最有價值收息股研究所 @ 14

978 回覆
5 Like 6 Dislike
鐵塔無人買
外媒報道,內地地方政府要求多家企業補繳90年代稅款,顯示在經濟復甦不平衡及房地產市場持續低迷下,地方政府對資金的需求。報道指,最近幾個月,許多上市公司在交易所提交的文件中表示,已收到政府通知要求補繳巨額稅款,並警告投資者這可能會影響他們的收益。

維維股份原控股子公司被核定補繳30年前稅費。維維股份上周表示,近日收到湖北枝江酒業股份有限公司轉發的國家稅務總局枝江市稅務局開發區稅務分局《稅務事項通知書(核定應納稅額通知)》。此外,藏格礦業及北大醫藥都曾發出類似聲明。

根據《稅務事項通知書》,截至今年6月4日,枝江酒業未按規定的申報期限對1994年1月1日至2009年10月31日的消費稅進行納稅申報,國家稅務總局枝江市稅務局開發區稅務分局根據調查核實結果,核定枝江酒業1994年1月1日至2009年10月31日的應納稅費包括消費稅7,835.29萬元人民幣(下同)、城市維護建設稅512.77萬元以及教育費附加152.22萬元,共計8,500.29萬元。

澳新銀行集團分析師邢兆鵬表示,追收稅款可能是由於地方政府財政困境。他補充,認為他們需要一些資金在季度末之前支付,因為地方當局通常會在那時向政府項目承包商付款。
趷立不起
你點睇
睇埋下年點,講到折舊到期咁樣
等緊2.4整多注
有時候覺得價位呢啲唔使咁執着

去到一個range 求其買就算
希望落到
資金已備
正如街市呢D, 我都預32蚊入, 但個價唔會set正32.00
邊日有錢番 就邊日買
咁緊火
咪就係咁囉 呢啲價位冇嘢好講了
估值比較似係一個range,below range or in range 最緊要計好自己數 咪全力掃lor
最近買緊1830
請指救
1972同2628一齊啃左遠洋舊豬頭骨..
千億大計支那佔既比重都好高..
好既方面,就係上年睇過下佢財報,大部份借款都係定息.只係今年負債比率明顯上升左..
另外街貨都唔夠兩成..而重蟹區20-25蚊..
我反而覺得呢隻野有機會再玩多次私有化..
今日現價有成8厘..其實幾吸引...
本地土炮又死,鬼佬野又死
中銀國際發表中國市場焦點策略報告,由於利率可能下降,預計下半年香港股市持續高位波動,投資者可以關注高
股息率
股票、部份南向通交易活躍的股票,以及一些相關行業競爭力較強的高成長股份,該行亦列出其港股及中概股推介名單,全部均予「買入」評級:

股份
騰訊(00700.HK)
建行(00939.HK)
農行(01288.HK)
工行(01398.HK)
中移動(00941.HK)
招行(03968.HK)
神華(01088.HK)
中海油(00883.HK)
中石油(00857.HK)
中石化(00386.HK)
中電信(00728.HK)
美團-W(03690.HK)
拼多多(PDD.US)
中國中鐵(00390.HK)
福耀玻璃(03606.HK)
華能(00902.HK)
中國電力(02380.HK)
萬洲(00288.HK)
小米-W(01810.HK)
快手-W(01024.HK)
買呢堆 我寧願買鐵塔
鐵塔都係睇佢下年會唔會加派
三大 肯出番上一份合約舊錢俾鐵塔未
鉅哥檔野穿30
有冇師兄敢入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞