最有價值收息股研究所 @ 14

901 回覆
5 Like 6 Dislike
佢個誘因就係

如果同意 佢仍然可以維持 用 時序 黎還錢
佢Reject 入左重組階段按Seniority 還錢 輪大米不特止 ,變相你個28% 俾人diluted , 26 + perps 有 150億
想留野俾自己呢句咩意思?
咁我諗班人唔係傻既
佢地都唔會想同其他bond pooled together咁分錢
現階段梗係扮哂嘢,r 多啲upfront 啦
所以大機會展到的
都係俾彪仔睇住食
你意思係,公司展既方法應該係全部債都展同一個年期,所以跟番時序?但係2024個d人都唔會知其他年份既人會唔會同意展,最多只話比較大機會佢地會同意。
其他都未到期 到時再算啦 , 收多一年息 我都回左本啦
雖然佢今次應該一炮搞
941都幾癲
1883仲未同政府傾好個續牌
有 入左啲 其實呢隻野咁優質收9.5厘-10厘 而家入睇唔到點輸
003 全年業績發佈會話,未來幾年都唔會減派息
新聞沒講既
淨係講唔會派紅股
新聞點會講,其實公司公告都唔會講咁多嘢
要了解多啲就自己睇全年業績發表會
希望12號有同樣嘅條件

粉嶺同埋古洞啲地,政府又回返幾十億俾佢

稅後好似都有50億…. 大西北啲爛鬼地,呢個時勢俾人收回都唔太差
除淨後,只需要一日多啲啲,就已經爬返上去
新手睇財報有問題問 想請教下各位
呢排睇緊d 收息股既cash flow (睇下每年佢夠唔夠錢派息)

但有個問題就係 income statement 個到有個叫noncontrolling interest 既野,呢舊野係會分薄左每年既profit,Google 左大概都明個原理。

但問題係 其實呢個會唔會影響埋個cash flow,例如公司A 每年cash flow $100 ,佢係咪有100% control on this $100,定還是要好似income statement 咁淨係控制到 例如70%咁樣?

另外就係點解每年還錢既利息 income statement 同 cash flow 會有唔同?見有隻股income statement 要還7億, 但睇cash flow 其實比左成19億出去
非會計師 個人認知 only 有錯請插

>但有個問題就係 income statement 個到有個叫noncontrolling interest 既野,呢舊野係會分薄左每年既profit,Google 左大概都明個原理。但問題係 其實呢個會唔會影響埋個cash flow

我理解唔會 noncontrolling interest 只係一個係 BS / income statement 最後用黎 show 番 subsidiary 第三方投資者利益既項目 有無呢一行你都可以用 CF 撞番 cash 出黎

>例如公司A 每年cash flow $100 ,佢係咪有100% control on this $100,定還是要好似income statement 咁淨係控制到 例如70%咁樣?

如果 A 同 subsidiary A1 會計上合併到既話 (所以有 noncontrolling interest) A 對 A1 應該有 significant influence 但唔係話持有 x% 就控到 x% 即係比如你同人 50/50 做生意 唔會話你同佢各自可以挪用 50% 資產

>另外就係點解每年還錢既利息 income statement 同 cash flow 會有唔同?見有隻股income statement 要還7億, 但睇cash flow 其實比左成19億出去
年幾前大飛都答過我呢個問題 有幾個可能性 但我已經淨係記得一個 有啲情況下 比如起樓 雖然實際 coupon 係俾左 5% 但呢個俾左既利息會劃做建築成本入賬
拎之前既NWD 同NWS 既關係黎
NWD係NWS 既媽媽 你係NWS 既小股東
係NWS 既報表大家都係股東
係NWD 既報表因為佢做full consol 會將你既權益擺埋落NWD 既報表叫你做Non controlling interest

咁NWS 既錢你做小股東固然郁唔到
但NWD 想回收現金要NWS 派息佢都要同時派俾小股東
你會出現係NWD BS 報表做NCI, 你收既NWS 股息會係NWD CF 上既 distribution to NCI 到出現

同樣唔係會計佬
係咪可以咁理解

假設公司A 係公司B 既呀媽,佔左公司B 70%權益,咁cash flow 大家都係一樣$100。

係派息方面,公司A係有權派哂公司B個$100,再加自己個$100,咁公司A既股東淨係拎到$170。而淨底既$30 就會派比公司B 既non controlling interest?

所以衡量一間公司夠唔夠錢派息既時候,唔單止淨係要將個公司A股息x 股數,仲要考慮埋佢派左幾多比noncontrolling interests,兩者加埋細過個cash flow 就即係佢夠錢派?
A 同 B 獨立睇
但如果B 唔係上市公司 好似冇得獨立睇
但係美股唔係有30%稅咩
Bti唔洗收
Adr 唔洗俾?
ching可摸耳講多少少
我唔熟 我係知adr唔洗收
如果A 上市
請問你點樣睇到B 有100蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞