最有價值收息股研究所 @ 14

978 回覆
5 Like 6 Dislike
vtech吸引力其實係?
823全走?
唔跌殘先私有化好蝕
現價其實有少少心動
咁大飛有冇short到MC
好似無 單買cdi
就算同太古 a b 同一公司同一 market 都永遠有折讓
無話一定要 converge 架喎
Short 仲要俾息
淨 long 唔多唔少本身都要睇好 lvmh
大飛哥好似賣走左823 好耐
記得好似係佢嫌LV貴
搵個方法 平啲揸

等佢夜啲覆你
大飛哥唔係果時因小失大 做SC 搞到NVDA手貨被call走 依家絕對唔止呢個數 🫣🫢
邊有人估到佢升得咁急
好多人都因為cover call比人call走
當日 $150 成本1500股 分拆前
即係依家既 15000股😂
比人 call 走左
你自己計

不過大飛最心痛係 無係GOOG $80既時候大注買入
15m
BTI我都有D
睇完23年報覺得幾好買左
free cash flow 派息靚仔
leverage繼續降
新煙貢獻加大佔比
https://www.bat.com/content/dam/batcom/global/main-nav/investors-and-reporting/results-centre/pdf/FY_2023_Presentation_Slides.pdf
我30重倉呢隻野
希望好好地去到6,7厘
你無講錯架,個 Converge 唔一定發生
太古 a b 係基本上存在無數年
但 CDI 同 MC 就已經試過好多次
根據我統計,由 2017年Christian Dior 將剩餘業務拼入LVMH 後起,有 25個月
即超過 2年既時間 CDI 係出現 Premium
即係話 7年入面有 2年係有 Converge

無論short 定 option LP 都有利息
同 Time value 流失既成本
所以我都只係做左單腳 Long CDI

正如基巴所講,Luxury stock我一直有留意都曾經買過
依家 CDI 係Fair value既呢個情況,基本上我投資Luxury stock 咁多年都未見過
所以就直接出手
至於點解會係呢個時間買luxury 就唔答喇

正如上面都有人問點解買 303
呢d可以自己思考下,或者睇下管理層係業績講過咩
BTI 就只係貪平用黎 parking,所以得 1.x%
隨時都可以賣走

基本上奢侈品股都一直長存溢價
另一隻 RMS.PA 除左 2020 年 3 月肺炎價之外
基本上都無見過係平,甚至連 fair value 都未接近過

對於 CDI 同 LVMH,基本上我都同意大飛睇法
不過我睇法係 CDI 同 LVMH 係好類似,大部份時間走勢都一樣
所以我寧願揸 LVMH,而唔會買 CDI
大飛個意思係 依家個折讓接近歷史低位 所以好大機會revalue, 歷史亦都證明左 CDI唔係長期holdco折讓

revalue呢part係唔需要睇MC咩走勢 ,因為單純係兩者個spread

(我自己黎
想問點解唔係10而係101
恒隆有樓賣咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞