最有價值收息股研究所 @ 14

901 回覆
5 Like 6 Dislike
同意大飛

佢計可分派個陣已經考慮左實際營運 我唔係指佢要盡派 但at least 佢計完可以派多過100% 又過到法規就得 成件事完全合情合理合法
0823 嚟緊12個月有動作(又講
宋生 出新基金
未必嫁 你10年後再睇番可能都仲可以派息有升無跌 楷哥會做投資者管理 我係李家信徒
朗廷用ss上市既原因係乜
真係因為避稅定縮數
大飛係日本邊樹玩
日本5月都凍撚到仆街on99
日本都凍一定係巴打你財多身子弱
一早一晚勁撚凍
又有微微雨
又無錢買衫
上面有位 Ching concept 真係好亂
首先 6823 係一間電訊公司,唔係 REITS 來
第 2 就係電訊公司初期投資要建設大量 CAPEX,例如電纜,電塔
咁呢 d 對 cash flow 係無影響,最多係折舊 & 攤銷
第 3 假如楷仔佢預左呢堆 CAPEX 只能夠用 10 年
而每年派息都將所有賺到嘅錢都派哂出去
咁 10 年後,估下個情況會點
所以一直好想知楷哥張音樂椅幾時會停
高息環境一定持續好幾年
8號,6823一直都係以債養債,然後每年將賺到既錢派撚哂出去,楷哥就拎啲股息去買新玩具
入黎留名先
從買收息股嘅角度,想問下你地睇財報會睇咩重要指標
我自己就會睇:

0. 我自己對盤生意嘅理解,同埋管理層風格熟唔熟悉。即係如果我都理解唔到盤生意或者管理層係好仆街既,好似823咁,咁我就一定唔會買

1. 毛利 = 營業收入-營業支出
呢個數唔計投資/利息等開支,純粹focus喺佢業務上嘅收入

2. 經營活動現金流
呢個數睇到佢盤生意會唔會好容易有壞帳,或者收唔返啲錢。因為即使有盈利,啲數未必已經入咗佢袋,只係帳面上嘅數

3. 股東應佔溢利 = 毛利 - tax - 投資物業公平值變動 - 財務成本

呢個數其實係最難理解,因為佢包埋利息還款,投資物業公平值變動,仲有啲信用減值嘅不知名嘢,睇都睇唔明。
但係呢個數會影響每股盈利 (每股盈利=股東應佔溢利/股數),成日畀啲財演拎出嚟講

4. 派息比率 = 每股股息/每股盈利
呢個數就睇下公司很派幾多錢出嚟

歡迎各位分享下你哋會點樣買一隻收息股
收息都係求穩
0 最重要 與虎謀皮就食得屎
之後睇 recurring income
而係咪 recurring 就應該 forward looking 同加入自己對業務既理解
盈利+現金流用途係估值 我自問唔會睇得出 channel stuffing 同 bad debt
第一點認左

第二同三點

dividend payout = dividend / profit after depreciation and amortization

如果佢係100% 即佢既個年既CAPEX 大致上已經補足左佢個年Depre/Amortization, 我估應該可以見到6823 呢幾年既PPE 因派凸少少極其量輕微下跌

如果佢唔補CAPEX 派哂出去咁 Dividend 就會變左 Profit after tax + Dep/Amort, Investing CF 亦唔會見到佢買野, 但事實佢100%+ payout 亦都可以補到CAPEX

但李家做到應該已經確保左佢既asset return 上升 可以用更少既CAPEX 產生同等既CF
channel stuffing 同 bad debt 係咩黎??
recurring income 我理解為毛利,因為係業務上既淨收入
第四點好似好難講
比率高又話一有事好易影響到派息
比率低又話大股東唔肯同小股東分享
所以好睇領導層風格
之前睇過FWD唔係under 8仔
同佢有協議,合作關係
都係對應番你講既
>呢個數睇到佢盤生意會唔會好容易有壞帳,或者收唔返啲錢。 (bad debt)
>因為即使有盈利,啲數未必已經入咗佢袋,只係帳面上嘅數 (channel stuffing, 夾硬塞啲貨俾買家. 遲啲有機會 reverse)
可唔可以講多少少點睇到補足左capex
即係現有折舊完左 唔會有一年比一大舊錢出去?
一路等緊有啲asset light 呢方面嘅真deal
你睇佢財報 現金流個到 佢每年都invest 一舊錢落設備 版權之類去補返個折舊
thanks ching
睇下先
profit 20 = revenue 100 - expenses 80 (including depreciation/amortisation 25; other expenses with cf impact 55)

超級簡化版 + accrual/cf basis accounting 唔理cut-off 最終結果都會一樣 我呢個例子用用最簡單既cf basis 去解

revenue = cash inflow 100
expenses = cash outflow 55
net cash in from operation = 45

如果profit 20 但派到21蚊
其實佢好大機會已經留左24蚊去補CAPEX

要睇佢capex 可以去睇佢個segment disclosure ‘’addition to non-current asset‘’
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞