最有價值收息股研究所 @ 14

899 回覆
5 Like 6 Dislike
但佢唔停派perp, bondholders 應該唔可能會接受展期?我係bondholder一定會要求d cash用於upfront payment > 派perp息
真心成個港股
妖到仆街,全部都係莊家收割
大家收息係咪都係港股為主, 唔會美股
美股D派息股派左幾十年, 每年加息之餘股價仲要KEEP到....
篇News 寫左
Profit 同 Cash Flow 問題
呢條問題可以有幾種答法

如果係普通股份公司我上面舉左個最正路既distributable reserve+cash balance
另一位師兄講既profit 同cf 無關只係我上面說法既其一個情況
一間公司就算0 profit, 0 cf, 甚至乎輸到仆街, cf before dividend 負到仆街, 只要佢有distributable reserve, 好似蘋果咁有錢佢都可以選擇去派
但相反如果佢中唔到我講既2個條件就一定無得派 唔同意既可以反証

如果係REIT, 法例上其實係可以將‘股東" 當係借款人, REIT 公司需要就借款條件 (例如可分派收入9成) 去作出‘’還款‘’ 只要計到條數就要俾 無話超唔超過100%盈利既考量

楷哥話佢鍾意reit 既架構就係想避左 distributable reserve, 實際上佢係做緊divestment, 話俾你知佢可以用減少左既資源去得到一個同上年穩定既回報 我覺得係利好

如果作為投資者 佢亦可以將REIT 投資當作pure equity/debt investment 係稅務上會有唔同處理 呢個topic 係近幾年稅務既FSIE 都幾HIT
俾心機睇年報
1 statutory reserve (e.g. 大陸公司為例 佢由開公司起每要撥10% 盈利直至註冊資本既50% 做法定儲備 呢一個部份唔可以派俾股東)
2 ip revaluation reserve
3 merger reserve
4 share option reserve 等等
都應該係唔派得出街
開reserve 儲備個note 佢會打粒星話俾你知邊d 唔派得 淨低既就係可分派儲備 派息考慮既起點
形象化佢
假設銀行有980萬+今年用淨既20萬(睇下面)
當有
1. 100萬要還俾銀行
2. 200萬想俾個仔讀書用
3. 300萬買樓
咁你會有400萬可分配儲備

當每年收入100萬
扣所有支出後盈利仲有20萬
你可以派20萬+儲備拎10萬出黎俾屋企人做家用 唔一定要用當年既收入
當佢個980萬都玩完既時間派息率高過100% 既情況就會終結

但REIT 再複雜D
REIT holder = liability
派息可以當還錢唔駛睇可分配儲備
財技既一種
6823 有一版叫 經調整資金流
有性趣 自己望望
EBITDA 減 I 減 T 減 Capex

對比 “本年度溢利”
對比 楷哥講嘅 “現金流“
對比下 Capex: 吸納客戶成本/牌照費用 /牌照費用 ...etc...
同 EBITDA 嘅 D&A: xxx折舊 / xxx攤銷

派息 點解 高得過 “本年度溢利”
咁又高唔高得過 ”經調整資金流“ ?
究竟 中間差左啲咩?
Reit既派息叫做可分派現金收入,同實際純利有咩分別自己諗下
唔理咩數唔理差幾多
只要計完個結果滿足到我講既2個條件都可派
就算計完個差令派息比盈利多1000倍只要有足夠現金都可以派
有冇人係BTI 收息??
2條formula 所以無‘’完全"同‘’’絕對"既關係
計完條數, 再過我個2關就派得
反之計完 原來無足夠營運以外既現金就只可以派條毛

岩岩睇左1426 佢既年報既balance sheet 就無equity section
對比405 yuexie reit 會有
多謝咁多位覆我先
就咁睇應該係派之前賺落既
咁唔似會長久
ok 呢個我搞錯 但派息個2關應該係定律
diu hai wo reit 既re 係real estate
第1行我認搞錯
第2-5行我有戴左頭盔無講死
第6-7行 玩得開心D
我建議 你重新睇一次啲討論
邊個位啱 邊個位錯
推論點嚟...etc...
類似情況都有諗過2638 個「酌情分派」其實邊度嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞