔一定要同呢支野有關)
律師樓要底線係keep 住一舊錢夠佢去找建築費尾數+potential 既超支+交樓後既執修保養既錢錢 呢個會睇得緊因為同律師樓既聲譽有關 放多左數唔夠找對佢名聲好大影響
都明但一直錯緊落去
印象中放款係睇則師出既report,完成左一定階段就可以申請拎相應既錢

至於申請拎建築費同俾利息果啲同巴打講既差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞